Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν χάνεις κιλά γρήγορα;

Είναι υγιεινή ή ακόμα και βιώσιμη η εν λόγω πρακτική;

Οι περισσότεροι γύρω μας μιλούν για γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς να σκέφτονται το κόστος της προσπάθειας αυτής. Εξαντλητικές δίαιτες, θαυματουργά ροφήματα πρωτεΐνης και τσαγιού, ατελείωτα workouts για σμίλευση και εξαφάνιση του λίπους κατακλύζουν το feed μας στα social media, τον χρόνο των διαφημιστικών σποτ, αλλά και τα διάφορα "wellness" blogs και sites. Οι πάντες και τα πάντα μας προτρέπουν να αδυνατίσουμε εδώ και τώρα, χωρίς φυσικά να ανακαλύπτουμε ποτέ το γιατί.

Η απώλεια λίπους και περιττών κιλών είναι μια διαδικασία διαφορετικά δομημένη για τον κάθε άνθρωπο καθώς βασίζεται πρωτίστως στις προσωπικές ανάγκες, αλλά και τον στόχο του καθενός. Παρόλο που ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα πάντα γύρω μας κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλάζοντας διαρκώς τις συνήθειες μας, η μείωση του σωματικού βάρους αποτελεί συνθήκη που απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η καλή υγεία του οργανισμού μας. Ανακαλύπτοντας παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν χάνουμε κιλά γρήγορα και απότομα, ίσως σε πείσει να σκεφτείς διπλά το ενδεχόμενο να χάσεις δύο, τρία ή πέντε κιλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Γιατί πρέπει να αποφύγεις την βιαστική απώλεια βάρους;

Μπορεί να χαθεί μυϊκή μάζα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι δύο κορυφαίες στρατηγικές που επιλέγουν οι ενήλικες όταν θέλουν να χάσουν βάρος είναι να τρώνε λιγότερο και να γυμνάζονται περισσότερο. Οι δύο αυτές δημοφιλείς πρακτικές οδηγούν συχνά στη μείωση των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων. Όταν το σώμα βιώνει "έλλειμμα θερμίδων" αλλάζει ταχύτητα και μπαίνει σε κατάσταση διάσπασης, αναζητώντας διαφορετικούς ιστούς για να διασπαστεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να διασπαστεί όχι μόνο ο λιπώδης ιστός αλλά και μυική μάζα, σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο επιθυμούμε, σύμφωνα με επιστημονικά τεκμήρια του 2018, που δημοσιεύτηκα στο "Medicine & Science in Sports & Exercise".

Ή και να εκλείψουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το σώμα

Η πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας θρεπτικών συστατικών σε καθημερινή βάση, αποτελεί σημαντική πρόκληση ακόμα και αν δεν επιδιώκεις να χάσεις ούτε κιλό. Όπως έχει αποδειχθεί έπειτα από σχετική μελέτη, πολλές τυπικές δίαιτες στερούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D και Β12, ασβέστιο, μαγνήσιο, με τις εν λόγω ελλείψεις να οδηγούν σε διάφορα προβλήματα υγείας – τριχόπτωση, αδύναμα οστά, παρατεταμένη κόπωση κ.α.

Μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να αυξηθεί το βάρος σου μελλοντικά

Οι περισσότερες πρακτικές γρήγορης απώλειας βάρους στοχεύουν στην "ενίσχυση" του μεταβολικού ρυθμού, με λανθασμένο, ωστόσο, τρόπο. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει σαφώς τη λειτουργία του μεταβολισμού να καίει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας του σώματος, "αποθηκεύοντας" έτσι κάθε θερμίδα έπειτα από τη διακοπή μιας δίαιτας express. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Cell Metabolism", μια μέτρια έντασης απώλεια βάρους της τάξεως του 5% είναι η ιδανικότερη επιλογή για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά η ψυχική σου υγεία

Η εμμονή με το αποτέλεσμα της ζυγαριάς, η καθυστερημένη αλλαγή στην εικόνα που αντικρίζεις στον καθρέφτη, αλλά και η διαρκή αγωνία να μην προσθέσεις λίπος στη σιλουέτα σου, θα μπορούσε να προκαλέσει ανισορροπία στη σχέση σου με το φαγητό, αλλά και την αντίληψη που έχεις για το υγιές και δυνατό σώμα. Επιτρέποντας αρνητικά συναισθήματα να κατακλύζουν τη διάθεση σου κάθε φορά που ανεβαίνεις στη ζυγαριά, σκεπτόμενη τον λίγο χρόνο που έχει περάσει, προφανώς και δεν εξυπηρετούν την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία σου.

Διάβασε επίσης: Έτσι θα κάνεις… restart στο έντερό σου σε 4 κινήσεις