5 οφέλη της παπάγιας για την υγεία σου που σίγουρα δεν ξέρεις

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους!

Είναι γλυκιά, ζουμερή και υπέροχη για την υγεία σου. Αν αγαπάς τα τροπικά φρούτα, πιθανότατα έχεις ήδη απολαύσει μάνγκο, ακτινίδιο και ανανά. Αν όμως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα παπάγια, ήρθε η ώρα να την προσθέσεις στη λίστα σου.

Η παπάγια, με καταγωγή από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε θερμά κλίματα για την απαλή υφή και τη γεύση που θυμίζει πεπόνι. Εκτός από γευστική, είναι και εξαιρετικά θρεπτική. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της για την υγεία, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, Eliza Whitaker, Laura Iu και Lauren Fleck που τα αναφέρουν στο realsimple.com.

Διατροφικά στοιχεία της παπάγιας

Η παπάγια είναι γεμάτη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με το USDA, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη παπάγια (145 γραμμάρια) περιέχει:

  • Νερό – 129 γρ.
  • Θερμίδες – 62.4 kcal
  • Πρωτεΐνη – 0.681 γρ.
  • Λίπος – 0.377 γρ.
  • Υδατάνθρακες – 15.7 γρ.
  • Φυτικές Ίνες – 2.46 γρ.
  • Σάκχαρα – 11.3 γρ.
  • Ασβέστιο – 29 mg
  • Σίδηρος – 0.362 mg
  • Μαγνήσιο – 30.4 mg
  • Φώσφορος – 14.5 mg
  • Κάλιο – 264 mg
  • Νάτριο – 11.6 mg
  • Ψευδάργυρος – 0.116 mg
  • Χαλκός – 0.065 mg
  • Βιταμίνες A, C, K

5 οφέλη της παπάγιας για την υγεία σου

Είτε την απολαμβάνεις σε smoothies, σαλάτες ή σκέτη, η παπάγια προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σου:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Η παπάγια είναι γεμάτη βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Ένα φλιτζάνι παπάγιας περιέχει περίπου 88 mg βιταμίνης C – αρκετά για να καλύψεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

2. Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη A, η C και το λυκοπένιο, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος.

3. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και της πέψης

Η παπάγια προσφέρει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιέχει παπαΐνη, ένα φυσικό ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών.

4. Προκαλεί αίσθημα κορεσμού και μειώνει την πείνα

Οι διαλυτές ίνες της παπάγιας απορροφούν νερό και επιβραδύνουν την πέψη, κρατώντας σε χορτάτη για περισσότερη ώρα και μειώνοντας την επιθυμία για τσιμπολόγημα.

5. Κάνει καλό στην καρδιά

Χάρη στα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C, βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της πίεσης.

Διάβασε επίσης:

10 σούπερ τροφές που πρέπει να τρως μετά τα 40 - Η νο1 πρόληψη για καρκίνο και καρδιά!

Tροφές με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

Ακτινίδιο: Να γιατί είναι αποτελεσματικότερο στη δυσκοιλιότητα από άλλα φρούτα