Αποτοξίνωση με ωμοφαγία: δίαιτα με αποτέλεσμα;

Η αποτοξίνωση με τη δίαιτα της ωμοφαγίας αποτελεί μια συνήθη τακτική με σκοπό τη γρήγορη απώλεια βάρους. Πόσο αποτελεσματική είναι όμως και πόσο καλή για την υγεία σου;

Ωμοφαγική Αποτοξίνωση: φροντίσαμε να την δοκιμάσει η δική μας, Βίκυ Πασχάλη, Βοηθός Αρχισυντάκτρια!


Η Βίκυ ξέρει ότι η συνήθειά της να τρώει έξω είναι εκτός ελέγχου. «Βγαίνω με τους φίλους μου συνέχεια» λέει. Όταν είναι σπίτι, σπανίως ετοιμάζει υγιεινά γεύματα.


Η δίαιτα Η αποτοξίνωση με ωμές τροφές (Raw Food Cleanse) είναι ένα τριήμερο, 7ήμερο, 14ήμερο ή 28ήμερο πρόγραμμα που ισχυρίζεται ότι ρυθμίζει εκ νέου την πεπτική οδό. Βασίζεται στη θεωρία ότι το μαγείρεμα απομακρύνει τα θρεπτικά στοιχεία από τις τροφές, οπότε πρέπει να τρως τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά. Υπάρχουν, επίσης, συνταγές για χυμούς φρούτων και λαχανικών, σούπες και σαλάτες. Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι γύρω στις 1.200 με 1.400 θερμίδες.


Τι μπορείς να φας: Φρέσκα φρούτα ή φρέσκο χυμό το πρωί, σαλάτα με ωμά λαχανικά για μεσημεριανό και δείπνο και, περιστασιακά, μαγειρεμένο γεύμα που αποτελείται από ακατέργαστες τροφές και βιολογικό κρέας. Δεν επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά. Σε 1 μήνα θα αρχίσεις να προτιμάς τις ωμές από τις μαγειρεμένες τροφές. Στο τέλος, θα ακολουθείς την 100% ωμοφαγία για πάντα.


Τι ισχυρίζεται ότι προσφέρει: Οι ωμές τροφές περιέχουν και αυτές «ζωντανά» ένζυμα που βοηθούν στη αντιμετώπιση της κακής πέψης. Η λογική πίσω από αυτή τη δίαιτα είναι ότι για το άμυλο και τις ζωικές πρωτεΐνες χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν, ενώ οι ωμές τροφές διασπώνται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τον οργανισμό. Βασίζεται, επίσης, στην υπόθεση ότι οι περιττές ουσίες στον οργανισμό είναι η βασική αιτία επιπλέον βάρους, οπότε όταν καταναλώνεις τροφές που αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό σου, μπορείς να αποφύγεις την αύξηση βάρους.


Τα πλεονεκτήματα

Το μενού των ωμοφάγων είναι κάθε άλλο παρά μονότονο, αφού με φυτικά υποκατάστατα και τον δικό τους τρόπο μαγειρικής φτιάχνουν εναλλακτικά  παγωτά, μέχρι ταραμοσαλάτα, τζατζίκι και καφέ φραπέ.


H γνώμη της Βίκυς:

«Τα smoothies –1/2 κιλό φράουλες, 250 γραμμ. μύρτιλλα, 250 γραμμ. βατόμουρα και νερό καρύδας– ήταν χορταστικά και εύκολα για πρωινό».




Τα μειονεκτήματα


Σε κάποιες περιπτώσεις, με το μαγείρεμα των τροφών, όχι μόνο δεν αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά, αλλά κάποια από αυτά ενεργοποιούνται όπως το λυκοπένιο της τομάτας, το οποίο ενεργοποιείται 4-6 φορές περισσότερο με το μαγείρεμα


H γνώμη της Βίκυς:«Ποτέ δε σκεφτόμουν τόσο πολύ το φαγητό –προγραμματισμός, προετοιμασία, εκτέλεση–, αλλά πάντα πεινούσα σαν λύκος το βράδυ. Πραγματικά χρειάζεσαι έναν αποχυμωτή, αλλά δεν είχα σκοπό να κάνω αυτό το έξοδο, ενώ η παρασκευή των συνταγών απαιτεί ακριβά εξωτικά φρούτα. Τα παράτησα έπειτα από 4 ημέρες, επειδή δε μου άρεσαν οι επιλογές για το μεσημεριανό και το βραδινό – για παράδειγμα, χυμός με σπανάκι, σέλινο και μήλο. Η κοινωνική μου ζωή ήταν ανύπαρκτη. Δοκίμασε να τρως αβοκάντο και ντομάτα ενώ οι φίλοι σου πίνουν mojito και θα καταλάβεις!»


Η άποψη της ειδικού "Η αύξηση της κατανάλωσης ειδών μαναβικής είναι καλή, αλλά όχι κατ' αποκλειστικότητα και ακόμα καλύτερη είναι η εξισορρόπηση ωμών και μαγειρεμένων τροφών. Το μαγείρεμα διευκολύνει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό, όπως το λυκοπένιο στην ντομάτα και τα καροτενοειδή στο καρότο.


Για να κάνεις την αποτοξίνωση πιο υγιεινή, πρέπει να προσθέσεις ένα καλό γεύμα με άπαχη πρωτεΐνη, μαγειρεμένα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψητά λαχανικά με καστανό ρύζι. Όσο για τον ισχυρισμό ότι η ωμοφαγία ρυθμίζει την πεπτική οδό; Δε χρειάζεται καμία ρύθμιση. Εάν πίνεις μόνο χυμούς, στο τέλος θα τεμπελιάζεις» εξηγεί η ειδικός.


Άλλωστε, οι ωμές τροφές είναι γεμάτες ζωντανά ένζυμα και απαραίτητα αντιοξειδωτικά που χάνονται με τη διαδικασία του μαγειρέματος. Η κατανάλωση ωμής τροφής μία φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα, συστήνεται, καθώς δίνει στο συκώτι και τα νεφρά τη δυνατότητα να αναρρώσουν και να επανορθώσουν τη «βλάβη» που έχει γίνει από τις ιδιαίτερα επεξεργασμένες τροφές. Ωστόσο, ένας ωμοφάγος ενδεχομένως να χρειαστεί τη λήψη συμπληρωμάτων, που παρέχουν θρεπτικά στοιχεία που λείπουν από τη διατροφή τους, όπως η βιταμίνη Β12 και τα λιπαρά οξέα, και τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι.


Αποτέλεσμα του της δίαιτας της Βίκυς: Μόλις λίγες ημέρες μετά, η Βίκυ σιχάθηκε τα φρούτα και τα λαχανικά. Και δεν έχασε καθόλου βάρος.