Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Κάνουμε Πάσχα στο σπίτι αλλά αυτό δε σημαίνει πως απέχουμε από τη γιορτινή διάθεση.

Μια συνταγή από τον Coolartisan.gr

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά

  • 1.400 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση 

  • Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
  • Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. H ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.
  • Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
  • Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστουνάκια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Κρύβουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.
  • Mε τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.
  • Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με νωπές πετσέτες, να μην ξεραθούν.
  • Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
  • Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη, μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα Επειδή με το άλειμμα  συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους.
  • Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, και τα ψήνουμε για 45΄ μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία