Γιατί πρέπει να προσθέσεις περισσότερα μυρωδικά στα πιάτα σου;

Η χρήση των μυρωδικών ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντική για το σώμα αλλά και για την ψυχική υγεία εδώ και αιώνες.

Από τη Laura Rege Απόδοση-Επιμέλεια: Νάντια Σκληβάγκου, MSc, διαιτολόγος-διατροφολόγος (feelnutrition.gr)

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την καλή υγεία ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι απλώς ως την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Η χρήση των μυρωδικών ήταν πάντα εξαιρετικά σημαντική για το σώμα αλλά και για την ψυχική υγεία εδώ και αιώνες. Πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν συστηματικά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, πολύ πριν από τη μαγειρική χρήση τους. Σαφέστατα, η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδείξει ότι πολλά από αυτά έχουν πράγματι αξιοσημείωτα οφέλη για τη συνολική υγεία μας. Εκτός όμως από αυτό, δίνουν στο φαγητό μας πιο σύνθετη γεύση. Ο τέλειος συνδυασμός, έτσι δεν είναι;

Γιατί να τα τρως συχνότερα; 

"Τα περισσότερα μυρωδικά είναι μια πλούσια πηγή μικροθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών" τονίζει η βοτανολόγος Jennifer McGruther, συγγραφέας του Vibrant Botanicals.Πλέον, οι λαϊκές αγορές και τα μανάβικα είναι γεμάτα με κάθε είδους φρέσκα μυρωδικά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. 

*Tip για να δοκιμάσεις: Αντί για σαλάτα μαρούλι, μπορούμε να φτιάξουμε μια σαλάτα εξ ολοκλήρου με φυλλώδη βότανα, όπως βασιλικός, μαϊντανός και μέντα, που έχουν έντονες γεύσεις. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε λωρίδες από κόκκινο κρεμμύδι για έξτρα ψευδάργυρο.

Μερικά δημοφιλή μυρωδικά και πώς να α χρησιμοποιήσεις:

ΜΈΝΤΑ 

Γλυκιά και αναζωογονητική, υπάρχει σε περισσότερες από 600 ποικιλίες.
Οφέλη για την υγεία: Η μέντα έχει αναζωογονητικά οφέλη. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως βοηθά στην πέψη.
Πώς να τη χρησιμοποιήσουμε: Ρίχνουμε μερικά φυλλαράκια πάνω από φρέσκα μούρα, πεπόνι ή δαμάσκηνα και συνοδεύουμε με λίγες σταγόνες μέλι. Προσθέτουμε λίγη φρέσκια μέντα σε παγωμένο τσάι ιβίσκου ή απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι ζεστή μέντα μετά το γεύμα, προσθέτοντας απλά μια χούφτα φύλλα μέντας σε βραστό νερό. 

ΜΑΪΝΤΑΝΌΣ

Η χλοώδης γεύση και το βαθύ πράσινο χρώμα του προσθέτουν ζωντάνια στα πιάτα.
Συμβουλή: Η ποικιλία με τα επίπεδα φύλλα έχει εντονότερες γεύσεις από τα σγουρά φύλλα.
Οφέλη για την υγεία: Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Κ και
βήτα-καροτένιο.
Πώς να τον χρησιμοποιήσουμε: Το βότανο είναι στην πραγματικότητα μέλος της οικογένειας καρότων. Μπορούμε να φτιάξουμε μια φρέσκια σάλτσα μαϊντανού. Συνδυάζουμε με ελαιόλαδο και σκόρδο και περιχύνουμε ψητά καρότα.

ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ

Έχει απαλές νότες κρεμμυδιού και σκόρδου.
Οφέλη για την υγεία: Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Πώς να το χρησιμοποιήσουμε: Αναμειγνύουμε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο με κρέμα από
κάσιους και φτιάχνουμε ένα φυτικό άλειμμα. Μπορούμε να προσθέσουμε το σχοινόπρασο στις σαλάτες ή να το βάλουμε στο ξίδι και να το χρησιμοποιήσουμε σε βινεγκρέτ.

ΦΑΣΚΌΜΗΛΟ

Η γήινη γεύση του αναμειγνύει νότες μέντας, λεμονιού και πιπεριού.
Οφέλη για την υγεία: Έρευνες δείχνουν ότι το φασκόμηλο περιέχει δραστικές ενώσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης.
Πώς να το χρησιμοποιήσουμε: Σοτάρουμε φύλλα φασκόμηλου μαζί με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει τραγανό και γαρνίρουμε σε αλμυρά ή σε γλυκά πιάτα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο φασκόμηλο σε μια σάλτσα ντομάτας. Μπορούμε, επίσης, να αναμείξουμε το βότανο με βατόμουρα, χυμό λάιμ και μέλι και να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για καλοκαιρινό κοκτέιλ.

ΔΕΝΤΡΟΛΊΒΑΝΟ

Έχει μεθυστική ξυλώδη γεύση και άρωμα.
Οφέλη για την υγεία: Το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της
ψυχικής υγείας, την αύξηση συγκέντρωσης, καθώς και στη βελτίωση της μνήμης.
Πώς να το χρησιμοποιήσουμε: Ρίχνουμε δεντρολίβανο πάνω από τα λαχανικά πριν τα ψήσουμε. Ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε σε μια μαρινάδα. Γαρνίρουμε τα πιάτα μας με άνθη δεντρολίβανου (ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι). 

Φρέσκα κρεμμυδάκια: 3 συνταγές που τα αναδεικνύουν