Αγγούρι: Το κορυφαίο λαχανικό κατά της κατακράτησης και του φουσκώματος

Μερικά από τα βασικότερα οφέλη του.

Το αγγούρι ανήκει στα "παρεξηγημένα" λαχανικά, αφού δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το μόνο που προσφέρει είναι νερό. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως το αγγούρι δεν είναι καν λαχανικό, αλλά φρούτο, όπως ακριβώς και η ντομάτα με την οποία συνδυάζεται συχνά στις σαλάτες. Το εν λόγω φρούτο, λοιπόν, περιέχει μια σειρά πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, ορισμένες φυτικές ενώσεις, καθώς και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν τόσο στην θεραπεία, όσο και την πρόληψη συγκεκριμένων παθήσεων. Διαθέτει ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε νερό και διαλυτές φυτικές ίνες, κάτι που το καθιστά αμέσως εξαιρετικό σύμμαχο στη απώλεια βάρους. Ποια είναι όμως τα οφέλη του στην καλή υγεία του οργανισμού και γιατί αξίζει να έχει ιδιαίτερη θέση στη διατροφή σου;

Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία

Το αγγούρι μπορεί να περιέχει λίγες μόνο θερμίδες, είναι όμως πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα 300 γραμμάρια αγγουριού, χωρίς την φλούδα, περιέχουν:

Θερμίδες: 45

Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη Κ: 62% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ

Κάλιο: 13% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 12% της ΣΗΠ

Επιπλέον το αγγούρι διαθέτει σημαντική ποσότητα νερού, αφού το 96% του σώματός του αποτελείται από νερό.

Είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εμποδίζουν την οξείδωση, μια χημική αντίδραση που σχηματίζει αντιδραστικά άτομα με ασύζευκτα ηλεκτρόνια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Η συσσώρευση των τελευταίων μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους χρόνιων ασθενειών. Πολλά φρούτα, όπως το αγγούρι διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών. Μάλιστα, σχετική μελέτη διαπίστωσε πως το αγγούρι περιέχει φλαβονοειδή και τανίνες, δύο ομάδες ενώσεων που καταπολεμούν επιτυχώς την δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Συμβάλει στην απώλεια βάρους

Το αγγούρι, όπως ήδη αναφέραμε περιέχει πολύ λίγες θερμίδες κάτι που το καθιστά αμέσως σε ένα συστατικό που δεν φοβάσαι να το εντάξεις στο καθημερινό διατροφικό σου πρόγραμμα. Ένα ολόκληρο ωμό αγγούρι διαθέτει μόλις 45 θερμίδες και μπορεί να συνδυαστεί σε πολλές και διαφορετικές συνταγές, προσφέροντας φρεσκάδα και νοστιμιά στις επιλογές σου. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 3 χιλιάδες άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και λίγες θερμίδες (όπως είναι το αγγούρι) προάγει την απώλεια λίπους και περιττών κιλών.

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Όπως έχει αποδειχθεί από σχετική μελέτη, το αγγούρι συμβάλει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα καθώς και στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη. Συγκεκριμένα, η φλούδα του αγγουριού περιέχει ενώσεις, οι οποίες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, ενώ ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα αγγούρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, προάγουν την ενυδάτωση. Ο ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να ρυθμίσει την φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που διαθέτει, όπως η διαλυτή ίνα πηκτίνη προστατεύει την υγεία του εντέρου.