6 σημαντικά οφέλη που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το κουνουπίδι

Τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σου σύμφωνα με τις διατροφολόγους.

Κάποτε το κουνουπίδι το θεωρούσαν άνοστο και βαρετό. Τώρα όμως, χάρη στις τάσεις της υγιεινής διατροφής και τις δημιουργικές συνταγές, έχει γίνει βασικό υλικό στη φυτική κουζίνα. Και όχι άδικα -το κουνουπίδι έχει εντυπωσιακή θρεπτική αξία και θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου. Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα, δες παρακάτω έξι βασικούς λόγους για να το εντάξεις πιο συχνά στη διατροφή σου, όπως εξηγούν οι διατροφολόγοι Samantha Peterson και Marissa (Meshulam) Karp και αναφέρουν στο Real Simple.

6 σημαντικά οφέλη από το κουνουπίδι

1. Το κουνουπίδι ενισχύει την υγεία του εντέρου σου

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες -και αυτό από μόνο του είναι λόγος για να το προσθέσεις στο πιάτο σου. Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες: οι διαλυτές λειτουργούν σαν "τροφή” για τα καλά βακτήρια του εντέρου, ενώ οι αδιάλυτες βοηθούν την πέψη και τη φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ενισχύει την επένδυση του εντέρου σου, ρυθμίζει τις κενώσεις και προάγει ένα υγιές μικροβίωμα -κάτι που επηρεάζει τα πάντα, από τη διάθεση μέχρι τον μεταβολισμό σου.

2. Σε κρατάει χορτάτη και ικανοποιημένη

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, το κουνουπίδι σε βοηθά να νιώθεις πλήρης για περισσότερη ώρα. Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη, οπότε το φαγητό μένει περισσότερο στο στομάχι σου. Αυτό σημαίνει πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας και λιγότερες λιγούρες μετά το γεύμα.

3. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών

Αν θέλεις να τρως με στόχο την πρόληψη, το κουνουπίδι είναι σύμμαχος. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, όπως γλυκοσινολάτες, ισοθειοκυανικά και βιταμίνη C. Αυτά τα στοιχεία προστατεύουν τα κύτταρα σου από τη φθορά και τη φλεγμονή -δύο παράγοντες που συνδέονται με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι σου δίνει σχεδόν το 60% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα σου να παράγει λευκά αιμοσφαίρια -τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Επίσης, ενισχύει τη φυσική άμυνα του δέρματος. Επιπλέον, το κουνουπίδι περιέχει χολίνη και βιταμίνη K, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου.

5. Τρέφει τον εγκέφαλό σου

Η χολίνη, που υπάρχει στο κουνουπίδι, είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης -ενός νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη μάθηση. Τα αντιοξειδωτικά του κουνουπιδιού βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, υποστηρίζοντας τη νοητική σου διαύγεια και την υγιή γήρανση του εγκεφάλου σου.

6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη

Το κάλιο που περιέχει το κουνουπίδι βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης χαλαρώνοντας τα αγγεία. Επιπλέον, οι διαλυτές του ίνες δεσμεύουν τη χοληστερίνη και τη βοηθούν να αποβληθεί από το σώμα σου, μειώνοντας την κακή (LDL) χοληστερίνη και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, το κουνουπίδι λειτουργεί προληπτικά απέναντι σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μήπως το κουνουπίδι σου προκαλεί φούσκωμα;

Παρόλο που είναι πολύ ωφέλιμο, το κουνουπίδι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή αέρια σε κάποιες γυναίκες. Αυτό οφείλεται στα θειούχα συστατικά και στους ολιγοσακχαρίτες που περιέχει. Αν δεν είσαι συνηθισμένη στις φυτικές ίνες, ξεκίνα με μικρή ποσότητα και αύξησέ τη σταδιακά για να προσαρμοστεί το πεπτικό σου σύστημα.

Πώς να φας περισσότερο κουνουπίδι

Μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς τρόπους: ωμό, ψητό, στον ατμό, βραστό, σοταρισμένο, στον φούρνο ή τουρσί. Ταιριάζει σε σαλάτες, σούπες, μακαρόνια, ακόμα και ως κυρίως πιάτο. Αν ψάχνεις εναλλακτική για ρύζι, τρίψε το στον επεξεργαστή τροφίμων και φτιάξε "ρύζι” κουνουπιδιού—ιδανικό για γέμιση, πίτες, κεφτεδάκια, wraps, ή βάση για πίτσα. Έχει ήπια γεύση, οπότε μπορείς εύκολα να το συνδυάσεις με ό,τι υλικά σου αρέσουν.

Διάβασε επίσης:

Σαν να μην τρως τίποτα: 10 φαγητά που έχουν σχεδόν 0 θερμίδες

Βράζεις μπρόκολο; Το ένα απλό μπαχαρικό που το μετατρέπει σε "υπερτροφή"!

Πεπτικό σύστημα: 6 "κακές" τροφές που ωφελούν το έντερό σου