Κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής: Το σπιτικό comfort food (που θα ζητάς ξανά και ξανά)

Η εναλλακτική που κάνει το κοφτό μακαρονάκι πιο υγιεινό και πεντανόστιμο.

Οι φακές είναι από τα πιο θρεπτικά όσπρια που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου. Μικρές, ταπεινές, αλλά γεμάτες πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο, έχουν ταυτόχρονα τη δύναμη να σε χορτάσουν και να σου χαρίσουν ενέργεια. Μπορεί να τις έχεις συνδέσει με τη "μαμαδίστικη" παραδοσιακή σούπα, αλλά οι φακές είναι απίστευτα ευέλικτες: μπορούν να γίνουν σαλάτα, να μπουν σε μπιφτέκια, σε σάλτσες, ακόμα και να αντικαταστήσουν τον κιμά σε πολλές συνταγές. Είναι πραγματικά ένας μικρός θησαυρός που αξίζει να αξιοποιείς πιο συχνά.

Και κάπου εδώ έρχεται το comfort food. Ένα πιάτο που δε χρειάζεται πολλά-πολλά, ούτε σπάνια υλικά, που φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και σε γεμίζει με εκείνη τη σπιτική γεύση που αγαπάς. Ένα τέτοιο πιάτο είναι το κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής, που ετοίμασε η food creator Έμιλυ Βάγια (@emilyvagia). Στην ουσία πρόκειται για μια πλούσια σάλτσα από φακές που δένει τέλεια με τα ζυμαρικά και σου δίνει ένα γεύμα γεμάτο νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά. Και το καλύτερο; Φτιάχνεται στο πι και φι!

Κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής

Υλικά:

  • 200 γρ. ωμές φακές
  • 200 γρ. ωμό κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κέτσαπ ή πελτέ ντομάτας
  • 6 φλ. ζεστό νερό
  • αλάτι, θυμάρι, μαύρο πιπέρι
  • μαϊντανό για το σερβίρισμα (αν θέλεις)

Εκτέλεση:

1) Ξεκίνα βράζοντας τις φακές σου μέχρι να μαλακώσουν. Αν έχεις χύτρα, ακόμη καλύτερα. Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έτοιμες βρασμένες φακές για να γλιτώσεις χρόνο.

2) Σε αντικολλητικό σκεύος ρίξε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, πρόσθεσε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν.

3) Ρίξε μέσα την κέτσαπ ή τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε καλά.

4) Πρόσθεσε τις βρασμένες φακές και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Άφησε για 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.

5) Ρίξε το κοφτό μακαρονάκι μαζί με τα υπόλοιπα 4 φλιτζάνια ζεστό νερό.

6) Πρόσθεσε αλάτι, μαύρο πιπέρι και θυμάρι. Ανακάτεψε και χαμήλωσε τη θερμοκρασία στο μέτριο. Άφησε να βράσουν τα ζυμαρικά για περίπου 12 λεπτά, ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσουν. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ακόμη ζεστό νερό.

7) Μόλις είναι έτοιμα, βγάλε το σκεύος από τη φωτιά και σέρβιρε με φρέσκο μαϊντανό.

Διάβασε επίσης:

Ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη: Γιατί τα όσπρια είναι η καλύτερη "back to routine" τροφή της νέας σεζόν

Φακές με φέτα: "Ρίχνει" το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου; - Τι λέει η διατροφολόγος

Νηστίσιμες και θρεπτικές μελιτζάνες παπουτσάκια - με εναλλακτικό κιμά