Τι είναι ο "Φόρος ζάχαρης" που ετοιμάζεται να καταργήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας;

Τα ποσοστά παχυσαρκίας της χώρας δεν φαίνεται να ευνοούν την απόφαση της αυτή.

Κύμα αντιδράσεων μεταξύ των ειδικών σε θέματα διατροφής έχει προκληθεί έπειτα από την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Liz Truss, να καταργήσει τον "Φόρο ζάχαρης" στα αναψυκτικά, όπως επίσης και ορισμένα ακόμα μέτρα ενάντια στην παχυσαρκία, με σκοπό να αμβλύνει το κόστος ζωής στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Βρετανός υπουργός οικονομικών, Kwasi Kwarteng, υποχρεώνει τους υγειονομικούς υπαλλήλους να επανεξετάσουν τα μέτρα ελέγχου της παχυσαρκίας, μια κίνηση που πιθανότατα οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση αυτών.

Όπως υποστηρίζουν οι Times η απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών "αγοράζετε ένα, παίρνετε δώρο άλλο ένα" σε ανθυγιεινά τρόφιμα και αναψυκτικά αναμένεται να μην προχωρήσει από την νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η απαγόρευση ή αποτροπή των γλυκισμάτων που εκτίθενται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, φημολογείται ότι δεν θα ακολουθηθεί.

Τι είναι ο "Φόρος Ζαχαρής";

Πρόκειται για ένα είδος πρωτοποριακής φορολογίας, επιβάλλοντας φόρο στα αναψυκτικά με ζάχαρη και πρόσθετα λιπαρά. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να βοηθηθούν εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, κάνοντας οικονομικά "απρόσιτα" προϊόντα δευτερεύοντας σημασίας στην καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με τον "φόρο ζάχαρης", οι εταιρείας πώλησης αντίστοιχων προϊόντων είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν μια εισφορά για τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ο φόρος ζάχαρης πρακτικά σημαίνει ότι τα ποτά με περισσότερα από 8 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml αντιμετωπίζουν φορολογικό συντελεστή ισοδύναμο με 24 p ανά λίτρο. Όσα περιέχουν 5γρ-8γρ ζάχαρης ανά 100ml αντιμετωπίζουν ελαφρώς χαμηλότερο συντελεστή φόρου, 18p ανά λίτρο. Ωστόσο, οι καθαροί χυμοί φρούτων εξαιρούνταν όταν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, ενώ τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε γάλα εξαιρούνταν επίσης λόγω της περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο, σύμφωνα με το BBC.

Αναφέρεται επίσης ότι η κίνηση της εισφοράς έχει αποδειχθεί επιτυχημένη, καθώς πολλές εταιρείες εξαναγκάστηκαν να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη μετά την αλλαγή στη φορολογία. Δημοφιλής μάρκες αναψυκτικών φαίνεται πως είχαν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες, μειώνοντας την πρόσθετη ζάχαρη από το τελικό προϊόν κυκλοφορίας. Ο "φόρος ζάχαρης" περιλαμβάνεται συνήθως σε ανθρακούχα αναψυκτικά, αθλητικά ποτά και ενεργειακά ποτά, και προωθείται από πολλούς εθνικούς ιατρικούς συλλόγους και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την αποθάρρυνση της ακολουθίας μιας ανθυγιεινής διατροφής και την αντιστάθμιση του αυξανόμενου οικονομικού κόστους της παχυσαρκίας. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Φιλιππίνες κ.α.