Kλασική συνταγή για την παραδοσιακή μουσταλευριά - με 3 υλικά

Απλή και αυθεντική γεύση από τον τρύγο του Αυγούστου, με μούστο, αλεύρι και κανέλα – όπως τη φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας.

Τέλος Αυγούστου στην Ελλάδα σημαίνει τρύγος, μούστος και οι πρώτες μυρωδιές φθινοπώρου. Ο φρέσκος μούστος, ο χυμός του σταφυλιού πριν γίνει κρασί, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δώρα της εποχής. Οι παλιότεροι δεν τον άφηναν ποτέ να πάει χαμένος. Εκτός από το κρασί, έφτιαχναν πετιμέζι, μουστοκούλουρα, παστέλια και φυσικά τη μουσταλευριά.

 

Πετιμέζι: Ένα φυσικό γλυκαντικό με εκπληκτικές ιδιότητες

Η μουσταλευριά είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδοσιακά γλυκά της εποχής του τρύγου. Με μόλις τρία υλικά – μούστο, αλεύρι και άμυλο – μετατρέπεται σε μια κρεμώδη λιχουδιά που σερβίρεται ζεστή ή κρύα, πασπαλισμένη με κανέλα και καρύδι. Είναι το γλυκό που συνδέει τις κουζίνες των γιαγιάδων με τις αυλές του Σεπτέμβρη, και μας δείχνει πως, αντί για περίπλοκες παρασκευές, συχνά τα πιο απλά και φυσικά υλικά αρκούν για να δώσουν ένα πλούσιο αποτέλεσμα.

Μουσταλευριά - Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

γραμμάρια (γρ.)ουγγιές (oz.)USA cups

1200 γρ. μούστο

3 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.

3 κ.σ. νισεστέ

Για το σερβίρισμα

καρύδια, ψιλοκομμένα

κανέλα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ 200 γρ. μούστο, το αλεύρι και το νισεστέ, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και το νισεστέ.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τον υπόλοιπο μούστο και αφήνουμε ίσα ίσα να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα από το μπολ και αφήνουμε να πάρει βράση και να δέσει το μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει.

Μοιράζουμε σε μπολ και σερβίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα.

Βελούδινη κρέμα σιμιγδάλι με γεύση bueno - Μόνο με καλά λιπαρά

Η απόλυτη mocha mousse: Αφράτη, σοκολατένια και έτοιμη σε 10 λεπτά!