Τι φάγαμε το 2021; Οι μεγαλύτερες τάσεις διατροφής που είδαμε τη χρονιά που έφυγε

Από το στυλ μαγειρέματος μέχρι τα συστατικά, εδώ θα διαβάσεις όλα όσα είδαμε στο γαστρονομικό τοπίο.

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Yγεία και Πολιτικές (cibus.gr).

Ένα γεμάτος χρόνος έφτασε στο τέλος με πολλές αλλαγές. Μετά από ένα αγχωτικό 2020, το 2021 πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στο φαγητό περισσότερο από ποτέ ως μέσο διασκέδασης, ευεξίας και κοινωνικοποίησης. Από το στυλ μαγειρέματος μέχρι τα συστατικά, εδώ θα διαβάσεις όλα όσα είδαμε στο γαστρονομικό τοπίο. Πώς έκλεισε, λοιπόν, αυτός ο χρόνος;

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΤΟΥ 2021

‣ Βότανα, ρίζες και μανιτάρια: Υπήρχε πάντα μια προσοχή στα λαχανικά σε σχέση με την υγιεινή διατροφή, καθώς το σώμα έχει ανάγκη από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Όμως, συστατικά όπως βότανα, ρίζες και μανιτάρια φάνηκε να συμμετέχουν σημαντικά στις κουζίνες το 2021. Αυτά τα γήινα συστατικά είναι όλα γεμάτα βιταμίνες που βοηθούν στην προστασία του σώματος. Αυτό καθιστά πολύ εύκολο  για όλους να αρχίσουν να εισάγουν περισσότερα από αυτά τα είδη στα καθημερινά τους γεύματα για δίαιτες με γνώμονα την υγεία.

‣ "Κρέας" φυτικής προέλευσης: Οι φυτικές πρωτεΐνες σε πολλές περιπτώσεις κυριάρχησαν στην αγορά τροφίμων, καθώς η βιομηχανία φαγητού άρχισε να βγάζει στο εμπόριο μεγάλη ποικιλία τροφίμων με βάση τις φυτικές πρωτεΐνες. Ενώ μπιφτέκια φυτικής προέλευσης έχουν τα φώτα της δημοσιότητας, μπορείς επίσης εύκολα να βρεις πλέον λουκάνικα φυτικής προέλευσης, ακόμα και φέτες φυτικών "αλλαντικών" στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

‣ Αλείμματα και βούτυρα: Το 2021 κυριάρχησαν στο εμπόριο διάφοροι τύποι αλειμμάτων και βουτύρων σε διάφορες γεύσεις και παραλλαγές. Πλέον μπορείς να βρεις αλείμματα από όλων των ειδών τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, με την προσθήκη ζάχαρης ή χωρίς, με κακάο και με διάφορους άλλους συνδυασμούς.

‣ Εναλλακτικά σάκχαρα: Ενώ διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης κυριαρχούν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, νέα εναλλακτικά σάκχαρα σε κόκκους και υγρές μορφές έκαναν σημαντικό ντεμπούτο. Ένα από αυτά είναι το σιρόπι σφενδάμου. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για γλυκιά γεύση, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως είναι εξαιρετικό για διαβητικούς.

‣ Μαγειρικά έλαια: Το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο μπορεί να χρειαστεί να κάνουν λίγο χώρο στο ντουλάπι. Μια τάση στα τρόφιμα το 2021 είναι ο πειραματισμός με νέα έλαια στη μαγειρική, είτε για οφέλη για την υγεία είτε για γευστικά οφέλη ή και για τα δύο. Μερικά από αυτά που δοκιμάστηκαν περιλαμβάνουν λάδι από σπόρους κολοκύθας, ηλιέλαιο και λάδι αβοκάντο.

‣ Εναλλακτικό "γάλα": Τα ροφήματα σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου είχαν την τιμητική τους, ήρθε όμως η ώρα να κυριαρχήσει μια νέα ποικιλία. Το προηγούμενο έτος κατέκλυσαν τις αγορές ροφήματα σπόρων, όπως από ρύζι, κάνναβη και βρόμη.

LIFESTYLE FOOD TRENDS ΤΟΥ 2021

‣ Επιστροφή στην κουζίνα του σπιτιού: Μια πολύ μεγάλη αλλαγή που παρατηρήθηκε το 2021 είναι ότι ο κόσμος στράφηκε στο σπιτικό φαγητό και στο να παρασκευάζει πλέον μόνος του τα γεύματά του. Η μαγειρική μπήκε για τα καλά στις ζωές μας, αφού η προετοιμασία των γευμάτων φαίνεται να ωφέλησε τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ακολούθησαν αυτό το μοτίβο διατροφής, αλλά ήταν και ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

‣ Χορτοφαγία και βιγκανισμός: Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ψυχική και σωματική ευεξία, για να μην αναφέρουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχει οδηγήσει πολλούς να επανεξετάσουν τη διατροφή τους με επίκεντρο το κρέας. Πολλοί εγκαταλείπουν εντελώς τα ζωικά προϊόντα προσπαθώντας να ζήσουν μια πιο υγιεινή, πιο φιλική προς το περιβάλλον ζωή. Η Αμερικανική Διαιτολογική Ένωση έχει τη θέση ότι οι κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για άτομα όλων των ηλικιών και σταδίων της ζωής. Επιπλέον, η αφθονία των φυτικών επιλογών στην αγορά έχει κάνει τη μετάβαση πιο εύκολη από ποτέ.

