Το ελληνικό "σούσι" που είναι ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία σου

Καιρός να το καταναλώνεις πιο συχνά - Η διατροφολόγος το συστήνει ανεπιφύλακτα.

Τα ψάρια είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού σου.

Αν επιλέγεις μικρά ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρο ή κολιό, έχεις και το πλεονέκτημα της χαμηλής περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος. Και τώρα, ας περάσουμε στο ελληνικό "σούσι": τον γαύρο μαρινάτο, όπως τον αποκαλεί και η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet). Δεν είναι απλώς ένα μεζεδάκι - είναι διατροφικός θησαυρός.

Ο γαύρος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά με αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση. Όταν τον συνδυάσεις με ελιές, ντομάτα και λίγη ρίγανη, δημιουργείς ένα πιάτο γεμάτο αντιοξειδωτικά και ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό σου.

Και το καλύτερο; Επειδή ο γαύρος βρίσκεται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα, περιέχει πολύ λιγότερο υδράργυρο από μεγάλα ψάρια, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για συχνή κατανάλωση. Οπότε, την επόμενη φορά που θες κάτι υγιεινό, δροσερό και παραδοσιακά ελληνικό, ξέρεις τι να διαλέξεις: γαύρο μαρινάτο – το δικό μας σούσι!

instagram
instagram

Διάβασε επίσης:

"Ποια είναι τα πιο άπαχα ψάρια" και άλλες απορίες σχετικά με τα ψάρια βρίσκουν την απάντησή τους

Πώς να μαγειρέψω τα ψάρια και τα θαλασσινά σωστά;

Πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο και πότε είναι η εποχή του κάθε είδους;