Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε ισπανικό φεστιβάλ ή μπροστά από έναν πάγκο με γλυκά στον δρόμο, είναι σχεδόν σίγουρο πως η μυρωδιά από τα churros σε τράβηξε σαν μαγνήτης. Τραγανά απ’ έξω, μαλακά και αφράτα μέσα, αυτά τα χρυσά ραβδάκια από ζύμη είναι παραδοσιακά τηγανητά και σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα — ή βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα.
Αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορείς να απολαύσεις churros και χωρίς τύψεις;
Έχω για σένα μια υπέροχη, υγιεινή εκδοχή που φτιάχνεται χωρίς τηγάνισμα, χωρίς αυγά, και με ελάχιστα υλικά. Είναι τραγανά, νόστιμα, και ψήνονται στο φούρνο — ιδανικά για κάθε στιγμή που θες κάτι γλυκό, χωρίς να ξεφεύγεις από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Churros στο φούρνο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι βραστό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
Για το πασπάλισμα:
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- ⅓ φλιτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση:
1) Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Στρώσε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψέκασε ελαφρώς με λίγο λάδι. Άφησέ το στην άκρη.
2) Ετοίμασε μία ανθεκτική σακούλα ζαχαροπλαστικής, όχι πλαστική, γιατί μπορεί να σκάσει. Ιδανικά, χρησιμοποίησε μια σιλικονούχα σακούλα που αντέχει πίεση και θερμοκρασία. Τοποθέτησε ένα μεγάλο ακροφύσιο σε σχήμα αστεριού, γιατί αν είναι μικρό, δεν θα βγαίνει σωστά η ζύμη. Μπορείς να βάλεις τη σακούλα μέσα σε ένα ψηλό ποτήρι για να τη γεμίσεις πιο εύκολα.
3) Σε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος, ανακάτεψε κανέλα και ζάχαρη για να ετοιμάσεις το μείγμα επικάλυψης. Άφησέ το στην άκρη.
4) Σε ένα μπολ, χτύπα με σύρμα το αλεύρι με τη ζάχαρη και άφησέ τα στην άκρη.
5) Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, βάλε νερό και λάδι και σκέπασε με καπάκι. Ζέστανέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει έντονο βρασμό.
6) Μόλις βράσει το μείγμα, βγάλε το καπάκι και απομάκρυνέ το από τη φωτιά.
7) Ρίξε αμέσως το αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε δυνατά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
8) Μετάφερε τη ζύμη μέσα στη σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχημάτισε κορδόνια πάνω στο ταψί. Μπορείς να τα κάνεις ό,τι μήκος θες — τα 10 εκ. (4 ίντσες) είναι ιδανικά. Πίεσε γρήγορα, γιατί όσο κρυώνει η ζύμη, τόσο δυσκολεύει η διαδικασία. Κόψε τα άκρα με ψαλίδι μόλις φτάσεις το επιθυμητό μήκος.
9) Αν δυσκολεύεσαι με τη σακούλα, πλάστα με τα χέρια σου, σε μακρόστενο σχήμα, περίπου 12 εκ. και πίεσέ τα ελαφρώς με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού για να κάνουν ραβδώσεις.
10) Τοποθέτησε όλα τα churros στο ταψί με λίγο κενό ανάμεσά τους. Δεν θα φουσκώσουν στον φούρνο.
11) Όταν τα ετοιμάσεις όλα, άλειψέ τα ελαφρά με λίγο λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.
12) Ψήσε τα churros στη μεσαία προς επάνω σχάρα για περίπου 25 λεπτά στους 200°C. Παρακολούθησέ τα, αν κάποιο πάρει πιο γρήγορα χρυσαφί χρώμα, βγάλ’ το νωρίτερα. Τα υπόλοιπα άφησέ τα για λίγα λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
13) Βγάλε τα ζεστά churros από τον φούρνο και πέρασέ τα μέσα στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου ή λαβίδα για να τα καλύψεις ομοιόμορφα.
Διάβασε επίσης:
Λουκουμάδες χωρίς τηγάνισμα - Είναι φουλ πρωτεϊνικοί!
Λουκουμάδες παραλίας: Μια υγιεινή εκδοχή του λαχταριστού σνακ