Ο τόνος είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ευέλικτα τρόφιμα που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ωμέγα‑3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, συστατικά που στηρίζουν την καρδιοαγγειακή υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το καλύτερο; Μπορείς να τον εντάξεις εύκολα σε σαλάτες, σάντουιτς, τορτίγιες ή ακόμη και σε ζυμαρικά, ανάλογα με το πώς θες να τον απολαύσεις και τι θρεπτικά οφέλη θέλεις να πάρεις από το γεύμα σου.
Όμως η μορφή του τόνου - σε λάδι ή σε νερό - παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφική αξία και στη χρήση του στα πιάτα σου. H διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παππά (@health_nutrition_thess), έχει εντοπίσει τις διαφορές.
Ο τόνος σε λάδι έχει πιο πλούσια γεύση και υφή και διατηρεί περισσότερα ωμέγα‑3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, ειδικά αν δεν τον στραγγίσεις. Αντίθετα, έχει διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τον τόνο σε νερό.
Ο τόνος σε νερό είναι χαμηλότερος σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας τον ιδανικό για σαλάτες, αφού ουσιαστικά θα προσθέσεις μετά το δικό σου λάδι στο πιάτο, ενώ ο τόνος σε λάδι είναι πιο κατάλληλος για σάντουιτς και τορτίγιες όπου θέλεις έντονη γεύση και πιο υγρή υφή.
Η διαφορά τους σε αλάτι είναι μικρή, αλλά πάντα να κοιτάς τις ετικέτες, γιατί κάθε μάρκα έχει διαφορετικά συστατικά.
Διάβασε επίσης:
Κονσέρβες τόνου: Οι χημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία - Πώς να μειώσουμε την έκθεσή μας;
Η καλύτερη πρωτεΐνη για το καλοκαίρι: Δεν είναι ούτε τα αυγά, ούτε το κοτόπουλο
Το ψάρι που συνιστούν οι καρδιολόγοι αντί για τόνο: Ένα φυσικό "φάρμακο" για καρδιαγγειακή προστασία