4 νόστιμοι λόγοι για να τρως περισσότερα αβγά

Ρούφα το αυγό σου, έλγαν τα παιδιά στο σχολείο για να σε κάνυον να νιώσεις μειονεκτικά. Μέγα σφάλμα. Υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρως περισσότερα αυγά!

1.  Θα σταματήσεις τα τσιμπολογήματα πριν από το μεσημεριανό.


Οι άνθρωποι που προτιμούν τα αβγά για πρωινό μένουν χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παίρνουν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό από αυτούς που επιλέγουν τα τσουρεκάκια, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου St. Louis.

 

2.  Θα σώσεις την όρασή σου.


Το αβγό είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Το σώμα μπορεί να απορροφά περισσότερη λουτεΐνη από τα αβγά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τροφή, σημειώνεται σε μελέτη που δημοσίευσε η επιθεώρηση Journal of Nutrition.

 

3.  Έχεις σιχαθεί το σολομό.


Τρία αβγά εμπλουτισμένα με Ω-3 έχουν την ίδια ποσότητα αυτών των λιπαρών οξέων με 100 γραμμ. σολομού, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

 

4.  Θα βάλεις... μυαλό!


Το αβγό είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές χολίνης, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που θεωρείται σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων. Ένα αβγό έχει 25% των 425 mg που χρειάζεσαι καθημερινά.


Και συνταγή: κάνε κλικ στην επόμενη σελίδα για να δεις πως θα καταναλώσεις τα αυγουλάκια




Aβγά στον ατμό με μπαλσάμικο και μυρωδικά


Αν το προτιμάς, σερβίρισε τα αβγά χωρίς ψωμάκια. Έτσι, θα γλιτώσεις 135 θερμίδες και 422 mg νατρίου ανά μερίδα.

 

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

 

Υλικά

1/2 κ.γ. ελαιόλαδο

8 αβγά

2 με 4 βλαστάρια φρέσκιας μαντζουράνας, ρίγανης ή οποιουδήποτε άλλου μυρωδικού

3 ψωμάκια ολικής αλέσεως, κομμένα στη μέση και ψημένα

2 κ.γ. μπαλσάμικο

αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180ºC. Άλειψε ένα αντικολλητικό ταψί με 8 θήκες για κέικ με το ελαιόλαδο. Σπάσε ένα αβγό μέσα σε κάθε θήκη. Βάλε το ταψί μέσα σε πυρίμαχο ταψί για λαζάνια και γέμισέ το με βραστό νερό, μέχρι να φτάσει στη μέση του ταψιού με τα αβγά.


Κάλυψε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήσ' τα στο φούρνο για 4 λεπτά, μέχρι τα ασπράδια να είναι σφιχτά και οι κρόκοι μελάτοι.


Ενώ ψήνονται, κόψε τα μυρωδικά. Βγάλε τα αβγά από τις θήκες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Βάλε το κάθε αβγό πάνω στα κομμένα ψωμάκια και πίεσέ τα ελαφρώς με ένα πιρούνι. Ρίξε από πάνω μπαλσάμικο, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αλατοπίπερο.

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 αβγά, 1 ολόκληρο ψωμάκι): 279 θερμίδες, 11 γραμμ. λιπαρά (36% των θερμίδων), 3 γραμμ. κεκορεσμένα λίπη, 28 γραμμ. υδατάνθρακες, 18 γραμμ. πρωτεΐνες, 4 γραμμ. φυτικές ίνες, 231 mg ασβέστιο, 3 mg σίδηρος, 708 mg νάτριο.