Τρία ανοιξιάτικα και ελαφριά επιδόρπια για το πασχαλινό τραπέζι

Μύρισε άνοιξη, εκτός από οβελία.

Ενόψει του καθιερωμένου πασχαλινού δείπνου, εκτός από το παραδοσιακό και κεντρικό πιάτο της ημέρας, σκέφτεσαι πως θα μπορούσες να εμπλουτίσεις το γεύμα με μαγειρικές πινελιές, οι οποίες ωστόσο δεν θα οδηγήσουν στην υπερβολή. Μετά τον οβελία ή το κατσικάκι, σίγουρα δεν υπάρχει αρκετός χώρος για επιδόρπιο, πόσο μάλλον για τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια που ζυμώνουν και ψήνουν από νωρίς μέσα στην εβδομάδα οι λάτρεις της κουζίνας. Όμως, όλοι περιμένουν έναν γλυκό επίλογο για να ολοκληρωθεί σωστά η γιορτινή ημέρα.

Το καλό με το Πάσχα είναι ότι πέφτει μέσα στην περίοδο της άνοιξης, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάλαφρες και μυρωδάτες γεύσεις είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Αντί για τούρτες, πάστες και σιροπιαστά, δοκίμασε να εκμεταλλευτείς την ανάλαφρη διάθεση, ετοιμάζοντας τα πιο νόστιμα και γευστικά γλυκά. Ιδού τρεις ανοιξιάτικες συνταγές που εμείς λατρεύουμε πολύ.

Μπάρες με κρέμα λεμονιού (vegan)

iStock
iStock

Υλικά:

Για την τραγανή βάση:

9 χουρμάδες Medjool χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι καρύδια

¾ φλιτζάνι βρώμη

¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

1 με 2 κουταλιές της σούπας νερό

Για την κρέμα:

1 συσκευασία κρέμα καρύδας

1 ¼ φλιτζάνι ωμά κάσιους

2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού

⅓ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

⅓ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου

⅛ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ανακάτεψε τους χουρμάδες, τη βρώμη, τα καρύδια και το θαλασσινό αλάτι μέχρι να γίνουν μια κολλώδες μάζα. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε το νερό για να την αραιώσεις! Βάλε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί, ρίξε μέσα το μείγμα, και αφού το "ανοίξεις" πιέζοντας το από πάνω με άλλο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, βάλτο στο ψυγείο να παγώσει. Στο μπλέντερ τοποθέτησε την κρέμα τα κάσιους, το ξύσμα, τον χυμό, το σιρόπι και το αλάτι και χτύπησε τα σε υψηλή ταχύτητα. Ρίξε την κρέμα πάνω στην τραγανή βάση και άφησε το γλυκό να παγώσει όλη την νύχτα στο ψυγείο.

Μους αλμυρή καραμέλα

iStock
iStock

Υλικά:

2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο

6 κρόκοι αυγών

2 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

για γαρνίρισμα: φρέσκια σαντιγί, ψιλοκομμένα πεκάν και θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 300 βαθμούς. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, για περίπου 7 λεπτά. Παράλληλα, βάλε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ. Όταν το μείγμα ζάχαρης και βουτύρου έχει γίνει μια σκούρα καραμέλα, ρίξτε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και το εκχύλισμα βανίλια, ανακατεύοντας καλά. Πολύ αργά, ρίξε το μείγμα της ζάχαρης στους κρόκους των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς. Μοιράστε το μείγμα κρέμας ομοιόμορφα σε 6 φόρμες ψησίματος που είναι ασφαλείς για το φούρνο. Τοποθέτησε τα σε ένα ρηχό ταψί και, στη συνέχεια, ρίξε ζεστό νερό στο ταψί μέχρι να φτάσει μέχρι τη μέση από τις φόρμες. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Όταν πήξει η κρέμα, αφαίρεσε το ταξί από το φούρνο και άφησε τη να κρυώσει. Πριν τα σερβίρεις γάρνιρε τα με σαντιγί, τα πεκάν και το θαλασσινό αλάτι.

Πάβλοβα με berries

iStock
iStock

Υλικά:

4 αυγά ή ένα κουτί ασπράδια αυγών

250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι λευκό ξίδι

1 κουταλάκι κορν φλάουρ

400 γραμμάρια φράουλες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες

300 γραμμάρια σμέουρα

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

150 γραμμάρια βατόμουρα

300 ml σαντιγί

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 ºC και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα μολύβι και την βοήθεια ενός πιάτου διαμέτρου περίπου 25 εκατοστά, σχεδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα έναν κύκλο. Αφήνουμε στην άκρη. Χτύπησε μόνο τα ασπράδια των αυγών πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε σιγά σιγά την ζάχαρη, ανακατεύοντας ώσπου το μείγμα να γίνει λείο και πηχτό. Σε άλλο μπολ χτύπησε πάλι με το μίξερ το κορν φλάουρ και το ξύδι και πρόσθεσέ τα στο μείγμα μαρέγκας. Γέμισε τον κύκλο που δημιούργησες πάνω στην λαδόκολλα ομοιόμορφα με την μαρέγκα. Με την λαβή ενός κουταλιού, φτιάξε μια τρύπα στο κέντρο του κύκλου, πατώντας ελαφρά προς τα μέσα την μαρέγκα. Βάλε την στο φούρνο και ψήσε για μια ώρα. Αφού είναι έτοιμη την αφήνεις μέσα στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα ώστε να κρυώσει εντελώς. Για την σάλτα φρούτων, ανακάτεψε τις φράουλες και τα βατόμουρα με την ζάχαρη άχνη. Χτύπησε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια. Ένωσε το μείγμα με τα φρούτα και πρόσθεσε τα πάνω στην κρύα μαρέγκα. Η παβλόβα είναι έτοιμη!

Διάβασε επίσης: Πασχαλινά αυγά: Πώς να φτιάξεις βαφή με φυσικά υλικά