Λατρεύεις το τυρί; Δεν είσαι η μόνη. Από τη φέτα μέχρι τη γραβιέρα, τα τυριά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής. Όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια που συχνά ξεχνάμε: το αλάτι. Τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε νάτριο, κάτι που δεν βοηθάει ούτε την αρτηριακή πίεση ούτε τη γενική υγεία σου. Για αυτό και η βιομηχανία τροφίμων έχει φέρει στην αγορά επιλογές με λιγότερο αλάτι. Το θέμα είναι: ξέρεις πώς να τις αναγνωρίσεις και πότε να τις προτιμάς;
Το πιο υποτιμημένο τυρί που κάνει καλό στην υγεία σου – Και δεν είναι το cottage!
Τι σημαίνει "χαμηλό σε αλάτι";
Για να χαρακτηριστεί ένα τυρί ως χαμηλότερο σε αλάτι, πρέπει στην ετικέτα του να δεις λέξεις - κλειδιά όπως:
"ελεύθερο νατρίου ή άλατος"
"χαμηλό σε νάτριο"
"μειωμένο ή light σε νάτριο"
Ο "κανόνας του 15%" - το πιο πρακτικό φίλτρο
Εκτός από τις παραπάνω φράσεις, υπάρχει κι ένας απλός πρακτικός κανόνας: έλεγξε την % συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι (RI) που αναγράφεται στη διατροφική ετικέτα. Αν η μερίδα του τυριού δίνει λιγότερο από 15% της ημερήσιας πρόσληψης, τότε βρίσκεσαι σε ασφαλή ζώνη.
Τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Αν θες να απολαύσεις τυρί χωρίς να φορτωθείς με πολύ νάτριο, οι καλύτερες επιλογές που θα βρεις στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι:
- Ανθότυρο Κρήτης
- Κατίκι Δομοκού
- Τυρί κρέμα (πλήρες ή μειωμένου άλατος)
- Φρέσκια μοτσαρέλα
- Φέτα ελαφριά χωρίς αλάτι
- Cottage ή flair τυρί
- Ρικότα
- Μανούρι
- Κάποια από τα ελληνικά κίτρινα τυριά σε φέτες ή κομμάτι με την ένδειξη "μειωμένο αλάτι"
Αν ψάχνεις τις πιο ισορροπημένες επιλογές και σε λιπαρά και σε αλάτι, ξεχώρισε το Κατίκι Δομοκού, το cottage, τη ρικότα και το ανθότυρο Κρήτης.
Τα τυριά που θέλουν μέτρο
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται τα τυριά που, όσο κι αν τα αγαπάμε, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι:
- Γραβιέρα
- Κεφαλοτύρι
- Φέτα πλήρης
- Ροκφόρ
- Παρμεζάνα
- Edam
- Gouda
- Κεφαλογραβιέρα
- Τσένταρ
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα βγάλεις εντελώς από τη ζωή σου, απλώς απόλαυσέ τα με μέτρο και φρόντισε να τα συνδυάζεις με πιο "ανάλατες" επιλογές μέσα στην εβδομάδα.
Πόσο τυρί χρειάζεσαι καθημερινά;
Το τυρί είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, αλλά όπως όλα, χρειάζεται ισορροπία. Οι συστάσεις μιλούν για 2-3 μερίδες την ημέρα, με κάθε μερίδα να αντιστοιχεί σε περίπου 30 γραμμάρια – δηλαδή ένα κομμάτι μεγέθους σπιρτόκουτου, μια φέτα του τοστ ή μια γεμάτη κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα.
Πώς να "παίζεις" έξυπνα μέσα στην εβδομάδα
- Συνδύαζε: Αν ένα γεύμα έχει αλμυρό τυρί (π.χ. φέτα), στο άλλο επίλεξε ανάλατο (π.χ. cottage/ανθότυρο).
- Ισορρόπησε το πιάτο: Βάλε άλλα υλικά χωρίς πολύ αλάτι (λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά, λεμόνι αντί για πολύ αλάτι).
- Στην κουζίνα: Αν το τυρί είναι αλμυρό, μείωσε το πρόσθετο αλάτι στη συνταγή.
- Μικρά τρικ: Για τυριά άλμης (π.χ. φέτα), ένα γρήγορο ξέπλυμα ή μούλιασμα σε νερό για λίγα λεπτά μπορεί να μειώσει την επιφάνεια του αλατιού (χωρίς υπερβολές για να μη χαθεί εντελώς η γεύση).
Το τυρί που χορταίνει, αδυνατίζει και έχει τρελάνει το TikTok - Δες γιατί!