Μπορεί το πρωινό σου να είναι γεμάτο χρώμα, φρουτένιο άρωμα και τροπικά vibes, αλλά σύμφωνα με τη Βρετανίδα διατροφολόγο Nichola Ludlam-Raine, δεν είναι όλα τα φρούτα τόσο αθώα όσο δείχνουν. Μάλιστα, κάποια από αυτά που αγαπάς να προσθέτεις στο γιαούρτι, το porridge ή την overnight oats σου, βρίσκονται στον... πάτο της διατροφικής κατάταξης.
Η Ludlam-Raine, συγγραφέας του βιβλίου "How Not to Eat Ultra-Processed", μίλησε στην The Telegraph και αξιολόγησε 18 αγαπημένα φρούτα, με βάση την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα. Κι όχι, δεν είπε να κόψεις τα φρούτα, αλλά να ξεχωρίζεις ποια σε ωφελούν πραγματικά και ποια είναι περισσότερο… δροσιστικό σνακ παρά διατροφική επένδυση.
Αυτό είναι το φρούτο με τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Τι πρέπει να κάνεις πριν το φας
Πεπόνι: Νερό πολύ, ουσία λίγη
Το καρπούζι και το πεπόνι μπορεί να είναι δροσερά και νόστιμα, αλλά βαθμολογούνται με 1 στα 5 στη λίστα της διατροφολόγου. Είναι φτωχά σε ίνες, έχουν μέτρια ποσότητα ζάχαρης και ελάχιστη συνολική διατροφική αξία. Όπως εξηγεί η Ludlam-Raine, "το πεπόνι είναι χαμηλό σε φυτικές ίνες και συνολικά σε θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με άλλα φρούτα".
Ανανάς: Οξύτητα και ζάχαρη μαζί
Πλούσιος σε βιταμίνη C, με το διάσημο ένζυμο βρομελίνη που βοηθά την πέψη και μειώνει τη φλεγμονή, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, ο ανανάς συγκεντρώνει 2 στα 5. Ο όξινος χυμός του μπορεί να ερεθίσει τα ούλα ή τα χείλη, ειδικά αν το φας σε μεγάλες ποσότητες ή αν είναι πολύ άγουρος, ενώ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία αν τον φας με άδειο στομάχι, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό. Ναι, είναι εξωτικός και λαχταριστός, αλλά ίσως να αξίζει μια θέση στο brunch του Σαββατοκύριακου, όχι στην καθημερινή ρουτίνα.
Μπανάνα: "Mars με φλούδα", αλλά και κάποιες καλές ιδιότητες
Μπορεί να την έχεις συνδέσει με το τέλειο pre-workout snack ή να τη λατρεύεις στο πρωινό σου τοστ με φυστικοβούτυρο, όμως η μπανάνα δεν είναι όσο θρεπτική νομίζεις. Βαθμολογήθηκε με 3 στα 5, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυσικά σάκχαρα. Όπως λέει η Ludlam-Raine, "είναι καλή πηγή καλίου, βιταμίνης B6 και φυτικών ινών", αλλά η θρεπτική της αξία συγκριτικά με άλλες επιλογές παραμένει μέτρια.
Ποια φρούτα να επιλέγεις για το πρωί;
Η ειδικός προτείνει να στραφείς σε πορτοκάλια, ακτινίδια και μούρα, που συγκεντρώνουν 5 στα 5. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ίνες, ενώ η χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα τα καθιστά ιδανικά για σταθερή ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό. Και αν θέλεις κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου θρεπτικό, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ και μάνγκο κέρδισαν 4 στα 5 - ισορροπία γεύσης και διατροφικής αξίας.