Το μεγάλο λάθος που κάνεις με την κατανάλωση της σοκολάτας

Και πώς θα ξεχωρίσεις αν μια σοκολάτα έχει διατηρηθεί σωστά.

Σοκολάτα iStock

Μια αποκάλυψη – που σε αφορά (!) – έφεραν στην επιφάνεια επιστήμονες τροφίμων, έπειτα από ενδελεχείς μελέτες πάνω στην κατανάλωση μιας γλυκιάς λιχουδιάς: εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο τρώνε με λάθος τρόπο τη σοκολάτα. Το εν λόγω συμπέρασμα προέκυψε με βάση τον τρόπο αποθήκευσης της σοκολάτας, αλλά και την ώρα κατανάλωσης της, με τους περισσότερους συμμετέχοντες, να δηλώνουν ότι κάνουν και τα δύο με λάθος τρόπο.

Σύμφωνα με την επιστήμονα τροφίμων Natalie Alibrandi ένα από τα συνηθέστερα λάθη που εντοπίζονται στην κατανάλωση σοκολάτας είναι ο κακός τρόπος αποθήκευσης της, με τον τελευταίο να είναι υπεύθυνος για την αδυναμία απόλαυσης του λαχταριστού αυτού εδέσματος στο έπακρο. Όπως εξηγεί, η σοκολάτα που τοποθετείται στο ψυγείο είναι κατώτερης ποιότητας από εκείνη που θα συντηρηθεί στους 18 βαθμούς Κελσίου, ιδανική θερμοκρασία για την διατήρηση των επιπέδων της υγρασίας της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, σημάδια που μαρτυρούν ότι η σοκολάτα που ετοιμάζεσαι να απολαύσεις δεν είναι 100% ποιοτική είναι η υφή που θα αφήσει στα δάχτυλα σου, καθώς εκείνες που λιώνουν πολύ γρήγορα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά πριν φτάσουν στα χέρια σου. Το έντονο σπάσιμο (το λεγόμενο "κρακ") επίσης τον κομματιών της είναι ένας ακόμα τρόπος που θα σου δείξει αν η σοκολάτα είναι εξαιρετικά ποιοτική.

Όλα είναι θέμα αισθητηριακής εμπειρίας

Η επιστήμονας επισημαίνει ότι η καλύτερη ώρα για να απολαύσει κανείς σε πραγματικό βαθμό τη σοκολάτα είναι το πρωί και μάλιστα γύρω στις 11π.μ. Και αυτό γιατί ο ουρανίσκος παραμένει "καθαρός" εφόσον δεν έχει προηγηθεί το κυρίως γεύμα, ενώ το κακάο που περιέχει καφεΐνη και ζάχαρη θα δώσουν ένα boost ενέργειας στον εγκέφαλο ώστε να παραμείνει σε εγρήγορση μέχρι το γεύμα. "Η σοκολάτα είναι μια πολύπλοκη λιχουδιά με πολλές προεκτάσεις για διερεύνηση. Η οπτική αλλά και ακουστική ανάγκη να ακουστεί το σπάσιμο της σοκολάτας προσφέρει μεγαλύτερη διέγερση στους γευστικούς κάλυκες, ενώ αυξάνεται η απόλαυση της γεύσης" εξηγεί μεταξύ άλλων.

Όσον αναφορά την ποσότητα της σοκολάτας που θα αποφέρει την απόλυτη ικανοποίηση, η ειδικός αναφέρει πως τα έξι κομμάτια τη φορά είναι άκρως ιδανικά, αφού διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες στο κατάλληλο επίπεδο. Μεγαλύτερη ποσότητα από την ενδεδειγμένη θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερης ποιοτικά εμπειρία, καθώς οι αισθήσεις υπερφορτώνονται και αδυνατούν να ανιχνεύσουν τις λεπτές αποχρώσεις της σοκολάτας.

Διάβασε επίσης: Πόση σοκολάτα πρέπει να τρως; (Ναι, υπάρχει ιδανική ποσότητα!)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i