Crash test στις πιο υγιεινές δίαιτες:τα συν & πλην

Η Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου μας βοηθά να επιλέξουμε σωστά ανάμεσα στα πιο γνωστά αλλά ταυτόχρονα και υγιεινά πλάνα διατροφής.

Σίγουρα, ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, είναι το καλύτερο για να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι. Αν όμως πρέπει να βρούμε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία στα πιο γνωστά και υγιεινά πλάνα διατροφής, ποιά είναι εκείνη που κερδίζει;

Η διαιτολόγος μας Κλειώ Δημητριάδου μας λύνει απορίες και μας βοηθά να επιλέξουμε το καλύτερο πλάνο διατροφής.

Θερμιδικές δίαιτες:
Μια συνηθισμένη μέθοδος στην προσπάθεια απώλειας βάρος, συχνά ακολουθούμε την οδό της θερμιδικής δίαιτας. Οι δίαιτες αυτές βασίζονται στον υπολογισμό των θερμίδων των τροφίμων που καταναλώνονται στη διάρκεια της ημέρας, με σκοπό να μην ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο θερμιδικό όριο, για παράδειγμα 1200 - 1400 θερμίδες ανά ημέρα.
Στην πλειοψηφία τους οι θερμιδικές είναι δίαιτες ολιγοθερμιδικές και έχουν βραχυπρόθεσμα και παροδικά αποτελέσματα όσον αφορά το αδυνάτισμα. Στις δίαιτες αυτές, τα άτομα που τις ακολουθούν επιλέγουν τα τρόφιμα της αρεσκείας τους, ανεξαρτήτως ποιότητας ή θρεπτικής αξίας αρκεί να μην υπερβούν το θερμιδικό όριο που έχουν θέσει.
Σχόλιο διαιτολόγου: πράγματι η μείωση των θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάς και τη μείωση του σωματικού λίπους. Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη, η ζυγαριά μπορεί να δείχνει λιγότερο αλλά αυτό που χάνεις δεν είναι απαραίτητα λίπος, οπότε και το αποτέλεσμα σε πόντους δεν είναι το αναμενόμενο. Επίσης, μη μένεις μόνο στην ποσότητα, ασχολήσου και με την ποιότητα για να διατηρήσεις έναν υγιή και δυνατό οργανισμό.
Πρωτεϊνικές δίαιτες
Τα προγράμματα υψηλής ή λιγότερο περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη είναι μια λύση που πολλοί άνθρωποι ακολουθούν στην προσπάθεια να χάσουν γρήγορα βάρος. Επίσης,, η πρωτεΐνη προκαλεί καλύτερο κορεσμό, μειώνει το αίσθημα πείνας
Οι δίαιτες αυτές σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν τον μεταβολισμό και να ενεργοποιήσουν την γρηγορότερη απώλεια βάρους. Ωστόσο, εάν το ποσοστό αύξησης των πρωτεϊνών είναι πολύ μεγάλο εις βάρος των άλλων θρεπτικών συστατικών τότε δεν αποτελεί και τόσο ασφαλή λύση και είναι πολύ πιθανό να προκληθούν προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, ζάλη, δυσκοιλιότητα και αδυναμία.

Πρωτείνικές είναι πολλές από τις δίαιτες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια όπως οι Atkins Diet, Zone Diet και η South Beach Diet.

Σχόλιο διαιτολόγου: Όταν ο οργανισμός καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης το συκώτι και τα νεφρά επιβαρύνονται σημαντικά. Ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, το σύνηθες φαινόμενο που ακολουθεί αυτά τα διατροφικά σχήματα είναι η επαναπρόσληψή του, καθώς μετά από τόση στέρηση είναι πολύ πιθανό να γίνουν υπερβολές και καταχρήσεις στα μέχρι τώρα απαγορευμένα τρόφιμα. Αυτές οι δίαιτες δεν περιέχουν καθόλου φρούτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε βιταμίνες. Αρκεί να ξέρεις ότι ο Atkins πέθανε από καρδιακή προσβολή όντας παχύσαρκος.Όποιο πλάνο διατροφής κι αν ακολουθείς, μην χάσεις τον σούπερ ενημερωμένο θερμιδομετρητή του SHAPE Μαρτίου που κυκλοφορεί- βασικό εργαλείο για κάθε είδος δίαιτας. MHN XAΣΕΙΣ...
Δίαιτα γλυκαιμικού δείκτη
Για να επεξεργαστεί το σώμα μας τα σάκχαρα των τροφών, θέτει σε λειτουργία έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει απότομα με αποτέλεσμα τη διέγερση του παγκρέατος το οποίο εκκρίνει την ινσουλίνη, την ορμόνη-κλειδί της πέψης.
Αν τα σάκχαρα αυξηθούν σημαντικά, η ινσουλίνη που εκκρίνεται είναι ακόμα μεγαλύτερη και στιβάζει όλες τις θερμίδες των τροφών προς αποθήκευση στο σώμα. Επιπλέον, μόλις το γλυκαιμικό κύμα περάσει, μεγαλώνει η αίσθηση πείνας και κόπωσης. Με το ζάχαρο πεσμένο αναζητάμε κάτι γλυκό ακόμα περισσότερο και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Με το διαχωρισμό των τροφών χαμηλού, μέσου ή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορείς να ακολουθείς πρόγραμμα διατροφής που να ρυθμίζει την άνωθι λειτουργία.
Σχόλιο διαιτολόγου: Η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά στη ρύθμιση του σαχάρου αλλά αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα μείωση του βάρους. Όπως είναι λογικό μεγάλη σημασία έχει και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνεις αλλά και η θερμιδική τους αξία. Το μόνο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο οργανισμός δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο.
Η μεσογειακή διατροφή! 
Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μια μόδα, είναι ένας τρόπος διατροφής βασισμένος στο τρίπτυχο ποκιλία- μέτρο- ισορροπία. Μια δίαιτα για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να περιλαμβάνει από όλες τις ομάδες τροφίμων για να έχει και διάρκεια στο χρόνο. Η μεσογειακή διατροφή στοχεύει στην καλη υγεία του οργανισμού παρέχοντάς του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι γίνεται λόγος για τη φυσική δραστηριότητα, κάτι που δεν αναφέρεται σε καμία άλλη δίαιτα. Ακόμη, στο τελευταίο πιάτο που έφτιαξε το Harvard, επισημαίνεται και η σημασία του νερού, το οποίο αποτελούσε μεγάλη παράλειψη για χρόνια.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά και υγιεινά λίπη (ελαιόλαδο). Τέλος, διευκρινίζεται ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης (ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια) και οι επιθυμητοί υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι). Το κλειδί είναι ότι δεν αποκλείει κανένα τρόφιμο, αλλά συστήνει τον περιορισμό όσων δε θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά.

Eυχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία

Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Ακροπόλεως 52, Ν. Ηράκλειο

https://www.facebook.com/grafeiodiatrofis

www.coachmydiet.wordpress.com