Πότε πρέπει να πετάς το φαγητό: Τα 7 τρόφιμα με μούχλα που δεν φαίνεται

Κρυμμένοι μικροοργανισμοί μπορούν να χαλάσουν το φαγητό σου πριν καν εμφανιστεί σημάδι μούχλας. Μάθε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ρισκάρεις ποτέ.

Πολλές φορές ανοίγεις το ψυγείο, κοιτάς κάτι που έχεις αφήσει λίγες μέρες και, ενώ φαίνεται μια χαρά, μέσα σου νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Η αλήθεια είναι πως η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζεις και συχνά ξεκινά πριν καν προλάβεις να δεις ορατά σημάδια. Κι επειδή η καθημερινότητα τρέχει, δεν είναι δύσκολο να ξεχάσεις ένα τάπερ, μια συσκευασία ή λίγα φρούτα που τα είχες "για αργότερα". Το πρόβλημα είναι πως η μούχλα δεν περιορίζεται πάντα στην επιφάνεια, πολλές φορές απλώνεται εσωτερικά και γίνεται αόρατος κίνδυνος για την υγεία σου.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε ποια τρόφιμα η μούχλα εξαπλώνεται πιο γρήγορα, σε ποια διεισδύει βαθιά και ποια πρέπει να πετάς χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι ειδικοί πάνω σε θέματα διατροφής εξηγούν στο Real Simple, πού κρύβεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος και πώς μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από δυσάρεστες ή και επικίνδυνες εκπλήξεις στην κουζίνα σου.

7 τροφές που πρέπει να δώσεις προσοχή

1. Ψωμί

Το ψωμί είναι από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα όπου εμφανίζεται μούχλα, και όχι τυχαία. Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος Brian Labus, "οι μούχλες χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν". Το ψωμί έχει αρκετή, ενώ τα κράκερ όχι, γι’ αυτό και χαλάνε διαφορετικά.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις. Η μούχλα έχει ριζικό σύστημα (τα λεγόμενα "hyphae”) που απλώνεται σε ολόκληρο το ψωμί. Άρα το να κόψεις μόνο το σημείο με τη μούχλα δεν το κάνει ασφαλές. Αν δεις μούχλα, πέτα όλο το καρβέλι.

Το μέρος στην κουζίνα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεις το ψωμί - ο λόγος είναι σημαντικός

2. Μαλακά τυριά

Τυριά όπως το Brie ή το blue cheese περιέχουν "καλές" μούχλες επειδή είναι μέρος της διαδικασίας παραγωγής. Όμως όταν βλέπεις απρόσμενες χνουδωτές ή χρωματιστές κηλίδες σε άλλα μαλακά τυριά, είναι σημάδι αλλοίωσης.

Τα μαλακά τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε η μούχλα μπορεί να διεισδύσει βαθιά. Γι’ αυτό και, όπως τονίζει ο Labus, το πιο ασφαλές είναι να τα πετάς αμέσως. Αντίθετα, στα σκληρά τυριά μπορείς να κόψεις ένα γερό κομμάτι γύρω από τη μούχλα. Για μαλακά όπως cream cheese, ρικότα, cottage cheese ή μοτσαρέλα δεν υπάρχει ασφαλής "διάσωση".

3. Φαγητά που έχουν περισσέψει

Είναι εύκολο να χάσεις το μέτρημα των ημερών που ένα τάπερ μένει στο ψυγείο. Αν δεις μούχλα, σημαίνει ότι έχει μείνει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Ο Labus επισημαίνει ότι τα περισσευούμενα φαγητά πρέπει να πετιούνται μετά από λίγες μέρες, αν έχεις φτάσει στο σημείο της μούχλας, το φαγητό έχει χαλάσει πολύ πέρα από αυτό που βλέπεις. Πέτα ολόκληρο το περιεχόμενο.

4. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια και γενικά τα μαλακά λαχανικά (όπως οι ντομάτες) πρέπει να πετιούνται με την πρώτη εμφάνιση μούχλας. Τα πιο τρυφερά μανιτάρια χαλάνε πολύ γρήγορα. Όπως λέει η διατροφολόγος Veronica Tegen, "τα μανιτάρια κρατάνε λίγες μέρες στο ψυγείο, άντε καμιά εβδομάδα αν είσαι τυχερή".

Πρόσεχε υφή που γίνεται γλιστερή ή μαλακή. Η μούχλα στα μανιτάρια μοιάζει με λευκό ή γκρι χνούδι - παρόμοιο με το ψωμί που έχει χαλάσει. Επειδή είναι πορώδη, αν δεις έστω και λίγο χνούδι, δεν σώζονται.

5. Μούρα

Τα μαλακά φρούτα έχουν πολλή υγρασία και ευαίσθητο φλοιό, κι αυτό τα κάνει ιδανικό μέρος για μούχλα που εξαπλώνεται κάτω από την επιφάνεια. Μούρα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σύκα και σπόρια ροδιού χαλάνε πολύ εύκολα.

Τα σπόρια ροδιού μπορεί να χαλάσουν ακόμα και χωρίς ορατή μούχλα μέσα σε μια μέρα. Τα βατόμουρα και κυρίως τα σμέουρα μουχλιάζουν πιο γρήγορα λόγω της δομής τους που κρατούν υγρασία. Καλό είναι να ελέγχεις τα μαλακά φρούτα κάθε μέρα για μαλακά σημεία, υγρά, θαμπό χρώμα ή μια άσχημη μυρωδιά. Και μην τα πλένεις πριν τα βάλεις στο ψυγείο, η επιπλέον υγρασία επιταχύνει τη μούχλα.

6. Γιαούρτι

Σε τρόφιμα με πυκνή δομή μπορεί μερικές φορές να μην διεισδύσει τόσο βαθιά, αλλά σε υγρά και ημιστερεά, όπως το γιαούρτι, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η διατροφολόγος Lindsay Malone, εξηγεί πως αν δεις έστω και λίγη μούχλα στο γιαούρτι, πρέπει να το πετάξεις.

Και δεν είναι αθώο: η κατανάλωση μούχλας μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και δερματικά συμπτώματα όπως εξανθήματα, κνίδωση ή πονοκεφάλους.

7. Σάλτσες και καρυκεύματα

Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που χαλάνε σε λίγες μέρες. Οτιδήποτε υγρό έχει ανοιχτεί και βρίσκεται στο ψυγείο μπορεί να μουχλιάσει. Η σάλτσα ντομάτας, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσει μούχλα μέσα σε μία εβδομάδα από το άνοιγμα. Το σιρόπι σφενδάμου επίσης χαλάει εύκολα, μέσα σε μήνες στο ψυγείο ή σε λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Σύμφωνα με τη Malone, συχνά τα καπάκια έχουν υπολείμματα που ξεκινούν τη μούχλα. Αν δεις σημάδια, δεν υπάρχει σωτηρία. Αν έχεις μεγάλη ποσότητα που δεν θα χρησιμοποιήσεις σύντομα, καλύτερα να χωρίσεις μερίδες και να τις βάλεις στην κατάψυξη.

Διάβασε επίσης:

Εξουδετέρωσε τη μούχλα με 2 φυσικά υλικά - Χωρίς χλωρίνη ή άλλα χημικά

Τρως το τυρί με λάθος τρόπο; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι να αποφύγεις πάση θυσία