Καπνιστός σολομός: Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του; - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του καπνιστού σολομού για την υγεία σου. Πώς να τον απολαύσεις με ασφάλεια και χωρίς περιττούς κινδύνους.

Ο καπνιστός σολομός είναι αναμφίβολα μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στον κόσμο των υγιεινών σνακ και γευμάτων. Με την εκπληκτική του γεύση, τη θρεπτική αξία και την ιδιότητά του να συνδυάζεται εύκολα με πολλά πιάτα, φαίνεται σαν να μην υπάρχει λόγος να μην τον εντάξεις στη διατροφή σου. Όμως, όπως κάθε τρόφιμο, έτσι και αυτό, κρύβει κάποιες παγίδες για την υγεία σου που πρέπει να γνωρίζεις. Μέσα από σχετικό άρθρο της στο WebMD, η διατροφολόγος Christine Mikstas, RD, LD, έθεσε υπόψη μας τα βασικά οφέλη αλλά και τις πιθανές επικίνδυνες συνέπειες από την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Η πιο viral σαλάτα με αγγούρι και σολομό - Είναι δροσερή και χορταστική 

Ποια είναι τα οφέλη του καπνιστού σολομού;

Ο καπνιστός σολομός ξεχωρίζει για την πλούσια θρεπτική του αξία. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κατανάλωσής του είναι:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την Mikstas, τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύοντας τον οργανισμό από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι φλεγμονώδεις παθήσεις.

Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας: Ο καπνιστός σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στην αίσθηση κορεσμού, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους και τη διατήρηση υγιούς βάρους.

Αντιοξειδωτικά: Περιέχει βιταμίνες Α και Ε, που λειτουργούν ως ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες, προστατεύοντας το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και οδηγούν σε ασθένειες.

Βιταμίνη B12: Απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η βιταμίνη B12 συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

pexels
pexels

Οι κίνδυνοι του καπνιστού σολομού

Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, ο καπνιστός σολομός δεν είναι χωρίς κινδύνους, ιδίως όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Οι βασικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Μία 100 γραμμαρίων μερίδα καπνιστού σολομού περιέχει 672 mg νατρίου, που είναι πολύ περισσότερο από ότι περιέχει φρέσκος σολομός. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά να περιορίζεις την ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε 1.500 mg.

Πιθανότητα ύπαρξης επιβλαβών βακτηρίων: Ο καπνιστός σολομός, ιδιαίτερα ο κρύος καπνιστός, μπορεί να περιέχει το βακτήριο Listeria monocytogenes, που προκαλεί λιστερίωση, μία σοβαρή λοίμωξη που είναι επικίνδυνη για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πιθανός κίνδυνος καρκίνου: Η υπερβολική κατανάλωση καπνισμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Η διαδικασία του καπνίσματος μπορεί να παράγει καρκινογόνες ενώσεις.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Αν ανησυχείς για τους παραπάνω κινδύνους, η Mikstas προτείνει την επιλογή του μαγειρεμένου σολομού. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ίδια γεύση με τον καπνιστό, ο μαγειρεμένος σολομός παρέχει όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς την υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τον κίνδυνο λιστερίωσης.

Δύο τρόποι να μειώσεις τα βαρέα μέταλλα από τον σολομό