Τροφές που μπορούν να αποτρέψουν ή να αναστρέψουν την τριχόπτωση

Δυνατά, υγιή και λαμπερά μαλλιά με την προσθήκη αυτών των τροφών.

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSC Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (@cibus.gr). 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του σώματος, μια από αυτές είναι και η διατήρηση της υγείας και της ανάπτυξης των μαλλιών σου. Ποιες τροφές είναι χρήσιμο να εισάγεις στη διατροφή σου για να έχεις δυνατά μαλλιά;

 Αυγά

Περιέχουν  βιοτίνη και ψευδάργυρο 2 συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των μαλλιών.

 Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, λάχανο, σέσκουλο μπορούν να βοηθήσουν στην τριχόπτωση επειδή έχουν βιταμίνη D, σίδηρο και μια μορφή βιταμίνης Β που ονομάζεται φυλλικό οξύ.

Λιπαρά ψάρια 

Με βιταμίνες Β και D, τα ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης. 

Σπόροι Chia 

Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Αβοκάντο 

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, το αβοκάντο περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Ένα μόνο αβοκάντο έχει περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA) για βιταμίνη Ε και παρέχει τόσο φυλλικό οξύ όσο και βιταμίνη C.

Στρείδια 

Διαβόητα για την ποσότητα ψευδαργύρου που έχουν, τα στρείδια περιέχουν επίσης άφθονη πρωτεΐνη, μαζί με σίδηρο και βιταμίνη Β12. Επειδή ο υπερβολικός ψευδάργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με την τριχόπτωση, η λήψη ψευδαργύρου από ολόκληρες πηγές τροφίμων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα.

Αμύγδαλα 

Τα αμύγδαλα είναι χρήσιμα για την πρόληψη και τη θεραπεία της τριχόπτωσης επειδή έχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β και ψευδάργυρο.

Κόκκινες πιπεριές 

Όταν πρόκειται για βιταμίνη C, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, όλες οι πιπεριές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και οι κόκκινες πιπεριές έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Προσφέρουν επίσης βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α.

Φασόλια 

Γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα φασόλια προσφέρουν ψευδάργυρο, σίδηρο και πολλές βιταμίνες συμπλέγματος Β.