Τι μπορείς να φτιάξεις με μια γλυκοπατάτα; Την πιο νόστιμη πίτσα μαργαρίτα φυσικά

Εύκολη πίτσα με ζύμη γλυκοπατάτας και κομμάτια μοτσαρέλα.

Οι γλυκοπατάτες, αν και έχουν συνδεθεί με εορταστικά και επίσημα δείπνα, στην πραγματικότητα έχουν θέση σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αφού πρόκειται για ένα λαχανικό με εντυπωσιακή θρεπτική αξία. Η ιδιαίτερη γλυκιά τους γεύση και το χαρακτηριστικό πορτοκάλι τους χρώμα είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο κ.α., τα οποία λειτουργούν προστατευτικά για τον οργανισμό προάγοντας την ευεξία και την διατήρηση της καλής υγείας.

Η υγιεινή αυτή εναλλακτική της κλασσικής πατάτας μπορεί να προστεθεί στο καθημερινό διατροφικό πλάνο με περισσότερους από τους συνηθισμένους τρόπους που μέχρι πρότινος είχες στο μυαλό σου, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών στα γεύματα σου. Ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους για να απολαύσεις διαφορετικά την γλυκοπατάτα είναι η ακόλουθη συνταγή για πίτσα μαργαρίτα από την food blogger Madame Ginger. Προετοιμάζοντας πανεύκολα και γρήγορα μια ζύμη από γλυκοπατάτα, η πίτσα αυτομάτως αποκτά έξτρα νοστιμιά και ωφέλιμες για το σώμα ιδιότητες.

Υλικά:

Υλικά για την ζύμη:

600 γρ. γλυκοπατάτες (ζυγισμένες με τη φλούδα)

180 γρ. αλεύρι ρεβιθιού

40 γρ. κορν φλάουρ

5 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κ.γλ.)

¼ κ.γλ. ξερό βασιλικό

¼ κ.γλ. ξερό θυμάρι

¼ κ.γλ. ξερή ρίγανη

1 κ.γλ. αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα:

150 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

50 γρ. ντοματοπελτέ

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γλ. ξερό βασιλικό

¼ κ.γλ. ξερή ρίγανη

¼ κ.γλ. ξερό θυμάρι

½ κ.γλ. σκόρδο σκόνη

½ κ.γλ. ζάχαρη της επιλογής μας ή σιρόπι αγαύης

αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον υλικά:

250 γρ. φρέσκια (νωπή) μοτσαρέλα

φύλλα φρέσκου βασιλικού

ελαιόλαδο

γλυκό ή καυτερό μπούκοβο

Εκτέλεση:

1) Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις μαγειρεύουμε στον ατμό (βλ. video) για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις στεγνώνουμε σε καθαρή πετσέτα.

2) Τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και τις λιώνουμε πολύ καλά με πιρούνι μέχρι να πολτοποιηθούν.

3) Ρίχνουμε στο αλεύρι ρεβιθιού το κορν φλάουρ, το μπέικιν, τα ξερά μυρωδικά, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στις γλυκοπατάτες. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι ή μαρίζ μέχρι να σχηματιστεί πηχτή κολλώδης ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο.

4) Λαδώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάζουμε στο κέντρο της το ένα ζυμάρι, καλύπτουμε με άλλη μια λαδόκολλα και την ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό δίσκο πάχους περίπου 0.5-1 εκ. Αφαιρούμε προσεκτικά την πάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου. Επαναλαμβάνουμε για το άλλο κομμάτι ζύμης σε άλλο ταψί.

5) Ψήνουμε τις ζύμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 7-10 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει η επιφάνεια τους.

6) Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά σε μπολ.

7) Βγάζουμε προσεκτικά τις ζύμες από τον φούρνο (χωρίς να τον κλείσουμε), απλώνουμε πάνω τους τη σάλτσα και την μοτσαρέλα (αφού την έχουμε στεγνώσει καλά με καθαρή πετσέτα) διάσπαρτα σε φέτες και ξαναβάζουμε να ψηθούν στην ίδια θερμοκρασία στον αέρα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.

8) Σερβίρουμε τις πίτσες ζεστές, αν θέλουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και γλυκό ή καυτερό μπούκοβο.

Διάβασε επίσης: Ζύμη για πίτσα εύκολη και γρήγορη: Θα την φτιάξεις μόλις με 2 υλικά