Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές βότανο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α, Κ, C και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ, συνάμα, στηρίζει την καρδιαγγειακή, νεφρική και οστική υγεία. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για να δώσει γεύση σε σούπες, σαλάτες και πιάτα με ψάρι, αλλά πέρα από τη μαγειρική χρήση του, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, τα οποία πάμε να δούμε παρακάτω, όπως αναφέρονται σε σχετικό άρθρο στο healthline.
Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά
Ο μαϊντανός έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι πλούσιος σε σημαντικές βιταμίνες. Δύο κουταλιές της σούπας (8 γραμμάρια) μαϊντανού περιέχουν:
- Θερμίδες: 2
- Βιταμίνη Α: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης
- Βιταμίνη C: 16% της ημερήσιας δόσης
- Βιταμίνη Κ: 154% της ημερήσιας δόσης
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των ματιών, ενώ βοηθά και στην κατάσταση του δέρματος, όπως στην ακμή. Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει την υγεία των οστών και της καρδιάς και είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, που βοηθά στην αποφυγή υπερβολικής αιμορραγίας. Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία της καρδιάς, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες. Επιπλέον, ο μαϊντανός περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο.
Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκύψουν όχι μόνο από διαβήτη, αλλά και από κακή διατροφή ή έλλειψη άσκησης και, στην ουσία, αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και το μεταβολικό σύνδρομο.
Ζωικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του μαϊντανού μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου. Για παράδειγμα, σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1, το εκχύλισμα μαϊντανού βοήθησε στη μείωση του σακχάρου και στη βελτίωση της λειτουργίας του παγκρέατος. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους, η προσθήκη μαϊντανού στη διατροφή μπορεί να στηρίξει την υγιή ρύθμιση του σακχάρου.
Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο μαϊντανός περιέχει φυτοχημικά, όπως τα καροτενοειδή, που βελτιώνουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, μειώνοντας τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη (LDL). Μελέτες σε πληθυσμούς δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η βιταμίνη C που περιέχει ο μαϊντανός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των νεφρών
Τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα και αποβάλλουν τα απόβλητα με τα ούρα. Όταν τα ούρα γίνονται πολύ συμπυκνωμένα, μπορεί να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά, που προκαλούν πόνο. Σε μελέτες με ποντίκια, ο μαϊντανός μείωσε την έκκριση ασβεστίου και πρωτεΐνης στα ούρα και αύξησε την ούρηση, βοηθώντας, έτσι, στην πρόληψη των πετρών.
Ο μαϊντανός έχει, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για προβλήματα στα νεφρά. Ωστόσο, επειδή ο μαϊντανός περιέχει αρκετά οξαλικά άλατα, συνίσταται οι άνθρωποι με προβλήματα υπερβολικής απέκκρισης οξαλικών να περιορίζουν την κατανάλωσή του.
Άλλα οφέλη
- Αντιβακτηριακές ιδιότητες: περιέχει έλαια που καταπολεμούν επιβλαβή βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος.
- Υγεία των οστών: πλούσιος σε βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: περιέχει το αντιοξειδωτικό απιγενίνη που βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονής.
- Υγεία του ήπατος: μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι ο μαϊντανός μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από βλάβες και να βελτιώσει τη λειτουργία του.
Πώς να προσθέσεις τον μαϊντανό στη διατροφή σου;
- Αξιοποίησέ τον ως γαρνιτούρα σε ζυμαρικά ή σούπες.
- Πρόσθεσέ τον σε σαλάτες.
- Χρησιμοποίησέ τον σε ομελέτες.
- Φτιάξε πέστο με κουκουνάρι, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.
- Πρόσθεσέ τον σε smoothies για έξτρα γεύση και θρεπτικά συστατικά.
- Χρησιμοποίησέ τον σε πίτσες, ψωμιά, χυμούς, σούπες, μαρινάδες και σε πιάτα με ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας.
Πώς να φυλάξεις τον μαϊντανό;
Για να τον διατηρήσεις φρέσκο, κόψε το κάτω μέρος των κοτσανιών και βάλε τα σε ένα ποτήρι με νερό. Μην τον πλύνεις πριν. Κάλυψε τον χαλαρά με πλαστική σακούλα και φύλαξέ τον στο ψυγείο. Άλλαξε το νερό κάθε 2-3 μέρες και πέταξέ τον όταν τα φύλλα αρχίζουν να μαυρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μείνει φρέσκος μέχρι και δύο εβδομάδες.
Ο αποξηραμένος μαϊντανός διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 6 μήνες έως ένα χρόνο.
Διάβασε επίσης:
Πότε να ΜΗΝ τρώμε μαϊντανό: Οι "παρενέργειες" που πρέπει να γνωρίζουμε