Η διατροφική συνήθεια που στοχεύει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην απώλεια λίπους

Μια αλλαγή στο διατροφικό σου πλάνο μπορεί να σε ωφελήσει διπλά.

Η απώλεια βάρους εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες εκτός των διατροφικών επιλογών και της σωματικής δραστηριότητας. Οι τελευταίες δύο συνθήκες, ωστόσο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός υγιούς αποτελέσματος, με την διατροφή να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Cell Reports Medicine", μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια συμβάλλει όχι μόνο στην απώλεια περιττών κιλών, αλλά και στην εξάλειψη του σπλαχνικού λίπους, της στοιβάδας λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα και απειλεί το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η μελέτη

Η μελέτη περιελάμβανε 164 συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούσαν. Βασικός σκοπός της έρευνας ήταν όλες οι ομάδες να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια για διάστημα τριών μηνών. Έτσι, οι ερευνητές ζήτησαν από την πρώτη ομάδα να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα περιορισμένης χρονικά κατανάλωσης τροφής (TRE – Time Restricted Eating) – δηλαδή κλήθηκαν να τρώνε μεταξύ οκτώ συγκεκριμένων ωρών, πραγματοποιώντας νηστεία τις υπόλοιπες 16, από την δεύτερη να καταναλώνει μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και από την τελευταία να ακολουθήσει έναν συνδυασμό των παραπάνω δύο τακτικών, περιορίζοντας τα γεύματα τους ωστόσο μεταξύ συγκεκριμένων ωρών όπως 8π.μ. με 4μ.μ. ή 12μ.μ με 8μ.μ.

Μετά το πέρας των τριών μηνών, τα αποτελέσματα που προέκυψαν αποκάλυψαν πως και οι τρεις τεχνικές ωφέλησαν τους συμμετέχοντες στο κομμάτι της απώλεια βάρους, με την πρώτη να αποφέρει διπλό όφελος, μειώνοντας μεταξύ άλλων και το σπλαχνικό λίπος. "Τα εύρηματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τα άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία ή το μεταβολικό σύνδρομο. Τόσο μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, όσο και ένα πρόγραμμα συνδυασμού λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά για την απώλεια περιττών κιλών.

Όμως, η περιορισμένη χρονικά κατανάλωση τροφής συμβάλλει στον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνει κάποιος μέσα σε μια ημέρα και άρα στον περιορισμό των θερμίδων. Επιτρέποντας στον εαυτό σας να τρώτε μόνο μια συγκεκριμένη περίοδο μέσα στην ημέρα, είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγετε και να οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωση" σημειώνει η Lori Walker διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας και διατροφής.

Οι αναλυτές επισημάνουν πως η μείωση του σπλαχνικού λίπους διατηρεί υγιές το σώμα, απομακρύνοντας πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων, παροτρύνοντας τους συμμετέχοντες να επιλέγουν τέτοιου είδους διατροφικές επιλογές, αντί για άμεσες δίαιτες που απλώς προσφέρουν μείωση των κιλών του σωματικού βάρους.

Διάβασε επίσης: Φούσκωμα στην κοιλιά: Ποιο είδος φυτικών ινών να προτιμάς για να το μειώσεις;