Η νηστεία αποτελεί μια περίοδο που οι διατροφικές επιλογές αλλάζουν, καθώς πολλά από τα αγαπημένα φαγητά της καθημερινότητας δεν επιτρέπονται. Τα νηστίσιμα φαγητά, ενώ συχνά είναι πιο απλά και ελαφριά, μπορεί να μην είναι τόσο γευστικά όσο αυτά που έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις. Η έλλειψη ζωικών προϊόντων και άλλων υλικών πολλές φορές σε κάνει να αναζητάς περισσότερη νοστιμιά και ποικιλία στα πιάτα σου.
Ωστόσο, η νηστεία δεν χρειάζεται να είναι "άγευστη". Υπάρχουν πολλές δημιουργικές λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σου για κάτι πραγματικά νόστιμο και θρεπτικό. Μια εξαιρετική πρόταση είναι το ρολό με λαχανικά και όσπρια, μια συνταγή από τη digital creator Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia), που συνδυάζει φρέσκα υλικά και γεμάτες γεύσεις. Αυτό το λαχταριστό ρολό θα ικανοποιήσει μέχρι και τους πιο απαιτητικούς, αφού είναι γευστικό, θρεπτικό και ιδανικό για κάθε περίοδο νηστείας.
Χορτοφαγικό ρολό
Υλικά:
- 2 φλ. φακές με λαχανικά
- 2 κ.σ. λιναρόσπορος
- 4 κ.σ. νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 1μιση κ.σ. σόγια πως
- 1 κ.γ. μέλι ή maple syrup
- 1 κονσέρβα φασόλια πλυμένα και στραγγισμένα
- 3/4 φλ. ηλιόσπορο αλεσμένο
- 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
- 1/4 φλ. τριμμένο τυρί
- μουστάρδα
- λίγο βούτυρο λιωμένο
- 1 φύλλο σφολιάτας
Εκτέλεση:
1) Ξεκίνα μουλιάζοντας 2 κ.σ. λιναρόσπορο σε 4 κ.σ. νερό για 10 λεπτά
2) Σε αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε λίγο ελαιόλαδο. Σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Πρόσθεσε το μέλι και τη σόγια σως και βγάλε στην άκρη
3) Σε ένα μπολ ρίξε τα φασόλια (ό,τι φασόλια θέλεις) και με ένα πιρούνι λιώσε τα μισά. Ρίξε μέσα το περιεχόμενο του τηγανιού. Πρόσθεσε τις φακές με λαχανικά, τον ηλιόσπορο και την τριμμένη φρυγανιά. Ρίξε μέσα το τυρί και ανακάτεψε καλά
4) Αν το μείγμα σου είναι υγρό πολύ πρόσθεσε και άλλη φρυγανιά
5) Άπλωσε σε λεία καθαρή επιφάνεια το φύλλο σφολιάτας
6) Βάλε στη μέση τη γέμιση. Χάραξε δεξιά και αριστερά το φύλλο με ένα μαχαίρι και άλειψε περιμετρικά με μουστάρδα. Βάζε κάθε λωρίδα εναλλάξ διαγωνίως πάνω από τη γέμιση. Κλείσε τη γέμιση και από τις δύο μεριές και άλειψε με λιωμένο βούτυρο
7) Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά
Διάβασε επίσης:
Σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς ζάχαρη - η ιδανική συνταγή για τη νηστεία!
Νηστεία για αδυνάτισμα: Διαιτολόγιο 7 ημερών για απώλεια βάρους και αποτοξίνωση