Γιατί οι φύτρες στις πατάτες δεν είναι επικίνδυνες - και πότε να ανησυχήσεις

Πριν τις πετάξεις ενημερώσου!

Οι πατάτες περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή, όπως η χακονίνη και η σολανίνη, που σε μικρές ποσότητες είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, όταν οι ποσότητες τους είναι υψηλές, μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία. Οι φύτρες και τα πράσινα σημεία στις πατάτες είναι περιοχές με υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των ενώσεων, γι' αυτό συνιστάται να τις αφαιρείς προσεκτικά με ένα μαχαίρι ή αποφλοιωτή πριν τις καταναλώσεις

Ωστόσο, υπάρχει περισσότερη συζήτηση για το αν η υπόλοιπη πατάτα είναι ακόμα ασφαλής για κατανάλωση. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι εφόσον η υπόλοιπη πατάτα φαίνεται κανονική και στιβαρή, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείς. Άλλες πηγές είναι πιο επιφυλακτικές.

Έμεινε πουρές; Δες τι μπορείς να φτιάξεις!

Αν δεις λοιπόν φύτρες στις πατάτες σου, μη βιαστείς να τις πετάξεις. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι πατάτες είναι απολύτως ασφαλείς να καταναλωθούν με κάποιο μικρό σκούπισμα. Η βλάστηση θα συμβεί φυσικά σε κάθε πατάτα που έχει αποθηκευτεί για πολύ καιρό. Είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και εάν οι συνθήκες γύρω τους είναι ζεστές και αρκετά φωτεινές, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Συμβουλές για να αποφύγεις τις φύτρες στην πατάτα

1) Αγόρασε λιγότερες απ' ότι συνήθως

Το πρώτο προληπτικό μέτρο που πρέπει να λάβεις για να αποφύγεις τη βλάστηση των πατατών είναι απλώς να αγοράσεις λιγότερες από αυτές, γιατί τις περισσότερες φορές αγοράζεις πολλές χωρίς να μπορείς να τις καταναλώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν έχεις ήδη πάρα πολλές και ανησυχείς μήπως χαλάσουν, μια καλή συμβουλή είναι να τις βράσεις και να τις καταψύξετε.

2) Ευνοϊκές συνθήκες

Βεβαιώσου ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διατήρηση της φρεσκάδας. Οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Η διατήρησή τους σε καφέ χάρτινες σακούλες θα βοηθήσει επίσης, επιτρέποντας τον σωστό αερισμό και αποτρέποντας τη συσσώρευση υγρασίας.

3) Όχι στο ψυγείο

Δεν είναι ιδανικό να διατηρήσεις τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς το κρύο μπορεί να τις σκληρύνει και να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες αλλοιώσεις στη χημεία τους.

Διάβασε επίσης:

Πουρέ πατάτας στον φούρνο έχεις δοκιμάσει; Είναι πανεύκολος και πεντανόστιμος!

Πατάτες τηγανιτές: Πώς να μειώσεις το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο;

Σοτάρισμα, τηγάνισμα ή air fryer: Ποιο μολύνει περισσότερο τον αέρα του σπιτιού;