Χυμός μπρόκολου: Το νέο must μετά την άσκηση – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες

Αν νομίζεις πως το μπρόκολο είναι μόνο για τον ατμό, ίσως ήρθε η ώρα να το πιεις σε ποτήρι – ναι, κι όμως, σου κάνει καλό.

Έχεις τελειώσει την προπόνησή σου, νιώθεις τη γνωστή κούραση στους μύες και ψάχνεις το ιδανικό boost αποκατάστασης. Κι ενώ εσύ σκέφτεσαι ένα smoothie ή ηλεκτρολύτες, κάποιοι άλλοι, μεταξύ αυτών και πρωταθλητές διεθνούς επιπέδου, πίνουν χυμό μπρόκολου. Η ιδέα ξεκίνησε στη Σουηδία, από ειδικούς του Karolinska Institutet και του Swedish School of Sport and Health. Σε συνεργασία με τη μάρκα Nomio, δημιούργησαν έναν χυμό από βλαστούς μπρόκολου, λεμόνι και λίγη ζάχαρη. Αυτό το φαινομενικά απλό ρόφημα κρύβει μέσα του μια ουσία - κλειδί: τα ισοθειοκυανικά (ITCs).

Μπρόκολο: Όλα τα οφέλη που προσφέρει και πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι τα ITCs και γιατί σε νοιάζει

Πρόκειται για φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες. Αν γυμνάζεσαι, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: λιγότερη κόπωση, καλύτερη απόδοση και πιο γρήγορη αποκατάσταση.

Η Nomio χρησιμοποίησε διπλά - τυφλή δοκιμή (ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιος πήρε τι) για να μετρήσει τις επιδράσεις του χυμού. Όσοι κατανάλωσαν το πραγματικό σκεύασμα είδαν 12% χαμηλότερα επίπεδα γαλακτικού οξέος και 10% μείωση στα σημάδια σωματικού στρες κατά τη διάρκεια άσκησης.

Μάλιστα, αθλητές όπως ο Emile Cairess (τρίτος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου 2024), ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Mads Pedersen, αλλά και ο Σουηδός δρομέας Andreas Almgren έχουν δηλώσει φαν του ροφήματος. 

Ο χυμός μπρόκολου και ο καρκίνος: τι δείχνουν οι μελέτες

Αν και η Nomio δεν κάνει ισχυρισμούς για πρόληψη του καρκίνου, τα ισοθειοκυανικά, και συγκεκριμένα η σουλφοραφάνη, έχουν μελετηθεί για τη δράση τους ενάντια σε καρκινογόνες ουσίες. Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ένωση που βοηθά το σώμα να αποβάλλει τοξίνες και θεωρείται "ασπίδα" απέναντι σε ορισμένα είδη καρκίνου.

Μια ισπανική μελέτη σε 1,5 εκατομμύριο άτομα βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο μπρόκολο είχαν 20-33% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Παράλληλα, έρευνα από την Κίνα που δημοσιεύτηκε το 2024 διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση (πάνω από 3 φορές την εβδομάδα) σχετιζόταν με 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Πριν υιοθετήσεις το trend 

Να θυμάσαι ότι καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να σε "θωρακίσει". Ο τρόπος ζωής, η διατροφή σου συνολικά, η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο. Το να εντάξεις όμως περισσότερα λαχανικά όπως το μπρόκολο στη διατροφή σου μόνο θετικά μπορεί να σου προσφέρει. Οι επίσημες συστάσεις προτείνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενηλίκων το πετυχαίνει.

► Αν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή για υποθυρεοειδισμό, να έχεις στο νου σου πως τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της αγωγής σου. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για το πότε και πώς να τα καταναλώνεις.

Μπρόκολο: Ένα απλό hack για να λάβεις 4 φορές περισσότερα οφέλη