Light συνταγές από τον σεφ Γιάννη Γραμμένο!

Ο σεφ Γιάννης Γραμμένος προτείνει ελαφριές συνταγές με λίγες θερμίδες.

Από τον chef-consultant Γιάννη Γραμμένο (www.foodesign.gr)και chef στο Heliot Restaurant στο Λονδίνο.


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ ΛΑΙΜ

Για 5 άτομα

190 θερμίδες , 15 γρ. λίπος , 8 γρ. ίνες ανά μερίδα



Υλικά


900  γρ αγγούρια

2/4 κούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

¼ κούπας καθαρισμένο ginger

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 τσίλι

4 κλωνάρια σέλερι

2 ώριμα αβοκάντο

¼ κούπας  φύλλα βασιλικού. 


Για το dressing


1 κ.γλυκού αλάτι

1 κ. γλυκού ζάχαρη

4 κ.σούπας φρέσκο χυμό λαιμ

2 κ.σούπας σησαμέλαιο


Εκτέλεση


Πλένουμε καλά τα αγγουριά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με την φλοίδα  και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το ginger περασμένο από τον τριφτή (από την μεριά του  τυριού), το τσίλι σε χοντρά κομμάτια, το σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες και τα φύλλα βασιλικού κομμένα με το χέρι.

Ανακατεύουμε την σαλάτα και προσθέτουμε το αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε μέτρια κομμάτια.

Για το dressing:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing μαζί το αφήνουμε να σταθεί ή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι. Περιχύνουμε την σαλάτα και σερβίρουμε.


Και ένας χυμός για ενέργεια...



ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΥΜΟΣ ΜΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟ, ΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Για 2 άτομα

100 θερμίδες, 1 γρ. λίπος , 4 γρ. ίνες ανά  σερβίρισμα




Υλικά


½ κούπα μαϊντανό καθαρισμένο και πλυμένο

4 φύλλα από λάχανο

1 κούπα φρέσκα μούρα

1 μπανάνα κομμένη σε κομμάτια

1 κ. γλυκού  λιναρόσπορο

1 κούπα νερό εμφιαλωμένο


Εκτέλεση


Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά  ώστε να μην μείνουν κομμάτια ή ίνες  εάν χρειαστεί προσθέτουμε άλλη ½ κούπα νερό .

Τα υλικά για τον χυμό πρέπει να είναι βιολογικά ή δικής μας παραγωγής.