‣ Ευέλικτες δίαιτες: Δεν είναι όλοι έτοιμοι ή πρόθυμοι να κάνουν τη μετάβαση σε μια συνολική φυτική διατροφή, γι’ αυτό και η τάση της "ευέλικτης" διατροφής βρίσκεται επίσης σε άνοδο. Η έννοια του να είσαι ευέλικτος είναι απλή: Το κρέας γίνεται ένα φαγητό για μία φορά την εβδομάδα ή μόνο το Σαββατοκύριακο και όχι μέρος της καθημερινής διατροφής. Έστω και η ελαφρά μείωση της κατανάλωσης κρέατος έχει ακόμα αποδειχτεί ότι είναι γενικά καλύτερη για το περιβάλλον και τη γενική μας υγεία, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις.

‣ Εναλλακτικοί υδατάνθρακες: Η keto διατροφή επανέφερε σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αλλά δε θα είναι η μόνη επιλογή για τις διατροφικές τάσεις του 2021. Με την άνοδο των εναλλακτικών προϊόντων σε υδατάνθρακες, ειδικά με το κουνουπίδι να πρωτοστατεί ως προσθήκη σε φαγητά όπως η κρούστα πίτσας και τα νιόκι, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να ακολουθήσεις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Με ευέλικτα συστατικά που αντικαθιστούν συνταγές με βάση το ρύζι και το αλεύρι, μπορείς ακόμα να απολαύσεις τις αγαπημένες σου λιχουδιές!

‣ Χαμηλή ή μηδενική σπάταλη τροφίμων: Με τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή να αυξάνονται, γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ ότι πρέπει να λαμβάνουμε οικολογικές αποφάσεις στις αγορές μας. Αυτό, φυσικά, έχει εισχωρήσει στη σκηνή του φαγητού καθιστώντας τη χαμηλή ή τη μηδενική σπατάλη μία από τις τάσεις των τροφίμων του 2021. Η μείωση των απορριμμάτων από τα τρόφιμα σημαίνει δραστική μείωση των περιττών συσκευασιών (ειδικά πλαστικών) και επανατοποθέτηση υπολειμμάτων τροφίμων που μπορεί να είχαν καταλήξει στο παρελθόν στον κάδο, όπως κοτσάνια μπρόκολου, κορυφές καρότου και φλούδες πατάτας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τα απόβλητα στην κουζίνα και κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η σημαντική τάση.

‣ Επιδόρπια στο προσκήνιο: Καθώς η τάση στην υγιεινή διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, τα επιδόρπια κάθε άλλο παρά μένουν εκτός. Στην πραγματικότητα, τα επιδόρπια γίνονται μια μορφή τέχνης από μόνα τους, με νέες καινοτομίες και τάσεις από όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το μέρος του μενού όπου
η δημιουργικότητα μπορεί να λάμψει, ειδικά με τη χρήση μοναδικών συστατικών, ακόμα και φυτικών πόρων.

‣ Μαγειρική χειροτεχνία: Κυριολεκτικά αρχίσαμε να παίζουμε με το φαγητό μας το 2020 και συνεχίστηκε και το 2021. Οι περισσότεροι άρχισαν να ασχολούνται ενεργά με τη μαγειρική, με τα trends να είναι τα σπιτικά pancakes, τα grambles και όλων των ειδών οι σπόροι (σπόρος κάνναβης, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος κ.ά.) να παίρνουν μέρος στις συνταγές!

‣ Fusion cuisine: Υπάρχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε παραδοσιακές κουζίνες από όλο τον κόσμο, που μια τεράστια τάση για φαγητό το 2021 ήταν η διαπολιτισμική κουζίνα. Το fusion dining δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά η ώρα για δημιουργικότητα και καινοτομία στο φαγητό έχει σίγουρα φτάσει. Βλέπουμε πια μείγματα fusion όπως μεξικάνικο-κορεάτικο, κινέζικο-περουβιανό και πολλά άλλα, καθώς οι επιλογές είναι πολλές και συναρπαστικές.

‣ Comfort food: Για το 2021 οι τάσεις πήγαν προς την άνεση και την απλότητα. Αυτό οφείλεται (και) στην  πανδημία, αφού ο κόσμος συνήθισε με άλλους ρυθμούς και στυλ στην καθημερινότητά του. Δυστυχώς, τα εστιατόρια απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν και έχουν περιορισμένους πόρους και προσωπικό τώρα, οπότε αυτό θα επηρεάσει επίσης το τι κάνουμε όλοι μας. Τίποτα όμως δε θυμίζει τα παλιά, όπως τα υπερβολικά στολισμένα πιάτα εστιατορίων,  αφού αυτό που ψάχνει ο κόσμος στο κομμάτι του φαγητού είναι απλά, νόστιμα και χορταστικά πιάτα.