Οι 5 σαλάτες που είναι ιδανικές για μεσημεριανό γεύμα

Οι προτάσεις του διατροφολόγου Γιάννη Χρύσου.

Οι σαλάτες με τη μορφή ολοκληρωμένων γευμάτων προσφέρουν ενέργεια στο μέσο της ημέρας και συμβάλλουν στην επαρκή κατανάλωση λαχανικών!

Να ποιες σαλάτες με τη μορφή πλήρων γευμάτων σου προτείνει ο Γιάννης Χρύσος, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Σαλάτα του σεφ
Αποτελείται από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, τυρί, ζαμπόν, αβγό και, φυσικά, μια σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα. Στην περίπτωση αυτή, η συνύπαρξη του τυριού, του ζαμπόν και του αβγού συνιστά υπερβολή τόσο για την πρόσληψη θερμίδων όσο και για την πρόσληψη κεκορεσμένων (ζωικών) λιπαρών. Είναι, λοιπόν, σκόπιμο να αποφύγεις τη χρήση κάποιου από αυτά, για να γίνει πιο υγιεινή. Τη σαλάτα αυτήν πρέπει να τη συνοδεύσεις με λίγο ψωμί, ώστε να γίνει ένα πλήρες γεύμα προσφέροντας στον οργανισμό εύχρηστη ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων.
Σαλάτα Ceasar
Η συνταγή ορίζει τη χρήση πράσινων λαχανικών, κυρίως μαρουλιού, σε συνδυασμό με μπέικον ή ψητό κοτόπουλο και κρουτόν. Η σάλτσα που χρησιμοποιείται συνήθως αποτελείται από ελαιόλαδο, διάφορα μυρωδικά και ξίδι μπαλσάμικο. Για καλύτερο αποτέλεσμα, είναι σκόπιμο να προτιμάς το ψητό κοτόπουλο αντί του μπέικον. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μειώσεις την ποσότητα των λιπαρών στο γεύμα. Να ζητάς να σου σερβίρουν το ντρέσινγκ δίπλα στο πιάτο, ώστε να χρησιμοποιείς την ποσότητα που θέλεις.
Τονοσαλάτα
Εάν περιέχει καλαμπόκι ή αν συνοδεύεται από ψωμί, προσφέρει υδατάνθρακες, ο τόνος την πρωτεΐνη και η σάλτσα μια σχετική ποσότητα λίπους. Φυσικά, η κατανάλωση ψαριού, με τη μορφή του τόνου, συμβάλλει στη συνολική και εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού, η οποία ορίζεται τουλάχιστον στις δύο φορές την εβδομάδα. Μοναδικά σημεία άξια προσοχής είναι η αποφυγή κατανάλωσης ψωμιού, αν η σαλάτα περιέχει καλαμπόκι, και η ποσότητα της σάλτσας, η οποία πρέπει πάντα να μετριάζεται.
Χωριάτικη σαλάτα
Μας κάνει εντύπωση όταν τη βλέπουμε με τη μορφή κυρίως πιάτου σε ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα διακοπών. Είναι όμως, πράγματι, ένα πλήρες γεύμα. Όταν συνοδεύεται από ψωμί και τυρί φέτα, προσφέρει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος και φυτικές ίνες). Η βιβλιογραφία εκθειάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης ντομάτας, κρεμμυδιού, αγγουριού και ελαιολάδου. Φυσικά, αν θέλεις να περιορίσεις τη θερμιδική της αξία, είναι σκόπιμο να τη συνοδεύσεις με λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών και να περιορίσεις τη χρήση λαδιού.
Ρόκα, λιαστή ντομάτα, μπαλσάμικο και παρμεζάνα
Η επιλογή αυτή είναι ίσως η ιδανική για γυναίκες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Η παρμεζάνα καθιστά τη σαλάτα πλούσια πηγή ασβεστίου. Επίσης, είναι ένα σκληρό κίτρινο τυρί που συγκριτικά με άλλα τυριά της κατηγορίας του περιέχει λιγότερα λιπαρά. Η ρόκα είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και η λιαστή ντομάτα καλή πηγή λυκοπενίου. Επειδή η λιαστή ντομάτα συνήθως είναι εμβαπτισμένη σε λάδι και περιέχει ήδη αρκετό, απόφυγε τη χρήση επιπλέον ποσοτήτων λαδιού και χρησιμοποίησε μόνο το μπαλσάμικο ως ντρέσινγκ.