Βάλε λάδι, αλλά από καρύδα, αβοκάντο, φιστίκι...

Υπάρχει ζωή και διατροφή πέρα από το παρθένο ελαιόλαδο. Ήρθε η ώρα να συστηθείς με το λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο, λάδι από φιστίκι ή καρύδι και λάδι από σπόρους κολοκύθας.

Φυστικέλαιο
Είναι αρωματικό, σμαραγδί στο χρώμα, τραχύ στη γεύση και λιγάκι γλυκό. Το λάδι από φυστίκι είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, οι οποίες έχουν αποδειχτεί πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων και όγκων. Κι επειδή οι φυτοστερόλες έχουν την ίδια δομή με τη χοληστερόλη, μειώνουν και την ποσότητα της κακής χοληστερόλης που απορροφάται από το σώμα. Δοκίμασε το έλαιο από φυστίκι σε σαλάτες και όχι μόνο!
Λάδι Καρύδας.
Η ινδική και ταϊλανδέζικη κουζίνα το αγαπά, η Μιράντα Κερ υποστηρίζει πως με αυτό έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης. Το λάδι καρύδας ανεβαίνει συνεχώς στο χρηματιστήριο αξιών της μαγειρικής και δεν είναι τυχαίο. Το λάδι καρύδας αποτελεί την τροφή με τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά στον πλανήτη τα οποία όμως είναι σταθερά και δεν οξειδώνονται σε μεγάλες θερμοκρασίες. Τελευταίες έρευνες που δημοσιεύτηκαν ανά τον κόσμο, υποστηρίζουν άλλωστε πως το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία και να βοηθήσει στην αύξηση των θερμίδων που καίνε τα άτομα που μαγειρεύουν με αυτό σε τακτική βάση. Xρησιμοποίησε το λάδι καρύδας στις σαλάτες, στη μαγερική, ακόμα και στο τσάι σου αλλά με μέτρο. Το καλό είναι πως το συγκεκριμένο λάδι δεν χρειάζεται να περάσει από το συκώτι ή τη χολή για να χωνευτεί, οπότε προσφέρει ενέργεια στο λεπτό.
Λάδι Καρυδιού
Αρωματικό και καθόλου πικρό, το λάδι από καρύδι σου παρέχει καθημερινά τα Ω-3 λιπαρά που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί σωστά ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο κίνδυνος που έχει ο οργανισμός να εμφανίσει κάποιο καρκίνο ή καρδιαγγειακό νόσημα. Τα καρύδια είναι άλλωστε η πιο πλούσια πηγή Ω-3 λιπαρών ενώ έρευνα του Penn State βεβαιώνει πως η κατανάλωση καρυδέλαιο μειώνει το στρες και χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση.
Λάδι από σπόρους κολοκύθας
Το λάδι από σπόρους κολοκύθας, έχει έντονο πράσινο χρώμα και το ίδιο έντονη γεύση. Είναι καλή πηγή Ω-3 λιπαρών ενώ περιέχει και αντιγηραντικές τοκοφερόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τον οργανισμό και εξωτερικά και εσωτερικά. Έρευνες πιστοποιούν πως το λάδι από σπόρους κολοκύθας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τις φλεγμονές που προκύπτουν από την αρθρίτιδα.
Το λάδι αβοκάντο
Το λάδι αβοκάντο προκύπτει από τη σάρκα του συγκεκριμένου φρούτου και έχει μεστή βουτυρένια γεύση. Eν το μεταξύ, το συγκεκριμένο λάδι έχει υψηλό βαθμό οξείδωσης, και χάνει την θρεπτική του αξία πάνω από τους 550 βαθμούς κελσίου, τη στιγμή που το παρθένο ελαιόλαδο οξειδώνεται στους 325-400 βαθμούς, οπότε είναι ιδανικό για τηγάνισμα. Ταυτόχρονα, το λάδι αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη.