Η Δρ. Μαρία Ψωμά μας λέει ότι μπορούμε να φάμε όσο κρέας θέλουμε την Τσικνοπέμπτη!

Οι συμβουλές της ειδικού για αυτή τη βραδιά αλλά και το tip της για την επόμενη μέρα.

Από τη Δρ. Μαρία Ψωμά, ιατρό - βιοπαθολόγο

Τσικνοπέμπτη, μια ήμερα που την έχουμε συνδέσει όλοι με την κραιπάλη και την αφθονία στα κρέατα, αλλά και στο αλκοόλ. Σίγουρα δε θα σου πω να ακολουθήσεις υγιεινή διατροφή αυτή την ημέρα, θα σου αναφέρω όμως κάποιες συμβουλές για να αποφύγεις την επιβάρυνση, όχι μόνο στα κιλά αλλά σε θέματα υγείας που ορισμένοι ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν, όπως υπέρταση, γαστρεντερικά προβλήματα και διαβήτη.

Συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη από τη Δρ. Μαρία Ψωμά:

1. Μη μείνεις νηστική όλη την ημέρα για να τσικνίσεις το βράδυ

Το μόνο που θα πετύχεις είναι να πέσει το σάκχαρό σου, να πάθεις υπογλυκαιμία και να πέσεις ε με τα μούτρα στα λάθος εδέσματα που έρχονται συνήθως για πρώτα και είναι πλούσια σε θερμίδες.

2. Ξεκίνα πάντα με σαλάτα

Η πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινη σαλάτα θα βοηθήσει στον ταχύτερο κορεσμό, με αποτέλεσμα να μην ξεφύγεις πολύ στις μερίδες του κρέατος και στα άτακτα
τσιμπολογήματα των ορεκτικών. Θα πρέπει όμως αν φας έξω να αποφύγεις τις σαλάτες με τις πλούσιες σος με πολλά υλικά μέσα, όπως μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς, κρουτόν γιατί και αυτές είναι αυξημένες σε θερμίδες. Προτίμησε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο με ξύδι ή λεμόνι και κάποια μουστάρδα.

3. Προσοχή στα ορεκτικά

Το θέμα στην ημέρα αυτή δεν είναι τόσο το κρέας και οι ποσότητες που θα καταναλώσεις, αλλά τα ορεκτικά όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα λουκάνικα, οι τυροκροκέτες κ.α. Είναι υψηλά σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος. Προτίμησε ψητές πατάτες, χόρτα, τζατζίκι, λαχανικά στη σχάρα.

4. Πιες 2 ποτήρια νερό μόλις καθίσεις στο τραπέζι

Είναι ένα έξυπνο τρικ - μαζί με εκείνο της σαλάτας -  για να χορτάσεις  γρηγορότερα. Επίσης, μην παραλείπεις την καλή μάσηση. Μην ξεχνάς ότι η πέψη
ξεκινάει από τη μάσηση και ειδικά όσοι έχουν θέματα με παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα θα πρέπει να προσέξουν πολύ αυτή τη βραδιά. Έχε κατά νου ότι το μήνυμα του κορεσμού θέλει 20 λεπτά μάσησης τουλάχιστον για να μεταφερθεί στον εγκέφαλο.

5. Προσοχή στο αλκοόλ

Περιόρισε στα 1-2 ποτήρια και πάντα αφού έχεις φάει για να μην πάθεις αντιδραστική υπογλυκαιμία. Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνουμε με το στομάχι άδειο αυξάνεται απότομα το σάκχαρο και μετά πέφτει απότομα με αποτέλεσμα να πεινάμε και να τρώμε περισσότερο. Ειδικά όσοι έχουν θέμα με το σάκχαρό τους θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο με την κατανάλωση αλκοόλ. Ιδανικά για κάθε ποτήρι αλκοόλ, πιες δυο ποτήρια νερό.

6. Φάε όσο κρέας θέλεις! 

Αρκεί όμως να περιορίσεις τις σάλτσες που μπορεί να τα συνοδεύουν, είτε χειροποίητες είτε έτοιμες όπως μαγιονέζα ή κέτσαπ. Οι περισσότερες σος είναι υψηλές σε θερμίδες οπότε είναι καλό να τις αποφεύγεις. Αν τσικνίσεις σπίτι, προτίμησε μαρινάδες που έχουν βάση το λεμόνι, το ξίδι και πιθανώς κάποια μουστάρδα. Έτσι όχι μόνο θα δώσεις πλουσιότερη γεύση αλλά θα προστατευτείς και από τις χημικές ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιμο των πρωτεϊνικών τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόσθεσε λεμόνι στο κρέας για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου λόγω της βιταμίνης C που περιέχει.
Όσοι έχουν θέμα με αυξημένα λιπίδια όπως χοληστερίνη και τριγλυκερίδια καλό είναι να προτιμήσουν άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και να αφαιρέσουν το ορατό λίπος. Επίσης, προσοχή στα λουκάνικα, εκτός αν γνωρίζεις την ποιότητα του κρέατος που περιέχουν από τον προμηθευτή. Είναι αυξημένα σε λίπος και αλάτι.

7. Η επόμενη μέρα

Την επομένη όπως και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα απόφυγε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Συνδύασε άφθονες σαλάτες με κοτόπουλο ή ψάρι η ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κόκκινη σάλτσα και όσπρια.