Χυλός με ψητά λαχανικά και πέστο

Ναι, ο χυλός είναι ακόμα μέρος της διατροφής μας, αλλά τώρα οι σεφ έχουν ιδέες για να γίνει ακόμα πιο γευστικός και θρεπτικός

Μην κάνεις τα λαχανικά ρατατούι. Κάνε τα λαχανικά χυλό και απόλαυσέ τα με ωραίο πέστο.

Μερίδες: 4

Συνολικός χρόνος: Μία ώρα

Υλικά

1.100 γρ. καθαρισμένοι βολβοί λαχανικών, όπως καρότα, παντζάρια, γογγύλια και ραπανάκια, σε κύβους 0,5 εκ.

1/4 φλ. συν 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

6 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών

1 φλ. καλαμποκάλευρο

1/4 φλ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

Πιπέρι μαύρο

Μία σκελίδα σκόρδο

2 φλ. βασιλικός κομμένος ή kale

2 κ.σ. κουκουνάρι

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

1 Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ανακάτεψε τα λαχανικά με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1/4 κ.γ. αλάτι. Ψήσ’ τα μέχρι να μαλακώσουν, για 30-35 λεπτά.

2 Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε το νερό ή το ζωμό να πάρει βράση μαζί με το καλαμποκάλευρο και 1/2 κ.γ. αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν χαμήλωσε τη θερμοκρασία, σκέπασε το σκεύος και βράσε την πολέντα (χυλός) για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Πρόσθεσε το τυρί και καρύκεψε με το πιπέρι.

3 Σε ένα μούλτι ψιλόκοψε το σκόρδο, πρόσθεσε το βασιλικό ή το kale, τα κουκουνάρια, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. αλάτι και ψιλόκοψέ τα. Με το μούλτι σε λειτουργία, πρόσθεσε σιγά σιγά το υπόλοιπο 1/4 φλ. ελαιόλαδο και χτύπησέ το μέχρι να πολτοποιηθεί

το μείγμα σου.

4 Μοίρασε την πολέντα σε 4 βαθιά πιάτα και πρόσθεσε στο καθένα λίγο από το πέστο. Ολοκλήρωσε με τα ψητά λαχανικά και λίγες σταγόνες πέστο από πάνω τους.

Φωτογράφηση: TED CAVANAUGH