Πασχαλινό αυγό: Γιατί είναι πιο νόστιμο από μια απλή σοκολάτα;

Οι ειδικοί εξηγούν την αλήθεια πίσω από τη γεύση της πασχαλινής σοκολάτας.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί η σοκολάτα του Πάσχα σου φαίνεται πάντα πιο νόστιμη από την "κανονική"; Δεν είσαι η μόνη σου! Υπάρχει λόγος που κάθε αυγό ή λαγουδάκι σοκολάτας σου χαρίζει εκείνη τη μοναδική, σχεδόν μαγική γεύση. Δεν είναι μόνο η μορφή ή η εποχή, είναι το πώς φτιάχνεται, το τι περιμένεις, και ναι… ίσως και λίγη νοσταλγία από τα παιδικά σου χρόνια.

Αν είσαι έτοιμη να μάθεις τι κρύβεται πίσω από αυτή τη γευστική διαφορά, οι σοκολατοποιοί έχουν τις απαντήσεις.

Ίδια υλικά, διαφορετική διαδικασία

Η σοκολάτα που βρίσκεις στα πασχαλινά αυγά περιέχει τα ίδια υλικά με τη συνηθισμένη σοκολάτα. Τουλάχιστον όταν μιλάμε για ποιοτικά, χειροποίητα προϊόντα.

Η Jinsun Kim, ιδιοκτήτρια της Kakawa Chocolates, λέει πως οι μεγάλες εταιρείες μπορεί να αλλάζουν λίγο τη συνταγή: "Μερικές μάρκες που παράγουν μαζικά σοκολατένια αυγά, μπορεί να προσθέτουν περισσότερα έλαια ή βούτυρο κακάο για να κάνουν τη σοκολάτα πιο ρευστή", εξηγεί.

Ωστόσο, αν επιλέγεις χειροποίητες ή καλλιτεχνικές σοκολάτες, τότε τρως την ίδια σοκολάτα με τις κλασικές μπάρες.

Ο Bruce Nethercote από τη Chocilo εξηγεί ότι: "Οι μεγάλοι παραγωγοί μπορεί να χρησιμοποιούν σοκολάτα που "γυρίζει" καλύτερα στα καλούπια και διευκολύνει τη διαδικασία."

Η διαδικασία μορφοποίησης του αυγού

Για να φτιαχτεί ένα σοκολατένιο αυγό, η σοκολάτα περνάει από μια μοναδική διαδικασία:

  • Ρίχνεις τη σοκολάτα σε μισό καλούπι αυγού
  • Ενώνεις τα δύο καλούπια
  • Τα βάζεις σε μια "σβούρα" που τα περιστρέφει, ώστε η σοκολάτα να απλωθεί στα τοιχώματα.
  • Μετά το καλούπι περνάει από τη διαδικασία της ψύξης και ανοίγεται για να αποκαλυφθεί το αυγό!

Έμφαση στην ίδια τη σοκολάτα

Οι καθημερινές μπάρες σοκολάτας συχνά έχουν γέμιση – φρούτα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς ή μέντα. Στην Πασχαλινή σοκολάτα όμως, η προσοχή δίνεται στη σοκολάτα την ίδια.

"Σε πολλές κλασικές μπάρες, η σοκολάτα λειτουργεί περισσότερο σαν επικάλυψη", λέει η Kim. "Αντίθετα, στο Πάσχα εστιάζεις στο σχέδιο και τη μορφή – και χρησιμοποιείται πολύ σκέτη γάλακτος, μαύρη ή λευκή σοκολάτα".

Έτσι, η γεύση της σοκολάτας παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να σε αποσπούν άλλες γεύσεις.

Το σχήμα και το πάχος παίζουν σημαντικό ρόλο

Τα σοκολατένια αυγά είναι συνήθως πιο λεπτά από μια μπάρα σοκολάτας – και αυτό αλλάζει εντελώς την αίσθηση.

"Η σοκολάτα στο αυγό σπάει αλλιώς στο στόμα σου, και καθώς τη μασάς, αρχίζει να λιώνει ταυτόχρονα", εξηγεί η Kim. "Αυτό δημιουργεί μια διαφορετική γευστική εμπειρία".

Σε μελέτη του 2021 στη Βραζιλία, οι συμμετέχοντες είπαν ότι η στρογγυλή σοκολάτα τους φάνηκε πιο κρεμώδης από την τετράγωνη!

Το στοιχείο της νοσταλγίας

Η πασχαλινή σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από γεύση. Είναι συναίσθημα. Είναι η ανάμνηση από τότε που ήσουν μικρή και έτρωγες συγκεκριμένα αυγά κάθε χρόνο. "Η νοσταλγία μπορεί να κάνει τη σοκολάτα να σου φαίνεται πιο νόστιμη – και όλη η απόλαυση κρύβεται στην εμπειρία του να τη φας", λέει η Kim.

Διάβασε επίσης:

Φτιάξε την αγαπημένη σου σοκολάτα KISS με μόνο 3 υλικά!

7 λόγοι για να τρως περισσότερη μαύρη σοκολάτα

Το μεγάλο λάθος που κάνεις με την κατανάλωση της σοκολάτας