Πώς η νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους

Αλλά και πώς βελτιώνει την ψυχική υγεία - μια ολιστική προσέγγιση.

νηστεία iStock

Ενώ ο πρωταρχικός σκοπός της νηστείας είναι να επικεντρωθεί στην πνευματική υγεία και πειθαρχία, μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας.

Πώς η νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους

Η νηστεία είναι μια πρακτική αιώνων που περιλαμβάνει την αποχή από ορισμένα τρόφιμα ή τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής για μια συγκεκριμένη περίοδο. Η Μεγάλη Σαρακοστή, μια περίοδος 40 ημερών πριν από το Πάσχα, είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους νηστείας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενώ ο πρωταρχικός στόχος της νηστείας της Σαρακοστής είναι να επικεντρωθεί στην πνευματική ανάπτυξη και πειθαρχία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, υιοθετείται η vegan διατροφή που αποκλείει τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αυτός ο τύπος διατροφής είναι φυσικά χαμηλότερος σε θερμίδες και υψηλότερος σε φυτικές ίνες από μια τυπική σύγχρονη δυτική διατροφή. Επιπλέον, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο αίσθημα πείνας και λιγότερη λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα.

Τέλος, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές τους επιλογές και να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες. Με την αποχή από ορισμένα τρόφιμα, τα άτομα μπορεί να μάθουν να εκτιμούν μια ευρύτερη ποικιλία φυτικών τροφών και να γίνουν πιο δημιουργικά με τον προγραμματισμό γευμάτων.

Συμβουλές για ένα υγιεινό πρόγραμμα απώλειας βάρους στη νηστεία 


Αν σε ενδιαφέρει να εντάξεις τη νηστεία στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σου, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις:

Μείνε ενυδατωμένη: Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, είναι απαραίτητο να παραμένεις ενυδατωμένη πίνοντας άφθονο νερό και αφεψήματα από βότανα.

Επικεντρώσου σε ολόκληρα τρόφιμα: Εστίασε στην κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Να προσέχεις τα μεγέθη των μερίδων: Όσο νηστεύεις, είναι σημαντικό να προσέχεις τα μεγέθη των μερίδων. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Πρόσθεσε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριές, ντομάτα, πορτοκάλι, ξύδι) στα τρόφιμα με μη αιμικό σίδηρο (π.χ. τις φακές, ακόμα και το σπανάκι και τις πράσινες σαλάτες) για την καλύτερη απορρόφησή του.

Κατανάλωσε συχνά θαλασσινά, εφόσον το επιτρέπει ο τύπος νηστείας που ακολουθείς και ειδικά εάν νηστεύεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η βιταμίνη Β12 περιέχεται μόνο σε ζωικές τροφές.

Προτίμησε το ελαφρύ μαγείρεμα π.χ. στον ατμό και απόφυγε τη συχνή κατανάλωση κονσερβοποιημένων και πολύ επεξεργασμένων τροφίμων.

Απευθύνσου σε διαιτολόγο και συνεννοήσου με τον θεράποντα γιατρό σου εάν έχεις κάποιο θέμα υγείας ή ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες (π.χ. εγκυμοσύνη, θηλασμό, παιδική ηλικία, κ.λπ.).

Σχεδίασε έγκαιρα τα γεύματα και σνακ σου και οργάνωσε τα ψώνια και το ντουλάπι σου – ώστε πάντα να έχεις διαθέσιμο κάτι κατάλληλο να φας. 

Επίλεξε μία ποικιλία από φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φρούτα, λαχανικά), συχνά πέρα από τις κλασσικές επιλογές, ώστε να παίρνεις πολλά, διαφορετικά και αλληλο-συμπληρούμενα θρεπτικά συστατικά.

Νηστεία για αδυνάτισμα: Διαιτολόγιο 7 ημερών για απώλεια βάρους και αποτοξίνωση

Η νηστεία μπορεί να είναι ένας εκπληκτικός και αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια βάρους. Η νηστίσιμη διατροφή είναι φυσικά χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε φυτικές ίνες, και η πρακτική της νηστείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες και να προσέχουν περισσότερο τις διατροφικές τους επιλογές. 

Πώς η νηστεία βελτιώνει την ψυχική υγεία

Η νηστεία θεωρείται κυρίως πνευματική πρακτική και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η νηστεία της Σαρακοστής μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία είναι η μείωση των επιπέδων του στρες. Η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης από το σώμα, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται ως απάντηση στο στρες. Μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, η νηστεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αισθάνονται πιο ήρεμα και πιο χαλαρά.

Επικεντρώνεται στην αυτοφροντίδα: Στη νηστεία χρησιμοποιείς χρόνο που κανονικά θα ξόδευες αλλού για να προετοιμάσεις και να τρως το κατάλληλο φαγητό ή για να ασχοληθείς με δραστηριότητες αυτοφροντίδας, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή το διάβασμα.

Σύνδεση με άλλους: Πολλές φορές απευθύνεσαι σε φίλους ή μέλη της οικογένειας που επίσης νηστεύουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής για να τους παρέχεις ή να ζητήσεις υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Εξασκείς την ενσυνειδητότητα: Χρησιμοποίησε τη νηστεία ως ευκαιρία για να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα και να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου.

Η νηστεία μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τη νηστεία ως μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την ευεξία που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, ποιοτικό ύπνο και ξεκούραση και τεχνικές mindfulness. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i