Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ψήσεις τις πατάτες σου στο air fryer

Πέτυχε τραγανή ψητή πατάτα σε χρόνο dt με αυτή τη μέθοδο στο air fryer!

Στις μέρες μας, μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα στο air fryer – και ειδικά κάθε μορφή πατάτας: τηγανιτές, wedges, hashbrowns, φλούδες, γλυκοπατάτες και φυσικά, την κλασική ψητή πατάτα.

Είτε προτιμάς την ψητή πατάτα σου με ξινή κρέμα, σχοινόπρασο, τσίλι, λαχανικά ή βούτυρο, το air fryer είναι ο ιδανικός τρόπος για να την πετύχεις τέλεια: μαλακή μέσα και τραγανή έξω.

Εκτός από τη βελτιωμένη γεύση και υφή, το μαγείρεμα στο air fryer σου εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια. Η συνταγή είναι απλή, αλλά οι συντάκτες του eatthis.com συμβουλεύτηκαν τον σεφ Chris Nirschel από το New York Catering Service για τον πιο αξιόπιστο τρόπο να το κάνεις σωστά.

Τι είδους πατάτες χρειάζεσαι;

Τεχνικά μπορείς να ψήσεις οποιαδήποτε πατάτα στο air fryer, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, ο σεφ Nirschel προτείνει πατάτες russet – χάρη στην αμυλούχα υφή τους που δίνει αφράτο εσωτερικό. Έχουν επίσης λιγότερη υγρασία και παχύτερη φλούδα που γίνεται ωραία και τραγανή, όπως και οι περισσότερες ποικιλίες από γλυκοπατάτες.

Τι θα χρειαστείς

  • Πατάτες της επιλογής σου (ιδανικά russet)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
  • 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο

Προετοιμασία

1) Καθάρισε και στέγνωσε τις πατάτες. Πλύνε τες καλά και σκούπισέ τες με πετσέτα, για να αφαιρέσεις την υγρασία.

2) Τρύπησέ τες με πιρούνι. Αυτό επιτρέπει στον ατμό να διαφύγει και αποτρέπει το "σκάσιμο" κατά το ψήσιμο.

3) Άλειψέ τες με ελαιόλαδο. Ρίξε το λάδι σε μπολ και με τα χέρια σου φρόντισε να καλυφθούν καλά.

4) Πρόσθεσε καρυκεύματα. Ανακάτεψε το αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και δεντρολίβανο σε ξεχωριστό μπολ και πασπάλισε τις πατάτες ομοιόμορφα.

5) Προθέρμανε το air fryer στους 200°C.

6) Τοποθέτησε τις πατάτες στο καλάθι με απόσταση μεταξύ τους.

7) Ψήσε για 40–45 λεπτά, γυρίζοντάς τες στα μισά.

8) Έλεγξε αν έχουν ψηθεί. Η φλούδα πρέπει να είναι τραγανή και το πιρούνι να τις διαπερνά εύκολα.

Σερβίρισμα

Βγάλε τις πατάτες από το air fryer, άφησέ τες να "σταθούν" για λίγα λεπτά, άνοιξέ τες στη μέση και "χτύπα" ελαφρά το εσωτερικό τους με πιρούνι για να αφρατέψει. Πρόσθεσε ό,τι θες από πάνω – sour cream, σχοινόπρασο ή άλλα αγαπημένα σου υλικά.

Διάβασε επίσης:

Τα πιο αφράτα bagel με τυρί cottage στο air fryer

Ψήνεις σωστά στο air fryer; Το συχνό λάθος που βλάπτει την υγεία - Και πώς να προστατευτείς

Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στη χρήση του air fryer