Νηστεία της Σαρακοστής: Η editor Σοφία Κωστάρα νήστεψε 50 μέρες και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της

"Σίγουρα θα το δοκίμαζα να νηστέψω ξανά για τόσες ημέρες, αλλά αυτή τη φορά θα ζητούσα τις συμβουλές διαιτολόγου για να τρέφομαι πιο σωστά".

Πριν από ένα χρόνο περίπου αποφάσισα να δοκιμάσω τη νηστεία. Λίγο τα οφέλη στο σώμα, λίγο τα οφέλη στην υγεία, φυσικά το θρησκευτικό της βάρος, όλα συνηγόρησαν να πάρω αυτή την απόφαση. Επιπλέον, ίσως ήταν για μένα ένας τρόπος να δοκιμάσω τον εαυτό μου, να δω αν μπορώ να λειτουργήσω με όρια και να δεσμευτώ σε ένα διατροφικό πλαίσιο, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου με τη διατροφή μου. Για μένα το φαγητό δεν είναι αυτό που λέμε "απόλαυση", αλλά τρόπος επιβίωσης. Μπορεί να φάω μια σαλάτα ή μια φρατζόλα ψωμί αν δεν έχω πάρει μαζί μου ταπεράκι στο γραφείο, έτσι το θέμα γεύση και ποικιλία δε με ενδιέφερε πολύ.

Έτσι, η νηστεία θα ήταν μια αφορμή για να προσπαθήσω να μαγειρεύω περισσότερο, να παίρνω μαζί μου στο γραφείο φαγητό και, φυσικά, να βάλω ποικιλία στη διατροφή μου ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές μου ανάγκες.

Η εμπειρία 

Κατ’ αρχάς, να πω ότι σε αυτή τη "δοκιμή" νηστείας ανακάλυψα το φυτικό γάλα και το λάτρεψα! Γενικά δεν ένιωσα ότι μου έλειψε κάτι, γιατί υπήρχαν ένα σωρό διαφορετικά φαγητά και γεύσεις που μπορούσα να δοκιμάσω. Επίσης, κινούμαι κατά βάση στο κέντρο της Αθήνας, οπότε μπορώ εύκολα να βρω μαγαζιά με vegan φαγητό και να πάρω από εκεί το μεσημεριανό μου.

Αυτό που δεν είχα σκεφτεί είναι ότι ναι μεν οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές και μπορείς να τραφείς όλη την περίοδο της σαρακοστής νόστιμα και υγιεινά, υπάρχει όμως ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να υπολογίσεις: η οργάνωση των γευμάτων σου, ιδίως αν εργάζεσαι αρκετές ώρες έξω από το σπίτι. Εκεί την πάτησα, καθώς φοβερά οργανωτικό άτομο δε με λες. Το ίδιο αφορά και τη διατροφή μου. Οπότε; Όπως προανέφερα, συχνά παράγγελνα vegan φαγητά απέξω. Έπαιρνα, φυσικά, πολύ συχνότερα ταπεράκι με σπιτικό φαγητό μαζί στη δουλειά και
κάποιες φορές θα είχα μαζί μου ένα φρούτο, που θα έτρωγα μαζί με βούτυρα ξηρών καρπών και κριτσίνια από τον φούρνο της γειτονιάς.

Η δουλειά του δημοσιογράφου απαιτεί εργασία πολλών ωρών εκτός γραφείου και την παρουσία σε πολλές συνεντεύξεις Τύπου, που πάντα σχεδόν πραγματοποιούνται μεσημεριανές ώρες. Στις πιο πολλές περιπτώσεις το μόνο που μπορούσα να φάω σε αυτά τα γρήγορα επαγγελματικά γεύματα ήταν σαλάτα και ψωμί, κάτι που δεν το λες υγιεινή διατροφή!

Νηστεία και φυσική δραστηριότητα

Αυτό που δεν έχω αναφέρει μέχρι τώρα είναι ότι η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, καθώς προπονούμαι σχεδόν καθημερινά. Η άσκηση και συγκεκριμένα οι προπονήσεις με βάρη ήταν ένα ακόμα "καμπανάκι" ότι πρέπει
να δίνω μεγαλύτερη σημασία στις διατροφικές μου επιλογές, είτε νηστεύω είτε όχι, ώστε να παίρνω τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να έχω ενέργεια και δύναμη.

Σε κάποια φάση της νηστείας, μετά τη μέση της περιόδου, η απόδοσή μου
είχε πέσει πολύ και ο προπονητής μου, όταν το συζήτησα μαζί του, μου
επισήμανε ότι το πρόβλημα της κόπωσης και της έλλειψης ενέργειας
προφανώς είχε να κάνει με τη διατροφή μου. Ο γυμναστής μου πρότεινε
είτε να ζητήσω τη βοήθεια ενός διατροφολόγου για να κάνω σωστές
επιλογές είτε να κρατήσω πιο χαμηλά τον πήχη αυτή την περίοδο, να μην
είμαι πολύ απαιτητική με τον εαυτό μου σε ό,τι έχει σχέση με τα κιλά και
να τρώω μπανάνες!

Πώς η νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους