4 κρύες σαλάτες για δίαιτα με καλοκαιρινά φρούτα από το διατροφολόγο

Με καρπούζι, πεπόνι, κεράσια αλλά και φράουλες.

Από τον Μάνο Δημητρούλη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, συγγραφέα του βιβλίου συνταγών Diet Stories (www.dietstories.gr).

Μπορεί να μην το έχεις συνηθίσει, όμως μπορείς να καταναλώσεις τα καλοκαιρινά φρούτα και μέσα σε κρύες σαλάτες για δίαιτα. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις δροσιστικές και νόστιμες συνταγές για να δοκιμάσεις όσο ακόμα τα φρούτα του καλοκαιριού είναι διαθέσιμα. Διάβασε επίσης: Γιατί να τρως κάθε μέρα σαλάτα; Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι

4 κρύες σαλάτες για δίαιτα με καλοκαιρινά φρούτα από τον Μάνο Δημητρούλη

Σαλάτα με φράουλες και αβοκάντο

Μερίδες Συνταγής: 2  Υλικά

  • 100 γρ. baby σπανάκι
  • 6 φράουλες κομένες σε λεπτές φέτες
  • 25 γρ. κατίκι
  • 15 γρ. αμύγδαλα
  • 50 γρ. αβοκάντο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. μπαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα dijon
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τις φράουλες, τα αμύγδαλα και το κατίκι.
  • Σε ένα μικρό μπολ ζεσταίνουμε το μέλι και τη μουστάρδα, μέχρι να υγροποιηθούν, προσθέτουμε το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα μελιού.

Σαλάτα με κους κους και κεράσια

  Yλικά για 4 μερίδες:

  • 1 κούπα κους κους
  • 2 κούπες ζωμό λαχανικών
  • 12 κεράσια χωρίς κουκούτσι
  • 70 γρ. χαλούμι
  • 20 γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση Σε κατσαρολάκι με 1½ κούπα ζωμό λαχανικών που βράζει ρίχνουμε το κους κους, απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό. Κόβουμε το χαλούμι σε τετραγωνάκια και ψήνουμε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε σπασμένα τα καρύδια με το μέλι και καραμελώνουμε για 2-3 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και χωρίζουμε σε 2 μερίδες.

Σαλάτα καρπούζι

Υλικά για 2 μερίδες: Για τη σαλάτα

  • 500 γρ. καρπούζι καθαρισμένο
  • 2 κούπες ρόκα
  • 15 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες

Για τη σάλτσα

  • 100 γρ. καρπούζι καθαρισμένο
  • ½ κούπα ρόκα
  • 20 φυλλαράκια δυόσμου
  • 20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Για τη σαλάτα Κόβουμε το καρπούζι σε κομματάκια της αρεσκείας μας και χωρίζουμε τα υλικά της σαλάτας σε 2 πιάτα. Για τη σάλτσα Με ραβδομίξερ χειρός ή σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας και στη συνέχεια την προσθέτουμε στις δύο σαλάτες.

Σαλάτα με πεπόνι και προσούτο 

Υλικά για 2 μερίδες:

  • ½ πεπόνι
  • ½ αγγούρι
  • 100 ml cottagecheese
  • 2 λεπτές φέτες προσούτο
  • 20 γρ. καρύδια
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το πεπόνι και το αγγούρι, τους αφαιρούμε τα σπόρια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε δύο μπολ. Προσθέτουμε τα καρύδια και το cottage cheese. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς ψήνουμε για 5-6 λεπτά το προσούτο μέχρι να ψηθεί και να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με το προσούτο και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι αν επιθυμούμε. Δες επίσης: Σαλάτα με ψητές γλυκοπατάτες και λαχανίδα, έτοιμη σε 30′