Πώς η περισσότερη από την προβλεπόμενη καθημερινή άσκηση προάγει την μακροζωία;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει.

Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση της μακροζωίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται από 150 έως 300 λεπτά εβδομαδιαίως ακολουθώντας μια ήπια έως μέτρα προπόνηση (χαλαρό περπάτημα, κηπουρική κ.α.) ή 75 έως 150 λεπτά για την έντονη άσκηση (jogging, ποδηλασία, πεζοπορία, HIIT κ.α.). Ωστόσο, όπως αποδεικνύει νέα μελέτη, άτομα που ξεπερνούν τον προβλεπόμενο χρόνο εκγύμνασης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που ασκούνται λιγότερο ή καθόλου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Circulation" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέλυσε ένα δείγμα 116.000 ενηλίκων και κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σε ερωτηματολόγια τη σωματική δραστηριότητα που ακολουθούν στον ελεύθερο χρόνο τους, σε διάστημα 30 ετών, με τους ερευνητές να υπολογίζουν την σχέση του χρόνου και της έντασης της άσκησης με τα ποσοστά θανάτου που είχαν διερευνήσει προηγουμένως. Ο συγγραφέας της μελέτης Dong Hoon Lee, ερευνητής στο τμήμα διατροφής του Harvard, επισήμανε ότι τα ποσοστά πρόωρου θανάτου ήταν σημαντικά μειωμένα μεταξύ των ατόμων που ακολουθούσαν όχι μόνο προβλεπόμενο χρόνο άσκησης, αλλά και μεταξύ εκείνων που γυμνάζονταν δυναμικά από 150 έως 300 λεπτά σε εβδομαδιαία βάση ή από 300 έως 600 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας.

Οι δεδομένοι χρόνοι ίσως φαντάζουν υπερβολικοί εάν αναλογιστεί κανείς το βεβαρυμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας, ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν πως όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα προστίθενται στην καθιερωμένη fitness ρουτίνα, τόσο μεγαλύτερα οφέλη μπορείς να αποκομίσεις μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, προτείνουν εναλλακτικές μορφές "άσκησης" μέσα στην ημέρα, όπως η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ, το περπάτημα ως μέσο μετακίνησης ή το ενδιάμεσο stretching στον χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από αυτή.

Διάβασε επίσης: Τρέχεις ή κάνεις περπάτημα μασώντας τσίχλα; Ποιες οι επιδράσεις της στην άσκηση;