Αν το χούμους είναι από τα σνακ που δεν λείπουν από το τραπέζι σου, πιθανότατα το απολαμβάνεις με τις κλασικές συνοδευτικές επιλογές: λαχανικά, όπως καρότα και σέλινο. Μάλλον όμως, κάνεις λάθος. Μια πρόσφατη δήλωση του καθηγητή γαστροφυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Charles Spence, ανατρέπει τις συνηθισμένες αντιλήψεις και μας προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν θέλεις να απογειώσεις τη γεύση τού αγαπημένου σου dip, η λύση δεν είναι τα λαχανικά, αλλά τα τσιπς και οι τορτίγιες.
Μπορώ να διατηρήσω φρέσκο το χούμους στην κατάψυξη;
Ο λόγος που τα λαχανικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή
Ο καθηγητής Spence εξηγεί στην Daily Mail ότι το σχήμα και η υφή των λαχανικών, όπως τα καρότα ή το σέλινο, τα καθιστούν ακατάλληλα για το χούμους. Η λεπτή και εύθραυστη υφή τους δεν μπορεί να υποστηρίξει το βάρος και την υφή του dip, και έτσι το χούμους χάνεται ή πέφτει παντού. Όπως τονίζει, η υφή του λαχανικού μπορεί να προκαλέσει ακαταστασία, κάνοντάς σε να νιώθεις τελικά περισσότερη "αναστάτωση" παρά απόλαυση.
Γιατί τα τσιπς είναι η τέλεια επιλογή
Αν θέλεις να το απολαύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα τσιπς και οι τορτίγιες είναι η ιδανική επιλογή. Αυτά τα σνακ παρέχουν μια πιο σταθερή βάση, η οποία εξασφαλίζει ότι το χούμους θα παραμείνει ακριβώς εκεί που πρέπει: πάνω στο dipper σου, χωρίς να πέφτει.
Επιπλέον, η τραγανή υφή των τσιπς κάνει τη γεύση του χούμους να ξεχωρίζει περισσότερο, δημιουργώντας ωραία αντίθεση με την κρεμώδη υφή του. Ο καθηγητής Spence σημειώνει ότι τα ριγέ τσιπς προσφέρουν την τέλεια "αντίσταση" και γεύση, ενώ τα στρογγυλά τσιπς δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη γεύση.
Και η πίτα; Δεν είναι το τέλειο ταίρι
Ένα άλλο κοινό λάθος που διόρθωσε ο καθηγητής είναι η σύνδεση του χούμους με την πίτα. Παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν τον συνδυασμό αυτών των δύο ως το απόλυτο γευστικό δίδυμο, ο καθηγητής Spence εξηγεί ότι η πίτα ταιριάζει καλύτερα με το τζατζίκι, λόγω της γεύσης του. Το χούμους, από την άλλη, χρειάζεται κάτι πιο "τραγανό", για να τονίσει τη γεύση του και να το αναδείξει.