Μπρόκολο: Όλα τα οφέλη που προσφέρει και πρέπει να γνωρίζεις

Plus τα διατροφικά στοιχεία που περιέχει.

broccoli istock

Το μπρόκολο (Brassica oleracea) είναι ένα σταυρανθή λαχανικό που συγγενεύει με το λάχανο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γνωστά για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία, ιδίως για την υγεία των ματιών, την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη ασθενειών.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C, της βιταμίνης Κ, του σιδήρου και του καλίου.

Αυτό το πράσινο λαχανικό μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα στον ατμό παρέχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Διατροφικά στοιχεία

Το ωμό μπρόκολο περιέχει σχεδόν 90% νερό, 7% υδατάνθρακες, 3% πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λίπος. Επίσης είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, παρέχοντας μόνο 35 θερμίδες ανά φλιτζάνι ή 90 γραμμάρια (g).

Τα διατροφικά στοιχεία για 1 φλιτζάνι (90 γρ.) ωμού μπρόκολου είναι τα εξής:

  • Θερμίδες: 35
  • Πρωτεΐνη: 2,3 g
  • Υδατάνθρακες: 5,6 g
  • Φυτικές ίνες: 2,2 g
  • Λίπος: 0,3 g
  • Βιταμίνη C: 91% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Κ: 77% της DV
  • Φυλλικό οξύ: 15% της DV

Κάθε μερίδα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Tα οφέλη του μπρόκολου στην υγεία

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο παρέχουν ενώσεις που περιέχουν θείο και είναι υπεύθυνες για τη συχνά πικάντικη γεύση τους. Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις μπορεί να έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

#1. Πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από την ταχεία ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων και συχνά συνδέεται με το οξειδωτικό στρες.

Το μπρόκολο είναι φορτωμένο με ενώσεις που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του στομάχου.

#2. Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης

Η χοληστερόλη έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα σου. Για παράδειγμα, αποτελεί βασικό παράγοντα για το σχηματισμό των χολικών οξέων, τα οποία σε βοηθούν να χωνέψεις το λίπος.

Τα χολικά οξέα σχηματίζονται στο συκώτι σου, αποθηκεύονται στη χοληδόχο κύστη σας και απελευθερώνονται στο πεπτικό σου σύστημα κάθε φορά που τρως λίπος. Στη συνέχεια, τα χολικά οξέα επαναρροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σου και χρησιμοποιούνται ξανά.

Σύμφωνα με κάποιες παλαιότερες έρευνες, οι ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο δεσμεύονται με τα χολικά οξέα στο έντερό σου, αυξάνοντας την απέκρισή τους και εμποδίζοντας την επαναχρησιμοποίησή τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση νέων χολικών οξέων από τη χοληστερόλη, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα αυτού του δείκτη στο σώμα σου.

#3. Υγεία στα μάτια

Δύο από τα κύρια καροτενοειδή στο μπρόκολο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας οφθαλμικής νόσου που μπορεί να μειώσει την όραση.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει νυχτερινή τύφλωση, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με τη βελτίωση της κατάστασης της βιταμίνης Α.

Το μπρόκολο περιέχει β-καροτένιο, το οποίο το σώμα σου μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτό το λαχανικό μπορεί έτσι να ενισχύσει την όραση σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α.

Ωστόσο, το μπρόκολο παρέχει λιγότερο από το 1% της DV για τη βιταμίνη Α. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α για την πρόληψη της ανεπάρκειας.

Πιθανά μειονεκτήματα

Το μπρόκολο είναι συνήθως καλά ανεκτό και η αλλεργία είναι σπάνια. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα πιθανά προβλήματα.

#1. Προβλήματα θυρεοειδούς

Το μπρόκολο περιέχει γκοϊτρογόνα, τα οποία είναι ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς εάν καταναλωθούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Ωστόσο, επειδή το μαγείρεμα του μπρόκολου μπορεί να καταστρέψει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των γκοϊτρογόνων, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ανησυχία, εκτός εάν καταναλώσεις ωμό μπρόκολο σε υπερβολικές ποσότητες.

#2. Αντιπηκτικά αίματος

Τα άτομα που λαμβάνουν το αντιπηκτικό βαρφαρίνης θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό πριν αυξήσουν την πρόσληψη μπρόκολου.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ1, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό το φάρμακο.

Πηγή: healthline.gr

Διάβασε επίσης:

Ωμά ή μαγειρεμένα; Πώς να προτιμάς τα λαχανικά για μέγιστα οφέλη;

Ποιο λαχανικό μπορεί να σώσει την καρδιά σου; Νέα έρευνα απαντά

Xαμηλή φερριτίνη: Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματά της;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i