Σαλάτα με γλυκοπατάτα, τσίλι, ταχίνι και μάραθο

Λαχανικά συνδυάζονται με μπαχαρικά, βότανα και εσπεριδοειδή και δημιουργούν μία πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων.

Σαλάτα γλυκοπατάτα με λάδι τσίλι, ταχίνι και μάραθο

MΕΡΊΔΕΣ: 4 ΧΡΌΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉΣ: 1 ΏΡΑ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ

Υλικά 

  • 4 γλυκοπατάτες καθαρισμένες και στεγνές
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω για το γαρνίρισμα Νιφάδες αλατιού
  • ¼ φλ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. κόκκοι πιπεριού Σιτσουάν (ή μαύρο πιπέρι)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 1 κ.σ. νιφάδες μπούκοβου
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού και 2 κ.γ. επιπλέον
  • ½ φινόκιο (μαραθόριζα) καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. βασιλικός φρεσκοκομμένος, μέντα ή άνηθος
  • 1 κ.γ. καβουρδισμένο σουσάμι

Eκτέλεση 

1. Προθέρμανε το φούρνο στους 250°C. Στρώσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Τρύπησε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και τοποθέτησέ τες στο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 45 λεπτά (γύρισέ τες στο μεσοδιάστημα).

2. Βγάλε τις γλυκοπατάτες από το φούρνο και άφησέ τες να κρυώσουν ελαφρώς. Όταν κρυώσουν αρκετά, γύρισε το φούρνο στο γκριλ. Αφαίρεσε τη λαδόκολλα από το ταψί και κόψε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα κομμάτια χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια της σούπας. Άπλωσε τις γλυκοπατάτες ομοιόμορφα στο ταψί, με τη σάρκα γυρισμένη προς τα πάνω. Πασπάλισε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήσε μέχρι να ξεροψηθούν ελαφρώς, περίπου για 5 επιπλέον λεπτά.

3. Στο μεταξύ, για να φτιάξεις το λάδι τσίλι, ανάμειξε σε ένα κατσαρολάκι το σησαμέλαιο, τους κόκκους πιπεριού, το ξυλάκι κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Ζέστανε σε μέτρια θερμοκρασία έως ότου κάψει και αρωματιστεί το λάδι, περίπου για 5 λεπτά. Απομάκρυνε από τη φωτιά και πρόσθεσε τις νιφάδες μπούκοβου. Μετάφερε το λάδι τσίλι σε ένα θερμοανθεκτικό μπολ και άφησέ το να κάτσει, περίπου για 10 λεπτά.

4. Σε άλλο μπολ ανακάτεψε το ταχίνι με 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. νερό και αλάτι. Πρόσθεσε επιπλέον νερό αν χρειαστεί, μέχρι η πυκνότητα να είναι κατάλληλη για γαρνιτούρα.

5. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το φινόκιο με το κρεμμύδι και τις υπόλοιπες 2 κ.γ. χυμό λεμονιού και αλάτι.

6. Για το σερβίρισμα, σούρωσε το λάδι τσίλι σε μια λεπτή σήτα ώστε να απαλλαγεί από όλα τα στερεά. Αράδιασε τις ψητές γλυκοπατάτες σε πιατέλα. Περίχυσε με το λάδι με τσίλι, βασιλικό και σουσάμι τη σαλάτα φινόκιο.