Η επιστημονική συνταγή για pancakes: Η πιο θρεπτική εκδοχή - χωρίς να χάνει υφή και γεύση

Ολόκληρα σιτηρά κάνουν τα pancakes σου πιο θρεπτικά χωρίς να χαλάει η γεύση - Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σύμφωνα με την επιστήμη;

Ξεκίνησε η μέρα σου με pancakes και θέλεις να είναι γευστικά αλλά και θρεπτικά; Η καλή είδηση έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Washington State, όπου η ομάδα του καθηγητή Girish Ganjyal πειραματίζεται με το πώς τα παραδοσιακά pancakes μπορούν να γίνουν πιο υγιεινά χωρίς να χάσουν την αφράτη υφή τους.

Πεντανόστιμα και πανεύκολα: Συνταγή για pancakes ταψιού με αλεύρι ολικής

Όπως λέει ο ίδιος: "Γενικά, τα pancakes φτιάχνονται με λευκό, επεξεργασμένο αλεύρι, που προσθέτει… κενές θερμίδες. Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμα pancakes με ολικής αλέσεως αλεύρια που προσφέρουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη." Η ιδέα δεν είναι απλώς να αντικαταστήσουν το λευκό αλεύρι, αλλά να δημιουργήσουν ένα προϊόν που διατηρεί την αφράτη υφή και τη γεύση που αγαπάς.

Ποια αλεύρια κάνουν τη διαφορά

Η ομάδα του Ganjyal, στην έρευνα που έκανε και δημοσιεύτηκε στο Cereal Chemistry, αντικατέστησε το λευκό αλεύρι με διαφορετικά ολικής αλέσεως:

  • Φαγόπυρο
  • Κινόα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Κεχρί

Τα πειράματα έγιναν με αναλογίες από 25% έως 100% αντικατάσταση του λευκού αλευριού. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: τα περισσότερα αλεύρια μπορούσαν να ενσωματωθούν χωρίς να αλλάζει η γεύση ή η υφή. Μόνο το αλεύρι από κεχρί (millet) χρειαζόταν προβράσιμο για να μην θρυμματίζεται και να δέσει σωστά η ζύμη.

"Ξεκινήσαμε με μικρές ποσότητες αντικατάστασης και αυξάναμε σταδιακά μέχρι που δεν ήταν πια πρακτικό. Για παράδειγμα, το αλεύρι κεχριού χωρίς προετοιμασία απλώς θρυμματίζεται", εξηγεί ο Ganjyal.

Πώς έγιναν τα πειράματα

Το πείραμα ήταν αυστηρά δομημένο: η συνταγή ήταν ίδια για όλα τα pancakes, μόνο το είδος και η αναλογία του αλευριού άλλαζαν. Μετρήθηκαν χαρακτηριστικά όπως:

  • Ρευστότητα της ζύμης
  • Χρόνος ψησίματος
  • Μέγεθος και πάχος
  • Υφή

Η φιλοσοφία πίσω από την έρευνα

Η έρευνα εντάσσεται στο πρόγραμμα Soil to Society, που ξεκίνησε το 2021 με χρηματοδότηση από το USDA. Στόχος είναι να βελτιωθεί η θρεπτική αξία των τροφίμων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει εργασία φυτολόγων, διατροφολόγων και επιστημόνων τροφίμων.

Ο καθηγητής Ganjyal ελπίζει ότι οι βιομηχανίες αλευριού και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τα αποτελέσματα, φτιάχνοντας pancakes πιο υγιεινά για εστιατόρια και σπιτικά τραπέζια.

"Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της δουλειάς μου είναι η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς. Μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν ενεργά, μαθαίνουν πρακτικά πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα τροφίμων για όλους", αναφέρει ο Ganjyal.

Γιατί να επιλέξεις ολικής αλέσεως pancakes

  • Περισσότερες φυτικές ίνες: Καλύτερη πέψη και μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.
  • Πρωτεΐνη: Σημαντικό για μυϊκή υγεία και ενέργεια το πρωί.
  • Διατηρούν τη γεύση και υφή: Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις την αφράτη απόλαυση.
  • Συνταγή από ειδικούς: Επιστημονικά δοκιμασμένη για μέγιστη γευστική και θρεπτική αξία.

Στην πράξη, λοιπόν, αν θέλεις να φτιάξεις pancakes που να είναι νόστιμα, αφράτα και πιο θρεπτικά, η καλύτερη επιλογή είναι να προτιμήσεις φαγόπυρο, κινόα ή αλεύρι ολικής άλεσης. Αυτά τα αλεύρια ενσωματώνονται εύκολα στη συνταγή χωρίς να αλλάζουν τη γεύση ή την υφή. Το κεχρί μπορεί να δώσει επίσης καλά αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται λίγο παραπάνω προετοιμασία και προ-μαγείρεμα για να μην θρυμματίζεται.

Η μόνη συνταγή για αφράτα pancakes που χρειάζεσαι: Έτοιμα σε 15 λεπτά με λίγα υλικά