Γιατί το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσεις μια φυτική διατροφή;

Η διατροφή με βάση τα φυτικά προϊόντα είναι γενικώς ευεργετική για τον οργανισμό. Αλλά τώρα έχεις παραπάνω λόγους να την ξεκινήσεις.

Από τη διατροφολόγο Δήμητρα Γλυνού.

Η φυτική διατροφή έχει έρθει στο απόλυτο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα. Η μία έρευνα μετά την άλλη, αποδεικνύουν και έμπρακτα τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διατροφικής τάσης για την υγεία μας. Και όχι μόνο για αυτή. Μια διατροφή που βασίζεται κυρίως (αν όχι εξ ολοκλήρου) σε φυτικές τροφές έχει θετικό πρόσημο για το σώμα, το πνεύμα (ναι, μπορεί να οξύνει το νου και να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο), την ενέργεια και την ψυχολογία σου αλλά και για το περιβάλλον - ένα κομμάτι που προβληματίζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τελευταία και δικαίως, μιας και όλοι μπορούμε να προσθέσουμε το δικό μας προσωπικό λιθαράκι για να παραδώσουμε ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Και φυσικά, δεν είναι ανάγκη να ακολουθείς ακραίες και απόλυτες vegan τάσεις για να προσφέρεις κάτι καλό στην υγεία σου ή στον πλανήτη. Χωρίς ενοχές, αλλά μόνο με τη διάθεση της φροντίδας, μπορείς να κάνεις ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, μειώνοντας τις ζωικές τροφές και αυξάνοντας τις φυτικές. Όσο μπορείς και όποτε μπορείς. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι σύντομα θα ανακαλύψεις και έμπρακτα τον ευεργετικό αντίκτυπο της διατροφής αυτής και θα την προσαρμόσεις στα δικά σου μέτρα και σταθμά, κάνοντας σταδιακά όλο και μεγαλύτερη την ύπαρξη των φυτικών προϊόντων στα γεύματά σου. 

Γιατί τώρα; 

Το καλοκαίρι είναι ομολογουμένως μια από τις καλύτερες περιόδους για να ξεκινήσεις μια διατροφή με πρωταγωνιστές τα φυτικά προϊόντα. Για πολλούς λόγους. Και παρακάτω θα βρεις μερικούς από αυτούς που, σίγουρα, θα σε προβληματίσουν - αν δε σε πείσουν!

Ενυδάτωση 

Οι υψηλές θερμοκρασίες των μηνών που διανύουμε, αφυδατώνουν το σώμα αλλά και την επιδερμίδα μας. Εκτός από τα αντίστοιχα καλλυντικά που θα σε αναζωογονήσουν, η πραγματική ενυδάτωση του σώματος συμβαίνει από μέσα. Μπορεί τώρα να πίνεις μεγαλύτερες ποσότητες νερού, όμως, σίγουρα, φυτικές τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, θα δώσουν ένα έξτρα μπουστάρισμα στην ενυδάτωση του οργανισμού σου, καθώς περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού. 

Παράλληλα, και άλλες τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες θα σε βοηθήσουν ακόμα παραπάνω. Ο λόγος; Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται στο στομάχι και να απορροφούν το νερό. Έτσι, (1) σε χορταίνουν περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια, (2) συγκρατούν στο σώμα σου περισσότερο νερό και το ενυδατώνουν. Αυτές οι τροφές δεν είναι μόνο τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά γενικώς τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα σιτηρά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι καρποί. 

Καλή υγεία της καρδιάς 

Κατά καιρούς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φυτική διατροφή προσφέρει σημαντική προστασία για την υγεία της καρδιάς σου. Και τώρα, το καλοκαίρι, η πρόληψη μέσω της διατροφής μας είναι ακόμα πιο σημαντική, μιας και η έκθεση στον ήλιο αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, και η έντονη εφίδρωση που αυτά προκαλούν, μπορούν να "ρίξουν" την πίεσή μας και αυτό να έχει ανάλογο αντίκτυπο και στην υγεία της καρδιάς μας. 

Ανάλαφρη αίσθηση 

Αν και όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι, το ποσοστό που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συνιστώμενη ποσότητα. Η αύξηση των φυτικών τροφών στη διατροφή σου θα σου χαρίσει μια ανάλαφρη αίσθηση - που είναι ό,τι χρειαζόμαστε για την περίοδο αυτή - αφού δεν περιέχουν αλάτι, αλλά και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας από αυτό. 

Πέρα από εμάς - αλλά για εμάς 

Ο δυτικός τρόπος διατροφής, που συμπεριλαμβάνει πολλά ζωικά τρόφιμα, δεν είναι βιώσιμος. Εκτός από το ότι δεν είναι ο ιδανικός για την υγεία μας, απειλεί και τον πλανήτη, το πρώτο και βασικό μας "σπίτι". O λόγος; Για να παραχθούν τα ζωικά τρόφιμα που καταναλώνουμε, χρησιμοποιούνται πολλοί περισσότεροι φυσικοί πόροι, τόσο έδαφος όσο και νερό. Είναι εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με μελέτες, αν επιλέξουμε να αντικαταστήσουμε το ζωικό γάλα στον καθημερινό μας καπουτσίνο με ένα φυτικό ρόφημα, σε ένα χρόνο θα έχουμε κερδίσει τόσο νερό, όσο χρειαζόμαστε για να κάνουμε ντους 59 φορές για 8 λεπτά κάθε φορά!

