Κουρκουμάς: Το μαγικό συνδυαστικό συστατικό για να εκτοξεύσεις τα οφέλη του - δεν είναι το πιπέρι

Η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Ο συνδυασμός αυτός θα σε βοηθήσει.

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική και μαγειρική. Μία από τις δραστικές ενώσεις του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Ωστόσο, η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητά της. Ένας τρόπος για να αυξήσεις την απορρόφηση της κουρκουμίνης είναι να τη λάβεις με μια πηγή λίπους, όπως το ελαιόλαδο. Παρακάτω θα δούμε γιατί η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, πώς η λήψη της με λίπος μπορεί να βελτιώσει την απορρόφησή της και τα οφέλη από αυτήν.

Γιατί η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή;

Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση πολυφαινόλης που είναι υπεύθυνη για το λαμπερό κίτρινο χρώμα του κουρκουμά. Ενώ η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό λόγω της χαμηλής διαλυτότητάς της στο νερό. Ωστόσο, η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαλυθεί σε λίπη και έλαια.

Όταν η κουρκουμίνη καταναλώνεται μόνη της, μεταβολίζεται γρήγορα και αποβάλλεται από τον οργανισμό, γεγονός που περιορίζει τις θεραπευτικές της δυνατότητες. Ωστόσο, όταν η κουρκουμίνη καταναλώνεται με μια πηγή λίπους, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό και να φτάσει στους ιστούς-στόχους.

Πώς η λήψη κουρκουμά με λίπος βελτιώνει την απορρόφησή του;

Όταν η κουρκουμίνη λαμβάνεται με λίπος, σχηματίζει μικκύλια, τα οποία είναι μικρά σταγονίδια λίπους που μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από το σώμα. Το λίπος στα μικκύλια βοηθά στην προστασία της κουρκουμίνης από το να μεταβολιστεί γρήγορα και να αποβληθεί από το σώμα, επιτρέποντάς της να φτάσει στους ιστούς-στόχους.

Επιπλέον, η κατανάλωση κουρκουμά με λίπος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης. Η βιοδιαθεσιμότητα αναφέρεται στην ποσότητα μιας ουσίας που μπορεί να φτάσει στους ιστούς στόχους και να παράγει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όταν η κουρκουμίνη καταναλώνεται μόνη της, έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται με λίπος, μπορεί να έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του.

Οφέλη από τη λήψη κουρκουμά με λίπος

Βελτιώνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης: Η λήψη κουρκουμά με λίπος, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης και να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητά της, επιτρέποντάς της να έχει μεγαλύτερη θεραπευτική δράση.

Μειώνει τη φλεγμονή: Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η λήψη κουρκουμά με λίπος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της στη μείωση της φλεγμονής.

Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία: Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες. Η λήψη κουρκουμά με λίπος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης και να παρέχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.

Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου: Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Η λήψη κουρκουμά με λίπος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.

Πώς να καταναλώσεις τον κουρκουμά με λίπος

Για να λάβεις τον κουρκουμά με λίπος, απλώς ανακάτεψε σκόνη κουρκουμά ή φρέσκια ρίζα κουρκουμά με μια πηγή λίπους, όπως ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας. Μπορείς επίσης να προσθέσεις κουρκουμά σε πιάτα που περιέχουν λίπος.

*Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κουρκουμάς μπορεί να λερώσει τα ρούχα και τις επιφάνειες, επομένως να είσαι προσεκτική όταν τον χειρίζεσαι. 

*Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν παίρνεις φάρμακα ή έχεις κάποιο θέμα υγείας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν πάρεις κουρκουμά, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Μερικές ιδέες για κατανάλωση κουρκουμά με πηγή λίπους:

Golden milk: Το Golden milk είναι ένα παραδοσιακό ινδικό ποτό που παρασκευάζεται με κουρκουμά, γάλα και άλλα μπαχαρικά. Η προσθήκη μιας πηγής λίπους, όπως λάδι καρύδας, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Τσάι με κουρκουμά: Το τσάι με κουρκουμά είναι ένας άλλος δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης κουρκουμά. Η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού λάδι καρύδας στο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Smoothie με κουρκουμά: Η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη σε ένα smoothie που περιέχει πηγή λίπους, όπως αβοκάντο ή γάλα καρύδας, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Ρύζι κουρκουμά: Η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη σε ρύζι που έχει μαγειρευτεί σε λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Ομελέτα με κουρκουμά: Η προσθήκη μιας πρέζας σκόνης κουρκουμά σε ομελέτα που έχουν μαγειρευτεί σε βούτυρο ή ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Ψητά λαχανικά με κουρκουμά: Η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη σε ψητά λαχανικά που έχουν ριχτεί σε ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Σάλτσα σαλάτας με κουρκουμά: Η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη σε μια σάλτσα σαλάτας που περιέχει ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης της κουρκουμίνης.

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά: 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν