Χουρμάς: Είναι το all star συστατικό του TikTok δικαίως - Δες τα οφέλη του

Γιατί έχει κάνει τόσο μεγάλο hype αυτό το αποξηραμένο φρούτο;

Oι χουρμάδες είναι γνωστοί ως "το φρούτο των βασιλιάδων" και έχουν γλυκιά, καραμελένια γεύση και μαστιχωτή υφή. Αρχικά τους απολάμβαναν οι βασιλείς, και πίστευαν πως καταπολεμούν την κόπωση.

Περιέχουν πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σε επιπλέον οφέλη για την υγεία σου και σου προσφέρουν ενέργεια, αναφέρει η γιατρός Zilpah Sheikh στο webmd.com. Είναι τέλειοι για σνακ, και η φυσική τους γλυκύτητα τους κάνει ιδανικούς για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στη μαγειρική.

Θρεπτικά συστατικά χουρμάδων

Μία μερίδα (2 χουρμάδες) περιέχει:

  • Θερμίδες: 110
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λιπαρά: 0 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 31 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 27 γραμμάρια

Είναι καλή πηγή:

  • Σεληνίου
  • Μαγνησίου
  • Ασβεστίου
  • Καλίου
  • Χαλκού

Επιπλέον, περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, ενώσεις των φυτών με πιθανά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν το DNA και ρυθμίζουν τις ορμόνες.

Οφέλη για την υγεία

Οι χουρμάδες είναι ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσεις γλυκύτητα στη διατροφή σου ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεις βιταμίνες και μέταλλα.

Τα περισσότερα γλυκά σνακ είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά οι χουρμάδες έχουν πολλές φυτικές ίνες που σε βοηθούν να αισθάνεσαι πιο χορτάτη – κάτι που βοηθά στον έλεγχο του βάρους σου.

Να θυμάσαι όμως ότι έχουν υψηλές θερμίδες, οπότε αν φας πολλά μπορεί να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιπλέον οφέλη

1. Μείωση κινδύνου καρδιοπάθειας

Οι διαλυτές ίνες μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL) εμποδίζοντας την απορρόφησή της. Έτσι μειώνεται η συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες σου. Επιπλέον, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της πίεσης.

2. Καλύτερη πέψη

Οι αδιάλυτες ίνες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Μία μελέτη έδειξε ότι μπορεί να μειώνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

3. Στήριξη νευρικού συστήματος

Έχουν 50% περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για καρδιά, αναπνοή και μυϊκή λειτουργία. Αν δεν παίρνεις αρκετό, μπορεί να έχεις μυϊκή αδυναμία, κόπωση ή αρρυθμίες.

4. Καλύτερος μεταβολισμός

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, νιασίνη) υποστηρίζουν τις διαδικασίες μεταβολισμού που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια. Έτσι καταπολεμάται η κόπωση. Επιπλέον, μειώνουν την απορρόφηση ζάχαρης και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και του διαβήτη.

Πιθανοί κίνδυνοι

Παρότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είσαι προσεκτική γιατί μπορεί να προκαλέσουν:

1. Αύξηση βάρους

Οι φυτικές ίνες βοηθούν, αλλά οι θερμίδες παραμένουν πολλές. Φρόντισε να τους καταναλώνεις με μέτρο.

2. Προβλήματα στα νεφρά

Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, αν έχεις νεφρική ανεπάρκεια, πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό πριν τους εντάξεις στη διατροφή σου.

3. Αλλεργίες

Πολλοί αποξηραμένοι χουρμάδες περιέχουν θειώδη, που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, διάρροια ή δερματικά εξανθήματα αν έχεις ευαισθησία.

4. Άσθμα

Οι θειώδεις ενώσεις μπορεί να επιδεινώσουν το συριγμό ή άλλα συμπτώματα.

Διάβασε επίσης:

Χουρμάδες και απώλεια βάρους: Πώς αυτό το φρούτο μπορεί να σε βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Τραγανά μπισκότα με χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη - μόλις 3 υλικά

Κέικ με χουρμάδες και ελαιόλαδο: Το κέικ που θα απογειώσει τα σνακ σου