Επιπλέον, η παραγωγή ζωικών τροφών είναι μια από τις πιο επιβαρυντικές για το περιβάλλον, καθώς προκαλεί από τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. 

Πώς θα κάνεις την καθημερινή σου διατροφή πιο φυτική (χωρίς να είναι βαρετή); 

Μπορεί να είναι γνωστό ότι φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι η βάση μιας τέτοιας διατροφής, όμως, είναι εξίσου γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταναλώσουν τόσο συχνά αυτές τις τροφές, ειδικά χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο τρόφιμο ζωικής προέλευσης. Πολλές φορές, το αποτέλεσμα μοιάζει βαρετό και μονότονο. 

Ποια είναι η δική μου συμβουλή ως διατροφολόγου; Η κατανάλωση των φυτικών προϊόντων της Alpro χωρίς ζάχαρη είναι ιδανική επιλογή για εσένα που θέλεις να κάνεις αυτή την αλλαγή στο διατροφικό σου πρόγραμμα, χωρίς να στερηθείς γεύσης και ποικιλίας.  Χρησιμοποιώντας τα προϊόντα αυτά, μπορείς να εξασφαλίσεις μια διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, που θα περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την καλύτερη λειτουργία
του οργανισμού. 

Με παρουσία από το 2007 στην ελληνική αγορά, η Alpro αποτελεί ένα από τα πρώτα brands που μας εισήγαγαν στον κόσμο της φυτικής διατροφής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το συγκεκριμένο brand λειτουργεί και με βάση τη φροντίδα του περιβάλλοντος (εκτός από τη δική μας), έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. 

Πώς μπορείς να εντάξεις τα φυτικά ροφήματα στη διατροφή σου; Μερικοί τρόποι:

Τα φυτικά ροφήματα της Alpro αποτελούνται από μία τεράστια ποικιλία που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε γεύση και ανάγκη σου και μπορούν να γίνουν τα τέλεια υποκατάστατα των ζωικών προϊόντων για αμέτρητες συνταγές. 

Από το πρωινό γεύμα σου ή ένα γρήγορο σνακ, μέχρι τα κυρίως γεύματα και τα επιδόρπιά σου, με την Alpro θα μπορέσεις να κάνεις τη φυτική διατροφή μια απλή και καθημερινή υπόθεση. 

Plus: 2 πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές που ξεχώρισα, δοκίμασα και σου συστήνω ανεπιφύλακτα:

1.Smoothie Με Μάνγκο Και Μπανάνα

Συστατικά

  • 200ml Ρόφημα Αμυγδάλου Alpro Original
  • 85g Μάνγκο
  • 60g Μπανάνα
  • Φύλλα Μέντας
  • Επικάλυψη: 1 κουταλάκι του γλυκού Λιναρόσπορο

Προετοιμασία

  • Κόψε τη μπανάνα και το μάνγκο σε κομμάτια.
  • Τοποθέτησε τα σε ένα μπλέντερ και πρόσθεσε το ρόφημα αμυγδάλου Alpro Original.
  • Χτύπησε τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα σου να αποκτήσει λεία και κρεμώδη υφή.
  • Άδειασε το μείγμα σε ένα ποτήρι και πρόσθεσε το λιναρόσπορο και τα φύλλα μέντας. Απόλαυσε το smoothie σου. 

2.Λαζάνια Με Πράσινα Λαχανικά

Συστατικά

  • 250ml προϊόν σόγιας για μαγειρική Alpro
  • 150ml ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη Alpro
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • εστραγκόν
  • 200g σπανάκι
  • 1/2 πράσινο λεμόνι (lime)
  • 250g τριμμένη mozzarella
  • 16 φύλλα φρέσκα λαζάνια
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και λευκό πιπέρι

Προετοιμασία

  • Κόψε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο σε μικρούς κύβους και τα κολοκυθάκια λεπτά κατά μήκος.
  • Για την σάλτσα: Τσιγάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πράσα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιαφανές. Πρόσθεσε το σπανάκι και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε μετά το προϊόν σόγιας για μαγειρική Alpro και το ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη Alpro, και μετά τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι-πιπέρι-εστραγκόν-μοσχοκάρυδο-lime.
  • Τοποθέτησε σε ένα ταψί φούρνου, εναλλάξ στρώσεις από σάλτσα, φύλλα λαζάνια, λεπτές φέτες κολοκυθάκια και τη μισή ποσότητα της μοτσαρέλας. Την υπόλοιπη μοτσαρέλα τη ρίχνεις στο τέλος από πάνω.
  • Ψήσε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30', μέχρι τα υλικά να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

Βρες περισσότερες λεπτομέρειες και συνταγές στο alpro.com/gr.

Tags