Veganuary: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν γίνεις για έναν μήνα vegan

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές. Ο Ιανουάριος είναι ο ιδανικός μήνας για να το ξεκινήσουμε.

Μετά τη ξεγνοιασιά και το φαγητό των εορτών, ο Ιανουάριος είναι ο ιδανικός μήνας για να αφήσουμε για λίγο τον οργανισμό μας να ηρεμήσει. Να του δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να ισορροπήσει ξανά μετά το σοκ από την υπερφαγία και την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών. 

Μια καλή ιδέα για να το καταφέρουμε αυτό είναι να συμμετέχουμε στο παγκόσμιο challenge του Veganuary που εφαρμόζεται από χιλιάδες ανθρώπους εδώ και 10 χρόνια. Το Veganuary μας καλεί, ό,τι διατροφικές συνήθειες και αν έχουμε, για έναν μήνα να γίνουμε vegan και να ξεκινήσουμε το νέο έτος meat & dairy free. Άλλωστε, η αρχή κάθε νέου έτους είναι μια ευκαιρία για αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας και τι καλύτερο από το να ξεκινήσουμε από το σώμα μας, βοηθώντας παράλληλα και το περιβάλλον; 

Σύμφωνα με στοιχεία, αν γίνεις vegan για έναν μήνα εξοικονομείς περισσότερα από 152.000 λίτρα νερού, προστατεύεις περισσότερα από 84 τετραγωνικά μέτρα γης και μειώνεις τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 281 κιλά. 

Τι μπορεί να αλλάξει στο σώμα μας;

Περισσότερη ενέργεια

Η μετάβαση σε μια vegan διατροφή, έστω και για έναν μήνα, θα φέρει σίγουρα αλλαγές σε έναν οργανισμό που έχει συνηθίσει να τρώει πολύ συχνά -αν όχι καθημερινά- ζωικά προϊόντα. Το πρώτο που θα διαπιστώσουμε πολύ άμεσα είναι η αύξηση ενέργειας. O 

οργανισμός μας χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για τη διάσπαση των φυτικών τροφών από ότι για το κρέας. Και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα, αν κάνουμε οποιουδήποτε τύπου αερόβια άσκηση. Η αύξηση της ενέργειας και της αντοχής μας θα είναι αισθητή.

Απώλεια βάρους (υπό προϋποθέσεις)

Όσον αφορά την αύξηση ή την απώλεια βάρους, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις νέες vegan διατροφικές συνήθειες που θα υιοθετήσουμε. Έγκειται στο αν θα προσπαθήσουμε να αναπληρώσουμε το κενό του κρέατος με υδατάνθρακες, γλυκά και γενικά λιπαρά snacks. Τότε η αύξηση του βάρους μας είναι αναμενόμενη. Διαφορετικά, αν κρατήσουμε μια low-calorie διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, το πιθανότερο είναι ότι θα χάσουμε βάρος.

Πιο λαμπερό δέρμα

Η αύξηση των λαχανικών και των φρούτων στη διατροφή μας, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, θα επηρεάσει θετικά και το δέρμα μας, κάνοντάς το πιο λαμπερό και φωτεινό. 

Υγιές έντερο

Παράλληλα, οι φυτικές ίνες των φυτών θα βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα στο έντερο. Γενικά, η vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των ωφέλιμων μικροβίων του εντέρου που σχετίζονται με τη βελτίωση του σωματικού βάρους, της σωματικής σύστασης και του γλυκαιμικού ελέγχου.

Πέρα όμως, από όλα αυτά τα καλά που θα δούμε γρήγορα στον οργανισμό μας, η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα θα νιώθουμε ένα παρατεταμένο αίσθημα πείνας, αφού θα κόψουμε αυγά, γαλακτοκομικά και κρέας, ενώ υπάρχει κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. 

Φυσικά, αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την επιλογή των σωστών χορτοφαγικών τροφών, όπως είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αλλά και φυτικών συμπληρωμάτων που θα λειτουργήσουν ως σύμμαχος στην προσπάθεια αποτοξίνωσής μας.

Μια ελληνική vegan, bio & gluten-free πρωτεΐνη με παγκόσμιες πιστοποιήσεις που θα μας βοηθήσει πολύ κατά την περίοδο του Veganuary, αλλά φυσικά και μετά, είναι η AMINO ANIMO. Η AMINO ANIMO ανήκει και επίσημα στο μόλις 1% των εταιρειών συμπληρωμάτων διατροφής σε όλη την Ευρώπη που φέρουν και τις 3 επίσημες πιστοποιήσεις (vegan, gluten-free, bio), ενώ αποτελεί το μοναδικό επισήμως πιστοποιημένο gluten-free brand πρωτεΐνης στην Ελλάδα!

Όλες τις AMINO ANIMO πρωτεΐνες μπορείς να τις βρεις εδώ.

Πρόκειται για μια σειρά αγνών οργανικών πρωτεϊνών που δημιουργήθηκαν μετά από 5 χρόνια ερευνών από την ομάδα φαρμακοποιών του Φαρμακείου της Φύσης/Physis Laboratory στη Θεσσαλονίκη. Φτιάχνονται από βιολογικούς σπόρους και καρπούς, όπως αμύγδαλα, αρακάς, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, ρύζι και φάβα. Όλα προέρχονται από προσεκτικά επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες. Δεν έχουν ίχνος ζωικών παραγώγων, τεχνητών γλυκαντικών, πρόσθετων χημικών ουσιών, GMOs, μεταλλαγμένων συστατικών, συντηρητικών, χρωμάτων και αρωμάτων. Παράλληλα, μεταξύ όλων των άλλων, είναι και lactose-, sugar- και soy-free, κάνοντάς τις την πιο ποιοτική, "clean” και εύπεπτη επιλογή σε πρωτεΐνη που μπορούμε να βρούμε.

Οι πρωτεΐνες AMINO ANIMO δεν είναι φτιαγμένες για όσους ξημεροβραδιάζονται στο γυμναστήριο, αλλά για όσους θέλουν να έχουν μια καλύτερη και πιο υγιεινή καθημερινότητα με μια πιο πλήρη διατροφή. 

Βρες όλη τη σειρά με τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO εδώ.

Μπορούν να καταναλωθούν σε καθημερινή βάση χωρίς φόβο και περιορισμό, συμπληρώνοντας τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνη και προσφέροντάς του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά "καύσιμα”. Παρουσιάζουν επίσης, εξαιρετικά αυξημένο προφίλ φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου.  Plus σε όλα αυτά είναι ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και έτσι θα μειωθεί η ανάγκη μας να τσιμπολογήσουμε ανθυγιεινά snacks ανάμεσα στα γεύματά μας.

Το Veganuary είναι η ιδανική ευκαιρία ν’ αφήσουμε τον οργανισμό μας λίγο να ξεκουραστεί και να ξεκινήσουμε νέες, "καλές” συνήθειες που θα κρατήσουμε για μια ζωή. 

Όλη τη σειρά με τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO, καθώς και εύκολες πρωτεϊνικές συνταγές μπορείς να βρεις εδώ.

 

Tags