Φάκελος αλλεργίες: Όσα πρέπει να ξέρεις

Φάκελος πρόληψη: Πρόλαβε τις αλλεργίες εσύ!

... μετά καταλαβαίνεις ότι είναι η εαρινή επίσκεψη της αλλεργίας! Αυτή την άνοιξη όμως, όλα θα είναι διαφορετικά γιατί θα ξέρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις αλλεργίες από την πρόληψή τους μέχρι την αντιμετώπισή τους.

Τι εννοούμε όταν λέμε αλλεργία;

Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση ή ευασθησία του οργανισμού σε εξωτερικά ερεθίσματα ή φαρμακευτικές ουσίες που στους υγιείς ανθρώπους δεν προκαλούν ανάλογες αντιδράσεις (Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη)

Αλλεργίες: η νέα φρενίτιδα

Μέσα σε 30 χρόνια οι αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αυξηθεί κατά 50%... Και η αιτία είμαστε εμείς: Ο παράγοντας Άνθρωπος και το περιβαλλοντικό έγκλημα. Ταυτόχρονα η ζωή μέσα σε “κλειστά”, “αποστειρωμένα” και “υπερπροστατευτικά” διαμερίσματα και γραφεία, στα οποία χρησιμοποιούνται μοκέτες και κλιματιστικά που δεν συντηρούνται σωστά, ευνοούν την ανάπτυξη ενός ασθενικού ανοσοποιητικού συστήματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ατομικές “κακές” συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, και η μη ισορροπημένη διατροφή με τυποποιημένες τροφές πλούσιες σε συντηρητικά, χημικά και χρωστικά είναι μόνο μερικές από τις αιτίες αυτής της εξωφρενικής αύξησης των αλλεργιών, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

Τα είδη των αλλεργιών!

  • Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κύρια συμπτώματα τον κνησμό, την ερυθρότητα και το πρήξιμο στα μάτια.

  • Η αλλεργική ρινίτιδα με συνήθη συμπτώματα την καταρροή, το φτέρνισμα και τη ρινική συμφόρηση.

  • Το αλλεργικό άσθμα που θα το αντιληφθείς από τον έντονο βήχα, τη δύσπνοια, και τον πόνο στο στήθος.

  • Η κνίδωση και το αγγειοοίδημα, οι οποίες είναι δερματικές αλλεργίες που εμφανίζονται τόσο μαζί όσο και χωριστά. Τα βασικά τους συμπτώματα είναι ο κνησμός τα εξανθήματα, και οι δερματικές αλλοιώσεις.

  • Αναφυλαξία: Σε αυτό το αλλεργικό είδος εντάσσεται τόσο η τροφική αλλεργία (η οποία εκδηλώνεται με δύσπνοια, κνίδωση και γαστρεντερικά προβλήματα) όσο και η αλλεργία από το τσίμπημα υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών). Ο τραγικός απολογισμός δείχνει ότι πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από δηλητήριο υμενοπτέρων παρά από δηλητήριο φιδιών.

Σε τι μπορεί να είσαι αλλεργική;

Οι αλλεργίες οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες. Κάθε ουσία που μπορεί να προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο. Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι τα εξής:

  • Τα ενδοοικικακά (ακαρέα σκόνης σπιτιού, επιθήλια ζώων)

  • Τα περιβαλλοντικά αεροαλλεργιογόνα (γύρεις φυτών και δέντρων)

  • Δηλητήρια εντόμων

  • Τροφικά αλλεργιογόνα (διάφορα είδη τροφών από ξηρούς καρπούς, μέχρι γάλα και φρούτα)

  • Φαρμακευτικά (κυρίως αναισθητικά και αντιβιοτικά)

  • Καουτσούκ (latex)

SOS tip: Μπορεί σε κάποια στιγμή τη ζωής σου να βιώσεις αλλεργικό σοκ, τόσο εσύ ή κάποιος οικείος σου! Θα το διαπιστώσεις γιατί θα εκδηλωθεί:

Με υπόταση, βρογχοσπασμό, ευρεία και εκτεταμένη ερυθρότητα , κνίδωση και αγγειοίδημα. Αυτά μπορεί να συνοδευτούν από διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό. Ενώ το αλλεργικό σοκ μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, πλήρη ή μερική απώλεια αισθήσεων, και να οδηγήσει μέχρι και σε κώμα.

Αν παρατηρήσεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα σε σένα ή σε κάποιον οικείο σου, πρέπει να μεταβείς όσο πιο άμεσα γίνεται σε νοσοκομείο. Αν γνωρίζεις ότι είσαι αλλεργικός πχ. στο τσίμπημα από μέλισσα θα πρέπει πάντα να φέρεις μαζί σου μία δόση ενέσιμης αδρεναλίνης, την οποία θα πρέπει να χορηγήσεις είτε εσύ μόνος σου στον εαυτό σου ή οποιοσδήποτε είναι μαζί σου.

Ιατρική Αντιμετώπιση αλλεργιών

  1. Εξετάσεις για να βρεις σε ποιο ή σε ποια αλλεργιογόνα είσαι επιρρεπής. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με επιδερμικές δοκιμασίες (patch test) αλλά και με RAST test.

  2. Αφού διαπιστώσεις ποια αλλεργιογόνα σου προκαλούν αλλεργίες πρέπει να προβείς σε αποφυγή αυτών των αλλεργιογόνων (πχ. αποφυγή τροφών που γνωρίζεις ότι σου προκαλούν αλλεργία κοκ.)

  3. Τα φάρμακα που μπορούν να σου χορηγήσει ο αλλεργιολόγος μπορεί να είναι αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, και αντιφλεγμονώδη. Ο γιατρός επίσης μπορεί να σου συστήσει να έχεις πάντα μαζί μια ενέσιμη δόση αδρεναλίνης ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να αποφύγεις κάποιο αλλεργικό σοκ μέχρι να μπορέσεις να μεταβείς στο πλησιέστερο νοσοκομείο.