Μπήκαμε στον Δεκέμβρη: Tα φρούτα και λαχανικά του μήνα που θα βάλεις στο πιάτο σου

Την επόμενη φορά που θα πας στον μανάβη, θα ξέρεις τι να επιλέξεις!

Ο Δεκέμβριος δεν φέρνει μόνο τη μαγεία των γιορτών και τα παραδοσιακά γλυκά, αλλά και μια πλούσια ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών που ενισχύουν την υγεία σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε κάθε διατροφή, καθώς παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία του δέρματος και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ειδικά τον χειμώνα, όταν οι ιώσεις είναι πιο συχνές, η κατανάλωση εποχιακών προϊόντων αποτελεί έναν φυσικό τρόπο ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν προσφέρουν μόνο θρεπτικά συστατικά, αλλά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και στην αίσθηση κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Η ποικιλία χρωμάτων στις σαλάτες και τα φρούτα σου δεν είναι τυχαία, καθώς κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά με μοναδικές δράσεις στον οργανισμό, από την αντιοξειδωτική προστασία μέχρι τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Η ενσωμάτωση τους στη διατροφή σου σε καθημερινή βάση κάνει σημαντική διαφορά στην ενέργεια και τη ζωτικότητά σου.

Τα φρούτα και λαχανικά του Δεκεμβρίου

Η διατροφολόγος Φανή Οικονομοπούλου (@diatrophologos), σου προτίνει τι να βάλεις στο πιάτο σου αυτόν τον μήνα.

Τα φρούτα του Δεκεμβρίου

  • Ρόδι
  • Μήλο
  • Λεμόνι
  • Πορτοκάλι
  • Μανταρίνι
  • Γκρέιπφρουτ
  • Αχλάδι
  • Αβοκάντο

Τα λαχανικά του Δεκεμβρίου

  • Καρότο
  • Σπανάκι
  • Παντζάρι
  • Πράσο
  • Φινόκιο
  • Κουνουπίδι
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο

► Φρούτο του μήνα: Μήλο 

→ Τα μήλα είναι μια μικρή διατροφική βόμβα γεμάτη βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που στηρίζουν την υγεία του δέρματος και του οργανισμού συνολικά. Η βιταμίνη C που περιέχουν βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύοντας την ελαστικότητα και τη φρεσκάδα του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία από ελεύθερες ρίζες.

→ Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν φυτοχημικά συστατικά, όπως η κουρκουμίνη, που σχετίζονται με την καλή καρδιαγγειακή υγεία και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία της καρδιάς και να συμβάλει στη συνολική ευεξία.

→ Οι φυτικές ίνες, και ιδιαίτερα η πηκτίνη, ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας σε να μείνεις χορτάτη για περισσότερη ώρα. Παράλληλα, η κατανάλωση μήλων μπορεί να προλάβει δυσπεψία και προβλήματα πέψης, ενώ υποστηρίζει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Διάβασε επίσης:

Σπιτική μαρμελάδα μήλου με 2 υλικά

10 ιδέες για να τρως τα μήλα σε σνακ, γλυκό και φαγητό

6 λαχανικά που πρέπει να τρως μαγειρεμένα για μέγιστη θρεπτική αξία - Τι λένε οι διατροφολόγοι